/gasztro/magyar-izek-forgatagaban/
hirdetés

GASZTRO

Magyar ízek forgatagában

Igazi piaci hangulat alakult ki a 4. Kézműves Magyar Ízek vásárán. A Millenáris B épületét ismét elárasztották a hazai és a határontúli magyar termelők. Az ízkavalkádban kiemelkedő szerepet kapnak a szezonális termékek, a hurka, kolbász és az újbor előtérbe került. Tartsatok velünk egy kis kóstolóra!

Link másolása

hirdetés

Igazi piaci hangulat alakult ki a 4. Kézműves Magyar Ízek vásárán. A Millenáris B épületét ismét elárasztották a hazai és a határontúli magyar termelők. Az ízkavalkádban kiemelkedő szerepet kapnak a szezonális termékek, a hurka, kolbász és az újbor előtérbe került. Tartsatok velünk egy kis kóstolóra!

Gerlachfalvy Réka írása, Mervai Márk és a CME képeivel

A hazai ízekre nem lehet ráunni, sőt mindig lehet találni valami újat, valami ismeretlent. Nem hiába sikeres a Kézművek Magyar Ízek vására, ami negyedszerre nyitotta meg kapuit a Millenárison. Az épület előtt gőzölgő kürtöskalácsok illata lengi be a teret, mondhatni betérésre invitálják a tudatosan és spontán arra járókat.

A terület felosztása hasonló az előző rendezvényekhez, régiónként vannak kihelyezve a portékák. A kiállítóknak kisebb hely jutott, a galériaszinten ezúttal csak 2 kis bisztró van. A kóstolófalatkáknak nehéz ellenállni, szinte minden egyszerre hat az érzékekre.

hirdetés

Közben, heuréka-élményként villan be olyan kuriózum, mint a chilis csoki mintájára készített kalocsai pirospaprikás csoki, és büszkén érezhetjük, hogy mi ilyet is tudunk. A minőség kiemelkedő, leköszönőben van a „citromszínű, savanyú magyar narancs” korszaka.

Húsimádók előnyben: több mint százféle hurka és kolbász vár rátok, nem beszélve a sonkáról, szalonnáról, töpörtyűről, zsírról, májkrémről. A sovány csirke itt felejtős, előnyben a hazai négylábúak, a hagyományos sertésen és szarvasmarhán túl, mangalica-, szürkemarha-, bivalyhúsból készített termékeket is kóstolhattok.

Ha nem ismertétek eddig a biohúst, akkor most erre is alkalom nyílik. Titka abban áll, hogy a szabadon tartott állatok ökológiai termesztésből származó takarmányt kapnak. A húskínálatban az egyik legbizarrabb párosítás a szilvalekváros kolbász, de az ízek összesimulnak, érdemes vele próbálkozni. Kísérőként jól esnek a hagyományos eljárással készített kenyerek, és 2012 borai, melyekből harmincfélét kortyolhattok.

Hagyományos mustárokból, csatnikból, krémekből sincs hiány, a székely fahéjas gyerekmustár egyértelműen viszi a pálmát.


Édes ízek töménytelen mennyiségben: a kézműves csokikon, és bonbonokon túl lekvárok garmada, mézeskalácsok és mézek várnak rátok. Minőségi csokoládé nehezen lehet 100% magyar, de van olyan készítő, aki feltétként az itthoni termékeket preferálja. A lekvárnál ez a szemlélet még jobban megjelenik, a Deres-kert őstermelője, Szilvás Erzsébet saját gyümölcsből főzi a lekvárokat, amelyeket nyírfacukorral édesít. Így a cukorbetegek és a paleosok is fogyaszthatják termékeit.

A Berényi méz többgenerációs manufaktúrában készül, a lelkesedés örök, a rövid életű, ugyanakkor szorgalmas méhecskék inspirálják a készítőket. A budapesti Auguszt családnál ezt a motivációt a sütemények szeretete adja, az ő standjukon megtaláljátok a híres bejglit. Van, ahol apáról-fiúra száll a mesterség: a Kozma családnál elsőként az ifjabb, majd az idősebb generáció sajátította el a tradicionális mézeskalácsozás titkait.

A bőséges sajtkínálatban is tobzódhattok, többféle íz, forma, szín, és érlelési idő játszik. A torockói sajtokból igazán falatoznánk állandóan, de sajnos nincs hazai forgalomban, így használjátok ki itt a lehetőséget.

Szomjoltóként a hagyományos, és ismert borokon túl eperből, csipkebogyóból, kökényből készült borok is szolgálnak. Nem beszélve a székelyek nemzeti italáról a Csíki Áfonyáról, amely már itthon is kapható. A bátrabbak pálinkázhatnak kedvükre, szinte az összes régió képviselteti magát hungarikum italunkkal. A sörök kicsit háttérbe szorultak, mindössze a békésszentandrási, és a fóti főzde települt ki.

Alkoholmentes fronton valódi gyümölcslevek, magas gyümölcstartalmú szörpök, gyógyteák, és magyar pörkölésű kávék várnak benneteket. Nagy sláger a Szentkirályi új üdítője, a 32 gyógynövényből készült Elixír, ami végre nem töméntelenül ragacsos, hanem kellemesen édes.

Ha fel szeretnéd tölteni télire a kamrát különleges olajokkal, házi készítésű savanyúságokkal, levestésztákkal, fűszerekkel, megteheted. Tartós termék kategóriában kedvencünk a parajdi só, ami szintén új jövevény nálunk. Nagyszemű változata a csúcsgasztronómia alapanyaga lehet. Meleg ételek fogyasztására több ponton nyílik lehetőségetek.


A jó hangulatról a színpadi programok gondoskodnak, az ismert előadók koncertjein túl főzőshow-k, gasztroprogramok várnak benneteket. A termékek megfizethetőek, fesztivál árakhoz viszonyítva mérsékeltebbek.

Végül, de nem utolsó sorban lehetőségetek nyílik jótékonykodni, a nyitórendezvényen 200 kg-os kolbászt kapott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat. Ehhez a mennyiséghez a vásáron kijelölt helyeken bármilyen tartós élelmiszert hozzáadhattok. A szervezők célja, hogy 1 tonna élelmiszer gyűljön össze.

A belépő mellé mindenki megkóstolhatja az idei szőlőtermés első hírnökét, a 2012-es újbort, valamint a szervezők vendége egy kolbász vagy hurka üdvözlőfalatra.

A vásárra a 12 év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes. A felnőtt jegy ára 2000 Ft/nap. A helyszínen vásárolt napijegy mellé jár egy 2000 Ft-os kupon is, amelyet a Kézműves Magyar Ízek márkaboltban (1033 Budapest Szőlőkert ut 4/B). válthattok be 2013. február 28-ig, 5000 Ft feletti vásárlás esetén.

További infókért, részletes programért KATTINTS IDE

Ha szereted a magyar ízeket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk