hirdetés

GASZTRO

Ma van a palacsinta világnapja, ezért egy fontos dolgot kell tenned

Már az ókori rómaiak is ismerték. Most pedig irány a konyha!
Paletta Online, Wikipédia - szmo.hu
2017. február 28.

hirdetés

Te is imádod a palacsintát? Akkor ma mindenképp próbáld ki a bevált recepteket, ugyanis ma ünnepeljük a palacsinta világnapját. Ebből az alkalomból összegyűjtöttünk neked néhány érdekességet kedvenc desszertünkről.

A palacsinta eredetileg a római korból származik, és a kutatások szerint a római légiók nyomán terjedhetett el Európában. A lepényszerű tésztát ekkoriban kerek kövön sütötték meg, de ekkor még nem édességként, hanem húsfélékkel fogyasztották. Az első fennmaradt receptek a 15. századból származnak,

az első magyar nyelvű leírás pedig az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható.

A palacsintát hagyományosan a nagyböjt előtt ették az emberek. A néphagyomány szerint ugyanis húshagyókeddig minden olyan ételt meg kellett enni, amit a másnap kezdődő böjt ideje alatt nem lehetett. A palacsintatészta ideális volt a a feleslegessé vált tartalékok felhasználására.

hirdetés

A palacsinta összetevői országonként változhatnak, de alapvetően liszt, tojás, só és cukor, valamint víz és tej felhasználásával készül. Minden idők legnagyobb palacsintáját 1994-ben, Rochdale-ben sütötték ki:

átmérője 15 méteres volt, 3 tonnát nyomott, és nagyjából 2 millió kalóriát tartalmazott.

A hagyományos magyar palacsinta receptje:

Hozzávalók (6 darab palacsintához):

• 125g liszt

• 1 db tojás

• 150 ml tej

• 100 ml szóda

• 1 evőkanál olaj

• csipet só

Elkészítés:

A palacsintatészta elkészítése a világ legegyszerűbb dolga: csak össze kell keverni az összetevőket. Ezután nem árt egy picit pihentetni a tésztát, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben szép vékonyra sütjük, és ízlés szerint megtöltjük.

Címkép: Instagram

Kattints a megosztásra! :)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk