Lila rózsás torta
Pár éve még, ha láttam egy ilyen tortát, tuti azt mondtam, hogy én ezt biztos nem tudom megcsinálni! Pedig nem nehéz. Komolyan mondom. Ha megvan a megfelelő krém hozzá, egyáltalán nem bonyolult ezeknek a rózsáknak a formázása. Remélem mire a bejegyzés végére értek, ti is kedvet kaptok egy ilyen tortához. Bárkinek is sütitek meg, biztosan nagyon nagy boldogságot okoztok vele!
A tészta receptjét leírtam már egy régebbi bejegyzésben. Csokitorta, nagy kedvenc! 16 cm-es formában sütöttem, két részletben. Egyenként 35 percig 180 fokon, légkeverésen.
Hagytam kihűlni, jöhet a krém! Nemrégiben megtanultam, hogyan lehet tökéletes krémet készíteni, hiszen ennek a tortának a legfontosabb eleme a jó krém. Ha ez megvan, sikerülni fog a rózsák formázása.
500g vaj
250g mascarpone
100g krémsajt
porcukor
Ami a legfontosabb: a vajnak és a sajtkrémeknek egyforma hőmérsékletűnek kell lenniük.
Különben csúnya túrós krémet kaphatunk, ezt pedig senki nem szeretné. A zsíros vaj, és a vizes vajkrém csak úgy tud egymáshoz simulni, ha egyforma a hőmérsékletük. Máskülönben egymásnak ugranak.
Hát igen, nem kevés a vaj mennyisége… De valamit valamiért…:) Ezt a krémet töltöttem belülre is, kívülre is. Ennél a tortánál meg is maradt valamennyi, de én most nem tettem a tetejére rózsákat.
Én reggel kivettem a vajat és a sajtot a hűtőből, délután kettőig pihentek a pulton. Ezalatt az idő alatt szobahőmérsékletűre melegedtek. Így a vaj is nagyon szépen habosítható lett.
Robotgéppel dolgoztam, a vajat összekevertem a porcukorral. Direkt nem írtam cukor mennyiséget, ez úgy gondolom ízlés kérdése, ki mennyire édesen szereti. Ha már szép habos a cukros vaj, kanalanként, lassan dolgoztam hozzá a mascarponét és a sajtkémet. Ezzel a technikával tényleg a legszebb krémet tudtam elkészíteni.
Összeállítottam a tortát. A két tortalap közé krémet kentem. Igaz nem sokat, merthogy kívül úgyis ott vannak a rózsák. A tetejére fordítva tettem rá a lapot, az alja került felülre. Így szép sima lett a tortám teteje. A maradék krémből kivettem nagyjából a harmadát, és színeztem.
Ezzel kentem simára (nem vastagon) a torta oldalát és tetejét. Ha 3 oldalról sütőpapírt tesztek a torta alá, a rózsák formázása után ez könnyen kihúzható, és szép lesz az alja.
Ez egy régebbi torta, csak a papírok miatt…
És el is érkeztünk a rózsákhoz, amikhez habzsákra lesz szükségetek. Nekem nincs semmi profi eszközöm (sajnos…). Hagyományos, egyszerű habzsákom van, műanyag díszítő csövekkel. (Fém csövekkel még szebb rózsát lehet készíteni.) Próbálgattam több csővel is, a feljebb láthatóval lett a legszebb a torta.
Alul kezdtem, belülről kifelé haladva készítettem a rózsákat. Ahol maradt kis hézag, ott kitöltöttem egy C betűt formázva. Ha kicsi hézag maradt, akkor csak egy pöttyel. Az első sor után kevertem a sötétebb színt. Ezzel ugyanúgy végigmentem, majd befejeztem a legsötétebbel.
Ez a torta egy szülinapra készült, de bármilyen alkalomra garantált a siker.
Többet szeretnétek tudni a rózsák színezéséről?
Meg szeretnétek nézni videón a rózsakészítés technikáját?
Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, KATTINTSATOK IDE!
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!