/gasztro/madame-noi-a-stilusos-azsiai/
NULL
hirdetés

GASZTRO

Madame Noi - a stílusos ázsiai

Jövő héten hivatalosan is megnyitja kapuit Budapest új kedvence, a Madame Noi. A stílusos ázsiai étterem már a tesztüzem alatt is nagyon népszerű volt.
Szöveg: Gerlachfalvy Réka, Fotó: Nagy Anita - szmo.hu
2013. október 17.

hirdetés

Úgy néz ki, hogy Budapesten is lezárult a városi legendákkal tarkított, kevésbé igényes ázsiai büfék korszaka. Az Andrássy úton megnyílt a Madame Noi, ahol az indokínai - burmai, kambodzsai, laoszi, malajziai, szingapúri, thaiföldi és vietnami - konyha ételeit kínálják.

A felosztás igazán különleges. A szakmai vezető a diplomata családból származó, gyerekkora óta Magyarországon élő, kedvelt divattervező: Anh Tuan. Tuan Baldaszti Péter támogatásával valósította meg álmát, az igényes és ízléses, európai színvonalú, ázsiai éttermet. A konyhában thaiföldi, laoszi, vietnami és magyar szakácsok készítik az ételeket. Mindenkinek van egy saját területe, így nem akadályozzák egymás munkáját. A kommunikáció közös nyelve az angol.madamenoi_MG_9363NagyAnita1madamenoi_MG_9385NagyAnita2

Az alapkoncepció az, hogy megismertessék az alap indokínai fogásokat, mindezt kellemes és trendi környezetben. Az ízeket az európai ízlésre szabták, de a technológia és az élemiszerek tradicionálisak. A kínálatban megjelennek a Magyarországon egyre inkább hódító Pho (ejtsd fő) levesek, tekercsek, grillezett fogások, wok ételek, saláták és desszertek is.

A nyersanyagokat meglepő módon itthon szerzik be, de így is számtalan olyan fűszert használnak, ami a nagyközönség számára ismeretlen. Rendkívül figyelnek a részletekre, mellőzik az adalékanyagokat, ízfokozókat, teljesen kiiktatták a nátrium-glutamátot.madamenoi_MG_9409NagyAnita4

madamenoi_MG_9722NagyAnita5

Az étkezésnek nincsenek formai kötöttségei. Tuan szerint érdemes többféle ételt rendelni, és mindenből egy kicsit csipegetni. Evőeszközként környezetbarát pálcika jár, ami tisztítható bambuszból készült, így nem kell minden étkezés után eldobni.

hirdetés

A vendégek hatvan százaléka magyar, negyven százaléka pedig külföldi. A fiatalok körében különösen népszerű a hely, ráadásul a betérők nagy részének nem jelent gondot a pálcika használata, ha valaki még sem barátkozik meg vele, természetesen kérhet hagyományos evőeszközt is.madamenoiIMG_9749NagyAnita8madamenoiIMG_9764NagyAnita9

A tálalás rendkívül esztétikus. Különböző technikákkal készítenek a zöldségekből virágformát, a díszítéshez olyan, számunkra speciális alapanyagokat is bevetnek, mint a banánlevél. A tavaszi tekercsek sütésénél külön ügyelnek az olaj állandó cseréjére, azért, hogy ne legyenek égett morzsák a felületén.

Italfronton a tesztüzem alatt a minőségi kávék, és a változatos koktélok hódítottak, de hamarosan megkóstolhatjátok a vietnámi alkoholokat is. A szakék náluk igazán különlegesek, hiszen vannak olyan változatok amiben kígyót, gekkót vagy skorpiót érlelnek.madamenoiIMG_9786NagyAnita10NagyAnitaIMG_9747madamenoi8

A magyar szakácstól megtudtuk, hogy a gyerekek is szívesen fogyasztják a színes, zöldséges, gyümölcsös fogásokat. Vegetáriánusoknak és a vegának is van miből választania. Többek között a tekercsekből, és Pho levesből is van húsmentes.

Nálunk egyértelmű sikert aratott a friss tavaszi tekercs, amit a szemünk láttára készítettek el. Ilyen finomat még soha nem ettünk. Frissítőként pedig, az uborkás, mentás limonádé győzött.madamenoi_MG_9742NagyAnita6

madamenoi_MG_9766NagyAnita7

Árak tekintetében Tuanék törekednek arra, hogy viszonylag széles körben elérhetőek legyenek. A legolcsóbb leves 850 Ft-ba kerül, míg a legdrágább 1450 Ft-ba. A tekercsek valamivel olcsóbbak, a wokban készült fogások 1650 Ft-nál kezdőnek, a halasok 2650 Ft-nál, míg a desszerteket átlagosan 1000 forintért kínálják. A végösszeghez automatikusan felszámolnak 12 százalék szerviz díjat.madamenoi_MG_9399NagyAnita3

Cím:

Budapest, Andrássy út 8.

Nyitva:

Hétfőtől-Szerdáig: 11:30-24:00

Csütörtöktől-Vasárnapig: 11:30-01:00

Ha te is ellátogatnál ide, akkor nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
GASZTRO

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.

hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

A Disney nyilvánossá tette kedvelt édességük receptjét

A fagyasztott desszert elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 12.

hirdetés

Ha valaha is jártál Disneyland-ben, akkor nagy esély van rá, hogy már kóstoltad a nagy népszerűségnek örvendő „Dole Whipet”. A Dole Whip a Disney hivatalos fagyasztott desszertje, ami csak a meseparkokban és a cég által üzemeltetett üdülőhelyeken kapható – írja a Mirror.

Először 1986-ban mutatták be Disneyland Adventureland részén egy Tiki bárban, és mivel hatalmas sikert aratott, a mai napig fent van az étlapon.

Ha még nem volt lehetőséged megkóstolni, akkor itt a lehetőség, hogy megtedd. A Disney először tette nyilvánossá a receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, mindössze három összetevőre van szükségünk. A hagyományos ízvilág eléréséhez a Disney szerint egy nagy gombóc vanília fagyi, 120 ml ananászlé és két csésze fagyasztott ananász kell.

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe kell tenni, majd addig kell keverni, míg krémes állagot nem kapunk.

hirdetés

Lapozz a posztért:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2020. december 08.

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: