/gasztro/keszitsd-el-az-orszag-tortajat/
hirdetés

GASZTRO

Készítsd el az ország tortáját!

Az idei évben az ország tortája a szabolcsi almás máktorta lett. Emőke segítségével megmutatjuk, hogy készítsétek el házilag. Ez a változat nyírfacukrot tartalmaz, így egészségesebb. Az eredetitől eltérően erre a tortára fehércsokoládés trüffel is került.

Link másolása

hirdetés

Az idei évben az ország tortája a szabolcsi almás máktorta lett. Emőke segítségével megmutatjuk, hogy készítsétek el házilag. Ez a változat nyírfacukrot tartalmaz, így egészségesebb. Az eredetitől eltérően erre a tortára fehércsokoládés trüffel is került.

Szabó Emőke receptje a Balhétterem blogon

Hozzávalók:

6 lap tésztához:

hirdetés

7 db tojásfehérje (22 dkg)

10 dkg nyírfacukor

20 dkg darált mák

12 dkg reszelt alma

1/2 citrom reszelt héja

Krémhez:

5 dl tej

10 dkg nyírfacukor

2 dkg vaníliás pudingpor

3 dkg keményítő

2 tojás sárgája

1/2 vaníliarúd kikapart magjai

2 dl 35%-os habtejszín

Almatöltelékhez:

50 dkg alma

5 dkg vaj

5 dkg nyírfacukor

1/2 teáskanál fahéj

1/2 citrom leve

A 20 db fehércsokoládés trüffelhez:

0,6 dl habtejszín

15 dkg fehér csokoládé (maltittal édesített, de jó simával is)

1/2 vaníliarúd kikapart magja

2 evőkanál mák

0,5 evőkanál darált nyírfacukor


Tészta elkészítése:

A tojásfehérjéből a nyírfacukorral együtt kemény habot verünk. A darált mákot, citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Elosztjuk 6 felé. (60 dkg lett így 10 dkg/1 lap)

Már jó ideje 2 db 20 cm-s szilikonos formával készítem a lapokból álló tortákat, pláne ami ilyen tojáshabos. Javaslom beszerzését, lényegesen megkönnyíti az ember életét. :)

Beolajozzuk a formát, eligazítunk benne 10 dkg mákhabot, ütögessük az asztalhoz és elterül szépen a tészta, és süssük 200 fokos sütőben 12-14 percig, ill. amikor már barnul a széle akkor jó. Hagyjuk picit hűlni és a biztonság kedvéért vágjunk alá és fordítsuk ki a formából. Süssük ki a maradék 5 lapot a fentiek szerint.

Krém elkészítése:

Kevés tejjel keverjük simára a keményítőt, pudingport és a tojások sárgáját. A maradék tejet a nyírfacukorral és a kikapart vaníliarúd magjaival együtt felforraljuk.

Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a keményítős tojássárgáját és besűrűsítjük. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert habtejszínt. Nekem nem lett megfelelő állagú a krém, túl darabos maradt, ezért betettem a darálóba és átdaráltam, így végül nagyon szép sima, folyós krémem lett.

Az almatöltelék elkészítése:

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral/nyírfacukorral, citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, majd kihűtjük.

A trüffel elkészítése:

A tejszínt a vaníliarúd kikapart magjaival együtt épp csak felforraljuk. Levesszük a tűzről, ráöntjük a fehér csokoládéra, elkeverjük, megolvasztjuk és hűtőbe tesszük min. 1 éjszakára. Másnap kesztyűt húzunk és vizes kanál segítségével, gombócokat formázunk és meghempergetjük a cukros mákban.

A torta összeállítása:

1. lap, rákenünk a krémből. Rátesszük a 2. lapot. Rákenjük az almát. Rátesszük 3. lapot, melyre krémet kenünk. Rátesszük a 4. lapot melyre almát, az 5. lapra krémet és a 6. lap tetejére a maradék krémet. Trüffellel díszítjük.

Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk