Készítsd el az ország tortáját!
Az idei évben az ország tortája a szabolcsi almás máktorta lett. Emőke segítségével megmutatjuk, hogy készítsétek el házilag. Ez a változat nyírfacukrot tartalmaz, így egészségesebb. Az eredetitől eltérően erre a tortára fehércsokoládés trüffel is került.
Szabó Emőke receptje a Balhétterem blogon
Hozzávalók:
6 lap tésztához:
7 db tojásfehérje (22 dkg)
10 dkg nyírfacukor
20 dkg darált mák
12 dkg reszelt alma
1/2 citrom reszelt héja
Krémhez:
5 dl tej
10 dkg nyírfacukor
2 dkg vaníliás pudingpor
3 dkg keményítő
2 tojás sárgája
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
2 dl 35%-os habtejszín
Almatöltelékhez:
50 dkg alma
5 dkg vaj
5 dkg nyírfacukor
1/2 teáskanál fahéj
1/2 citrom leve
A 20 db fehércsokoládés trüffelhez:
0,6 dl habtejszín
15 dkg fehér csokoládé (maltittal édesített, de jó simával is)
1/2 vaníliarúd kikapart magja
2 evőkanál mák
0,5 evőkanál darált nyírfacukor
Tészta elkészítése:
A tojásfehérjéből a nyírfacukorral együtt kemény habot verünk. A darált mákot, citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Elosztjuk 6 felé. (60 dkg lett így 10 dkg/1 lap)
Már jó ideje 2 db 20 cm-s szilikonos formával készítem a lapokból álló tortákat, pláne ami ilyen tojáshabos. Javaslom beszerzését, lényegesen megkönnyíti az ember életét. :)
Beolajozzuk a formát, eligazítunk benne 10 dkg mákhabot, ütögessük az asztalhoz és elterül szépen a tészta, és süssük 200 fokos sütőben 12-14 percig, ill. amikor már barnul a széle akkor jó. Hagyjuk picit hűlni és a biztonság kedvéért vágjunk alá és fordítsuk ki a formából. Süssük ki a maradék 5 lapot a fentiek szerint.
Krém elkészítése:
Kevés tejjel keverjük simára a keményítőt, pudingport és a tojások sárgáját. A maradék tejet a nyírfacukorral és a kikapart vaníliarúd magjaival együtt felforraljuk.
Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a keményítős tojássárgáját és besűrűsítjük. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert habtejszínt. Nekem nem lett megfelelő állagú a krém, túl darabos maradt, ezért betettem a darálóba és átdaráltam, így végül nagyon szép sima, folyós krémem lett.
Az almatöltelék elkészítése:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral/nyírfacukorral, citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
A trüffel elkészítése:
A tejszínt a vaníliarúd kikapart magjaival együtt épp csak felforraljuk. Levesszük a tűzről, ráöntjük a fehér csokoládéra, elkeverjük, megolvasztjuk és hűtőbe tesszük min. 1 éjszakára. Másnap kesztyűt húzunk és vizes kanál segítségével, gombócokat formázunk és meghempergetjük a cukros mákban.
A torta összeállítása:
1. lap, rákenünk a krémből. Rátesszük a 2. lapot. Rákenjük az almát. Rátesszük 3. lapot, melyre krémet kenünk. Rátesszük a 4. lapot melyre almát, az 5. lapra krémet és a 6. lap tetejére a maradék krémet. Trüffellel díszítjük.
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)