/gasztro/ma-meg-toportyuzni-is-lehet/
hirdetés

GASZTRO

Ma még töpörtyűzni is lehet!

Ma van torkos csütörtök. Az utolsó nap a böjt előtt, amikor annyit ehettek, hogy folyhat a zsír a szátok szélén.
hirdetés

Szeretitek a tepertőt? Nincs is jobb, mint egy kis friss ropogós tepertő puha kenyérrel és savanyúsággal. Disznóvágás után gyakori vendég a kamránkban. Ledarálva pedig egy tuti befutó réteges tepertős pogácsát is készíthetünk belőle! De nézzük meg, hogy hogyan is jutunk el a ropogós tepertőig.

toportyu1

Hozzávalók

sertésszalonna

háj

hirdetés

+ türelem (ebből jó sok!)

Elkészítés

Először is a szalonnatáblákról leszedjük a bőrt! Ha kicsit nehezen válnának el egymástól, akkor ököllel jó erősen megcsapkodjuk. Ezeket a bőrdarabokat általában elrakjuk kocsonyához vagy az abálóba. De azért hagyunk olyat is, amelyen rajtamarad, így lesz mit ropogtatni. Szinte az összes hústól megfosztjuk a szalonnákat.

Majd következő lépésben felkockázzuk közel azonos darabokra a szalonnákat, hogy egyenletesen együtt süljenek meg. Zománcozott bödönbe hideg helyre tesszük a sütésig a felvágott szalonnát.

Mi a háj kisütésével kezdjük az egész folyamatot. Ebből nyert zsírba öntjük a felkockázott tepertőnek valót. Lassú, folyamatosan azonos erősségű tűzön elkezdjük sütni az üstben lévő alkatrészeket! Közben egy nagy fakanállal meg-megmozgatjuk a szalonna darabokat.

toportyu2

toportyu3

Addig sütjük, amíg szép pirosas-barnás színt nem kapnak és tiszta zsír nem marad hátra. Ekkor szűrővel az összes tepertőt kiszedjük, lecsepegtetjük, majd a zsírt bödönökbe öntjük. Az üst alján maradt csörmőt pedig kidobjuk. Van, aki ezt a töredéket leszűri és tepertős pogácsát vagy tepertőkrémet készít belőle. A sütés utolsó periódusában nagyon oda kell figyelni a tepertőre, mert könnyen kiszáradhat, a zsír pedig megbarnulhat.

Hasonló finomságokért keressétek Boldog Kukta blogját!

Ajánld másoknak is, ha tetszett!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk