Kókuszkrémes piskótatekercs
A piskótatekercs az egyik legkedveltebb süteményünk. Kókuszkrémmel igazán különleges, ráadásul ez a sütemény glutén-, és tejmentes, így ételallergiások is fogyaszthatják. Éva segítségével megmutatjuk nektek, hogy mi a tökéletes tekercs titka.
Recept: Ételallergia Online, Sz. Banadics Éva
Ez a sütemény jóval könnyebb a hagyományos piskótatekercsnél, a kókuszkrém teszi igazán különlegessé. Éva szerint a piskótatekercs készítésének egyik titka, hogy még melegen feltekerjük a tésztát: így tudjuk később megtölteni anélkül, hogy összetörnénk.
Hozzávalók:
A piskótához:
6 egész tojás
6 evőkanál rizsliszt
6 evőkanál cukor
A krémhez:
4 dl rizstej
2 evőkanál friss citromlé
6+1 evőkanál rizsliszt
7 evőkanál kókuszreszelék
1 gluténmentes vaníliás cukor
4 evőkanál citromlé
6-7 evőkanál cukor
10 dkg tejmentes margarin
Piskóta:
A sütőt előmelegítjük közepes hőfokra.
A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A tojásfehérjét gépi habverővel felverjük. Amikor már félig készen van, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, közben tovább habosítjuk. Amikor a hab már elég kemény, hozzáöntjük a tojások sárgáját, és együtt is felverjük.
A kész habba kanalanként beleforgatjuk a lisztet. Egy kanálnyit szétszórunk a habon, keverőkanállal óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjön össze a hab. Így folytatjuk, míg mind a 6 kanál liszt bele nem kerül a tésztába.
Egy közepes nagyságú tepsit margarinnal kikenünk, 1 evőkanál lisztet egyenletesen eloszlatunk benne. Beleöntjük a tésztát, elsimítjuk. Sütőtől függően 10 és 15 perc között van a sütési idő.
A kész tésztát deszkára borítjuk, majd azonnal vissza is fordítjuk egy konyharuhára. Segítségével feltekerjük a piskótát és becsomagolva hagyjuk kihűlni.
Kókuszkrém:
A rizstejhez adjuk a citromlevet és a rizslisztet, a kókuszreszeléket és simára keverjük. Gőz fölött besűrítjük.
Amikor már nem forró, belekeverjük a cukrot és a vajat.
Kihűtjük és gépi habverővel habosra keverjük a krémet.
A tésztát ”kicsomagoljuk", megkenjük a kókuszkrémmel, és feltekerjük.
Körbekenjük a maradék krémmel, megszórjuk kókuszreszelékkel.
Behűtve szeleteljük.
Még több glutén-, laktóz-, tejfehérje-, tojásmentes és vegetáriánus ételért KATT AZ ÉTELALLERGIA ONLINE OLDALÁRA!
Ha tetszik a recept, nyomj egy lájkot! :)