Levendulás csoki felfújt
Hadarik Rita receptje Rita Konyhája oldalról
A csokoládéhoz jól passzol a levendula bódító illata. Ez a desszert akár egy romantikus vacsora záróakkordja is lehet. A siker garantáltan nem marad el. Készítsetek mellé színes gyümölcskörítést is, hiszen ehhez a műfajhoz ez szinte magától kívánkozik.
Hozzávalók 4 főre:
4 szuflés tálka
10 dkg étcsokoládé, legalább 70 % kakaótartalmú
10 dkg vaj
1 csapott teáskanál aprított, és szárított levendulavirág
2 egész tojás, és 2 tojás fehérje
10 dkg cukor (esetleg nyírfacukor)
5-5 dkg fehér és teljes őrlésű liszt keveréke
vaj és kakaópor a kenéshez
Gyümölcsvelőhöz:
25 dkg málna vagy szeder, áfonya
1 csapott evőkanál cukor vagy egy csipet stevia -alternatív, növényi édesítő-
1 csapott mokkáskanál kukorica keményítő
A csokoládét tördeljük össze, és a vajjal együtt olvasszuk fel vízgőz felett. Amikor már elkezd olvadni, húzzuk le a tűzről, és úgy olvasszuk tovább, nehogy megégjen a csokoládé. A csokis krémbe keverjük bele az aprított levendulát. A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
A tojásokat tegyük egy tálba, és magas fokozaton kezdjük el habosítani. Majd adjuk hozzá a cukrot is, és így habosítsuk tovább. A klasszikus szuflékkal szemben itt nem a tojásfehérjét habosítjuk külön, és ezért ne is számítsunk kemény habra.
Lényeg, hogy a tojásos cukros massza habos, és egyben krémes állagú legyen. A langyosra hűlt csokit keverjük a tojásos krémhez, majd 2-3 részletben, finom mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet is.
A formákat kétszer is vajazzuk ki olvasztott vajjal. Az első vajazás után tegyük 1 percre hűtőbe, majd ismét kenjük át. Amíg ragad, szórjunk bele bőven kakaóport, és oszlassuk el a poharak belsejében mindenhol. A kakaópor fogja betölteni a szokásos liszt szerepét. Ennek köszönhetően a felfújt szépen ki fog jönni a formából, és tányérra tehető.
Öntsük a masszát a formákba úgy, hogy a felső perem alatt legalább 1,5 cm-t hagyjunk szabadon. Meg fog emelkedni a felfújt, de nem olyan mértékben, mint a szokásos tojáshabos szuflék.
13-14 percig süssük. Ne tovább, mert akkor teljesen átsülhet, és akkor már nem folyna a közepe. Vegyük ki a sütőből, és várjunk legalább 1 percet a tálra borítással.
Készítsük el a gyümölcsvelőt is. A málnát turmixoljunk le, és cukorral vagy steviával főzzük fel. Amikor jól kieresztette a levét, szűrjük le, és már csak a málnalevet tegyük vissza a forralóba. 1 csapott mokkáskanál keményítővel főzzük selymes, krémes állagúra.
Még több finom receptért KATT A Rita konyhája oldalra!
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)