Kossuth kifli
Borbély Anita írása a Kávé és csokoládé blogon
A legenda szerint Kossuth Lajos a pozsonyi országgyűlés ideje alatt szívesen fogyasztott mandulakrémmel vagy diókrémmel töltött kiflit Palugyay Jakab a Zöldfához címzett vendéglőjében. Palugyay Pozsony legismertebb vendéglőse volt.
Kossuth Lajos állítólag a mandulás kiflit valamivel jobban szerette, emiatt eredetileg szerettem volna kétféle kiflit készíteni, de csak dió volt itthon, a vendégek érkezése pedig közeledett, nem lehetett már bevásárolni menni.
A tészta hozzávalói:
- 350 g liszt
- 200 g vaj
- 3 evőkanál porcukor
- 3 tojás sárgája
- 1 citrom leve
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A tésztát az előbb felsorolt hozzávalókkal összegyúrjuk, majd amennyire csak lehet vékonyra nyújtjuk. Ezután négyzeteket vágunk, majd a négyzetet átlósan félbe vágjuk, így kapunk két háromszöget. A közepébe tesszük a tölteléket, majd kiflit sodrunk belőle.
A töltelék:
- 3 tojás fehérje
- 150 g porcukor
- 200 g darált dió
- 1 citrom héja lereszelve
A tojásfehérjéket felverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a diót és a citromhéjat. Ezzel a töltelék el is készült. Amikor készen vagyunk a kiflikkel, megkenjük a tetejét tojássárgával és megszórjuk darabos dióval. 200 fokon 30 percig sütjük légkeverés nélkül.
Jó étvágyat hozzá! :)