hirdetés

GASZTRO

Kossuth kifli

Az interneten kutatva kétféle Kossuth kiflire bukkantam. Az egyik tulajdonképpen egy vajas piskóta, amire darabos diót szórunk és hold formát szaggatunk, a másik pedig egy töltelékes kifli dióval vagy mandulával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. március 24.

hirdetés
Az interneten kutatva kétféle Kossuth kiflire bukkantam. Az egyik tulajdonképpen egy vajas piskóta, amire darabos diót szórunk és hold formát szaggatunk, a másik pedig egy töltelékes kifli dióval vagy mandulával. Bevallom őszintén az előbbi egyáltalán nem motivált, így elkészítettem a töltött Kossuth kiflit.

Borbély Anita írása a Kávé és csokoládé blogon

A legenda szerint Kossuth Lajos a pozsonyi országgyűlés ideje alatt szívesen fogyasztott mandulakrémmel vagy diókrémmel töltött kiflit Palugyay Jakab a Zöldfához címzett vendéglőjében. Palugyay Pozsony legismertebb vendéglőse volt.

Kossuth Lajos állítólag a mandulás kiflit valamivel jobban szerette, emiatt eredetileg szerettem volna kétféle kiflit készíteni, de csak dió volt itthon, a vendégek érkezése pedig közeledett, nem lehetett már bevásárolni menni.


hirdetés

A tészta hozzávalói:

- 350 g liszt

- 200 g vaj

- 3 evőkanál porcukor

- 3 tojás sárgája

- 1 citrom leve

- 1 csomag sütőpor

- 1 csipet só

A tésztát az előbb felsorolt hozzávalókkal összegyúrjuk, majd amennyire csak lehet vékonyra nyújtjuk. Ezután négyzeteket vágunk, majd a négyzetet átlósan félbe vágjuk, így kapunk két háromszöget. A közepébe tesszük a tölteléket, majd kiflit sodrunk belőle.

A töltelék:

- 3 tojás fehérje

- 150 g porcukor

- 200 g darált dió

- 1 citrom héja lereszelve

A tojásfehérjéket felverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a diót és a citromhéjat. Ezzel a töltelék el is készült. Amikor készen vagyunk a kiflikkel, megkenjük a tetejét tojássárgával és megszórjuk darabos dióval. 200 fokon 30 percig sütjük légkeverés nélkül.

Jó étvágyat hozzá! :)

Tovább a Kávé és csokoládé blogra

Tovább a főoldalra



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk