/gasztro/kreativ-otletek-a-porkolt-ujrafelhasznalasara/
hirdetés

GASZTRO

Kreatív ötletek a pörkölt újrafelhasználására

Magyarországon évente mindegy 40 kg ételt dobunk ki a kukába, fejenként. Ti ne tegyétek!

Link másolása

hirdetés

Bármennyire is próbáljuk kiszámítani az ételek mennyiségét egy-egy bevásárlás, főzés alkalmával (hogy elég is legyen és el is fogyjon), gyakran előfordul, hogy rosszul lőttük be a mennyiséget, és megmaradt az étel.

Ki is az a Dühös Mókus?

"Dühös vagyok de megbocsátó. Nem szeretem a pazarló embereket, és dühös vagyok minden felesleges pénzszórásért. Épp ezért még egy költségcsökkentő tréninget is kitaláltam, amire máris benevezhettek!"

trening

A maradék étel kidobása duplán pazarlás, hiszen nemcsak maga az ennivaló (és a ráköltött pénz) landol a kukában ilyenkor, de elpazaroltuk a hazaszállításra, megfőzésre-sütésre fordított energia és idő egy részét is.

hirdetés

Nem akarok neked lelkiismeret-furdalást okozni, inkább csak arra biztatlak: gondolkozz másképp a konyhában is!

Ha egy kicsit (nagyon :)) elszálltál a mennyiséggel, akkor három lehetőséged van.

1. Addig eszitek, amíg el nem fogy. Ha még egy étkezésre pont elég, akkor nyert ügyed van. Ne hidd, hogy a család nem szívesen eszi újra ugyanazt az ételt, amivel már egyszer jóllaktak. Ha mégis finnyásak, akkor ez jó alkalom neked (nekik) egy kis szemléletformálásra.

2. Fagyaszd le a maradékot! Szinte mindent lehet: főtt tésztát, rizst, kenyeret, tortát, sült és főtt húsokat, leveseket. Legközelebb csak előkapod reggel, átteszed a normál hűtőbe, estére kiolvad, és aznap este nem kell nagy főzőcskét csapnod. A készételeket viszont ne tárold tovább a jégen egy hónapnál tovább.

3. Elő a kreativitással: csinálj a maradékból, a “régiből” valami újat! Szinte mindenből lehet valami egész mást készíteni, most csak egy ételt emelek ki. Nézzük meg, mit lehet például az echte magyarosch pörkölt maradékából kreálni.

Íme a lehetőségek:

1. Rizses hús

Egy-másfél bögrényi rizst belepirítva-főzve készíthetsz rizses húst. Tarhonyával is isteni!

2. Levesek

Felöntve vízzel, pár szem krumplit, sárgarépát, petrezselymet belefőzve, újrafűszerezve gulyáslevesed lesz. Ugyanez zöldbabbal, kis tejfölös habarással palóclevessé változik (jó-jó, tudom, ahhoz igazából birkahús kellene...)

3. Hortobágyi húsos palacsinta

Néhány palacsintával hortobágyi húsos palacsinta lehet belőle (hú, de szeretem!): a lecsepegtetett pörit vagdosd apróra, a szaftot keverd el tejföllel, felét a húshoz keverd, töltsd bele a palacsintába, a másik felét öntsd rájuk, és pirítsd meg az egészet a sütőben.

pori2

4. Rétes pörkölttel töltve

Ugyanezt a keveréket rétestésztába is töltheted, ez már a vendégváró kategória.

5. Rakott ételek

Ha rizs is maradt, és van zöldbabod vagy savanyú káposztád, összezúzva csinálhatsz belőle rakott zöldbabot/káposztát, egy kis tejföllel rétegezve, összesütve.

6. Rizsgombóc

Ugyanezekkel a kiegészítőkkel villámgyors hamis töltött káposztát vagy rizsgombócot varázsolhatsz.

pori3

7. Székelykáposzta

Savanyú káposztát belefőzve, kis tejfölös habarással összeforralva székelykáposztát csináltál.

Ennyiből is láthatod, hogy csak egyféle maradékból is hányfajta új ételt tudsz készíteni. Kevés plusz alapanyaggal, némi kreativitással a megunt maradék is felturbózható. És ha ma nincs kedved az újrahasznosításhoz, dugd a jégre a maradékot, és használd fel máskor. Ha pedig egyik ötlet sem tetszett, kattints ide és keress másikat!

Vagy írd meg nekünk a saját kreációdat, ötletedet!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk