Lisszaboni pácolt sertés
Elkészítése nem bonyolult, bár a pácolás miatt már előző nap neki kell állni. Az alábbi recept 4 személyre szól, de mi hárman voltunk, és az összes elfogyott. Újkrumplival a legjobb, de télen is bármikor elkészíthetjük ezt a különleges egytálételt.
70 dkg sertéslaposka (sovány hús)
Pácléhez:
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál koriandermag
2 babérlevér
1 kiskanál piros chili paprikapehely vagy 1/2 piros chili paprika
3 dl almalé vagy száraz fehér bor
Ételhez:
15 dkg füstölt szalonna
4 evőkanál olaj (olíva, ha van)
50 dkg újburgonya
1 citrom
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt, fekete bors
citromkarikák és petrezselyem a díszítéshez
Elkészítés
A húsról eltávolítjuk a zsírt, majd 2,5 cm-es kockákra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, de egyben hagyjuk. Az almalét beleöntjük egy tálba, majd beletesszük a fokhagymát, koriandermagot, babérlevelet és chilit. Hozzáadjuk a húst, megkeverjük, hogy mindenhol bevonja a húst a páclé, majd egy frissen-tartó fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük 24 órára.
1 nap múlva a burgonyát megpucoljuk, 2,5 cm-es kockákra vágjuk, megmossuk, majd megszárítjuk. A szalonna bőrét levágjuk, majd a szalonnát feldaraboljuk 2,5 cm-es kockákra. A bőrt is kisebb darabokra vágjuk. A húst kiszedjük a pácléből konyhai papírtörlőre, és leszárítjuk.
2 evőkanál olajat hevítünk, majd a húst minden oldalát megpirítjuk. Egy tűzálló tálba szedjük. Ha sok lét engedett a hús, akkor a serpenyőt kitöröljük. A megmaradt 2 evőkanál olajat felhevítjük benne, és a burgonya minden oldalát szintén megpirítjuk, majd a tűzálló tálba szedjük. A szalonnát 1 perc alatt világosbarnára pirítjuk, majd beleöntjük a zsírral együtt a tűzálló tálba.
A citromot megpucoljuk, eltávolítjuk a fehér, keserű hártyát is, majd a húsát feldaraboljuk. Itt, ha ügyesek vagyunk, akkor a hártyák közül kivágjuk a citromhúst. Majd a páclével együtt a tűzálló tálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Itt megjegyezném, hogy ajánlatos leszűrni a páclét, hogy a koriandermag ne kerüljön bele. Az íze így is benne lesz, de nagyon erőteljes íze van, ha szétrágjuk. A fokhagymát és a babérlevet viszont tegyük a tűzálló tálba!
180 fokra előmelegített sütőben, fedő nélkül, 30 percenkét átkeverve 1 és 1/2 óráig sütjük, míg szépen megpirul, és a levét majdnem teljesen elpárologtatja. Ha megsült egy szép tálba szedjük, citromkarikákkal és aprított petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Még több fotót a készítéséről ITT találtok.
Ha kipróbálnád, nyomj egy lájkot!