Konyakmeggy házilag
Tudtátok, hogy a konyak(os)meggy régi, magyar találmány? Egy híres cukrász dinasztia leszármazottja Gerbeaud Emil 1884-ben Svájcból hazánkban települt át, majd 2 évvel később megnyitotta csokoládé üzemét és megkezdte a bonbonok gyártását. Első és leghíresebb találmánya a konyakmeggy lett.
Hozzávalók:
- magozott meggy
- konyak
- Eszterházy fondant
(lehet készíteni házilag, de készen is kapható)
(folyósabb változat, nem a tortabevonós)
- csokoládé a bonbonhüvelyekhez
1. A meggy előkészítése:
A legjobb meggy a cigánymeggy. Ez a meggy tartósítás során is megtartja a feszességét. Ha ez nincs, a normál meggy, vagy a fagyasztott gyümölcs is megfelelő. A kimagozott meggyet csöpögtessétek le, majd áztassátok be jó minőségű konyakba.
2. Áztatás:
Minimum 4 hetet kell áznia a meggyeknek a konyakban egy lezárt üvegben. A meggy ez alatt az idő alatt jól megszívja magát a konyakkal és ez a konyak fogja feloldani, vagyis folyósítani a fondantot.
3. Csokihüvely készítése:
Kell hozzá egy jó forma. A képen látható eléggé "konyakmeggyes" forma. Viszont ebből némelyik darab nem pottyan ki magától, ezért "csapni" kell, így nem mindegy milyen vékony a csokihüvely. Mivel nincs meg a kellő nehezék a bonbonban, nem jó, ha vékony a burok, hajszálrepedés lesz és akkor szépen kifolyik a konyak. Tehát érdemes egy kicsit vastagabbra hagyni a csokoládét.
A polikarbonát forma elkészítése:
Az étcsokoládét olvasszátok meg és temperáljátok. A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe kell tenni, majd helyezzétek bele a meggyeket. Ha hatalmas a meggy, érdemes elfelezni.
4. Fondant:
Ezen a képen a rossz fondantbetöltés látszódik. Ha épp csak megolvasztjátok a fondantot és rácsurgatjátok a meggyre, a konyak kibuggyhat. Ilyenkor a felesleget fel lehet itatni egy papírtörlővel, hogy le tudjátok zárni a bonbonokat.
Vigyázni kell itt is, hogy mennyire melegítitek fel a fondantot, mert ha túl meleg a már kész csokihüvelyt megolvasztja.
Egy másik megoldás, ha épp csak megolvasztjátok a fondantot. Egy kiskanálnyit a tegyetek a kezetekbe és mivel gyorsan dermed, kis vékony kört formázzatok és tegyétek a meggyre. Ez a módszer azért is jó, mert így még egy icipicit több konyakot tudtok csempészni a csokihüvelybe, mielőtt rátennétek a fondantot. Így sokkal könnyebb lezárni a bonbont. :)
5. Felhasználás:
Elvileg 7 nap kell ahhoz, hogy az alkohol teljesen feloldja a fondantot a csokoládéhüvelyben.
Érdemes próbálkozni a fehércsokival is:
Na itt pláne vastagabbra kell hagyni a csokihüvelyt...ami amúgy is a fehércsoki átka. :)
Ha szereted a konyakmeggyet, nyomj egy lájkot! :)