Lecserélik a magyarok az ünnepi menüt a hawaii pizzára meg a hamburgerre
A Netpincér körülnézett, mi a helyzet a hazai ételrendelős piacon karácsony környékén, és érdekes statisztikákat osztott meg. Többek között kiderült az is, hogy letaszítja a trónról az olasz és az amerikai konyha a jól megszokott halászlé-töltött káposzta párost a magyarok karácsonyi menüjében, legalábbis, ha rendelésről van szó.
Budapesten és vidéken december 26-án és szilveszter estéjén rendelnek a legtöbben az ünnepek alatt, a három legnépszerűbb étel pedig a Hawaii pizza, a hamburger és a rántott csirke.
A magyarok átlagosan 4 ezer forintot fizetnek egy rendeléskor, vidéken Baranya megye, a fővárosban a XIII. kerület vezeti a listát a gyakoriságot illetően. Az ételek mellett az italválasztás is népszerű: Jász-Nagykun Szolnok megyében fogy a legtöbb whisky az ünnepek alatt, sörben viszont Budapest viszi a prímet.
Látványosan több ételt rendelünk az elmúlt évekhez képest karácsonykor és szilveszterkor. A NetPincér elmúlt évek rendelései alapján készült ünnepi statisztikái szerint a
magyarok a nagy karácsonyi hajrára saját főztjükkel készülnek - amit 24-én és 25-én el is fogyasztanak-, majd december 26-ára már inkább rendelnek, hogy legyen mit majszolni a Reszkessetek betőrök alatt.
Hasonló a helyzet szilveszterkor is: január 31-én 13 óra környékére már házhoz jön az esti bulira való, majd újév első napján délután ismét tetőznek a virtuális vonalak, egy mennyei hamburger ugyanis bárki másnaposságára jó gyógyír lehet.
Az ország egészét tekintve az ünnepi rendelések számában ugyan Pest megye vezet, de nem elhanyagolható Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megye sem. Budapesten magasan a XIII. kerületben szeretik a legjobban a hasukat, utánuk a XI. és a XIV. kerületekben netpincéreznek a leggyakrabban. A magyarok átlagosan 2 főre rendelnek, de ünnepekkor megugrik a nagyobb összejövetelekre szánt rendelések száma is. Az ünnepi időszakban jellemzően azok választják a szolgáltatást, akik az év többi hónapjaiban is aktív ételrendelők.
Ízlés tekintetében a vidék és a főváros sok hasonlóságot mutat:
általánosságban elmondható, hogy az olasz és az amerikai konyha bárhol és bármikor jöhet,
de természetesen nem elhanyagolhatók a magyaros ízek sem, újdonságként pedig feltörekvőben van a sushi, amelyet az ünnepek elteltével is szívesen fogyasztunk, hiszen új év, új esélyek, hogy letornázzuk a felszaladt kilókat.