hirdetés

GASZTRO

Kétízű rétes, avagy így jártam, de nem bántam

Ugyan a nyolc réteslap helyett csak hat volt a csomagban, de a rétestorta így is tökéletes.
Csaba receptje az Örülten Jó Ételek blogon - szmo.hu
2016. április 02.

hirdetés

Valószínűnek tartom, hogy a kevesen jártak így, illetve az is lehet, hogy ez egy annyira ritka eset, ami akár egyedinek is mondható. Ez esetben, akkor én vagyok a kiválasztott. Szóval - vásároltam egy, eddig megbízhatónak tartott helyen, megbízhatónak tartott gyártó, megbízható minőségű - 8 lapos, réteslapot. Aztán nekiláttam, a következő kis „tortácska” elkészítésének.

DE! akárhogy számoltam és ellenőriztem, jobbró barra, barró jobbra, lerrő fe és ferrő le, ez csak 6! Hmm...

Tehát a receptben, terveimnek megfelelően 8-at írok (a képen csak 6), ha pedig valaki esetleg szintén 6 lapos variációra akadna, szóljon, írjon stb... és klubbá alakulunk.

almasturos3

hirdetés
Hozzávalók

1 cs. 8 lapos réteslap ;)

25 dkg túró

1 p. tejföl (175g)

10 dkg kristálycukor + szórás

1 cs. vaníliás cukor

2 db tojás

50 dkg alma (kb.)

5 dkg vaj

reszelt citromhéj

Elkészítés

A túrót a tejföllel, a tojásokkal, cukorral és a vaníliás cukorral, valamint egy citrom lereszelt héjával kikeverjük. Az almát kimagozva, keskeny gerezdekre vágjuk, igény szerint meghámozhatjuk.

(Az alma súlyát csak körülbelül írtam, mert ez több mindentől is függhet például: ha meghámozzuk, vagy bátrabban vágjuk ki a magházát, akkor az mekkora „súlyveszteség” és attól is, hogy milyen keskeny illetve vastag egy-egy gerezd.)

Egy 28 (26) centis gyümölcstorta formát, vékonyan kikenünk, olvasztott vajjal, és egyesével, szépen beklerakjuk, kibéleljük a réteslapokkal amiknek a közét laponként, szintén megkenegetünk, vékonyan vajjal. Eután beleöntjük a túrót, a tetjét pedig ügyesen kirakjuk az alma gerezdekkel. A maradék olvasztott vajjat a tetjére lotyikoljuk és még 3-4 csipetni cukorral megszórjuk.

almasturos2

almasturos1

A "csúnyán" kilógó rétesalap széleket levágjuk; ezt a műveletet célszerű úgy végezni, hogy egy sodrófát egyszer-kétszer átgörgetünk a forma tetején és így maga a forma széle fogja levágni a felesleges részeket.

Előmelegített gázsütő 5 fokozatán 30-40 perc alatt szépen megsütjük, és 15-20 perc pihentetés után könnyen kiszeljük, és porcukorral meghintve kínáljuk. Ha divatosan szeretnénk tálalni (mondjuk nyáron), akkor egy gombóc vanília fagyit is adhatunk hozzá.

Nem árt, ha megjegyzitek az Őrült Szakács jelszavát, hogy Őrülten Jó Ételeket egyetek: FANTÁZIA, BÁTORSÁG, JÓ ÉTVÁGY!!!

Oszd meg a receptet, ha tetszett a nyolchatlapos!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk