Készíts otthon Mars csokit!
Egy receptversenyen olyan ételt kellett készíteni, aminek a fő alapanyaga a sajt. Ugyebár a mascarpone is sajt, így miért ne készíthettem volna erre a fordulóra valamilyen édességet. Maradt még egy kis házi sóskaramell-öntetem, és szerettem volna valami finomsághoz felhasználni.
Elképzeltem ezt a sütit és gyorsan megsütöttem. Unokahúgomnak és a páromnak ízlett a legjobban, úgyhogy már megérte.
150 g teljes kiőrlésű keksz
75 g olvasztott vaj
sajttorta részéhez:
500 g mascarpone
2 tojás
2 evőkanál holland kakaópor
1 evőkanál liszt
100 g porcukor
100 g étcsokoládé (50%-os)
tetejére:
50 g étcsokoládé
50 g tejszín
házi sóskaramell-öntet:
200 g cukor
85 g vaj (kockára vágott, szobahőmérsékletű)
120 ml tejszín
3 g fleur de sel (vagy tengeri só)
1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés
A tepsinket béleljük ki sütőpapírral, a sütőt pedig melegítsük elő 180°C-ra és helyezzünk be egy vízzel tele lapos edényt. A kekszet daráljuk le, majd keverjük össze az olvasztott vajjal. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd osszuk el egyenletesen, és nyomkodjuk le. Helyezzük sütőbe 10 percre.
Addig készítsük el a sajttorta részét. A mascarponét keverjük ki a tojásokkal. A kakaóport és a lisztet keverjük össze a porcukorral, majd szitáljuk hozzá és forgassuk bele. Az étcsokoládét olvasszuk fel gőz felett, majd tegyük a krémhez. Miután elősütöttük a kekszet, és szépen megpirult, mehet rá a krém. Toljuk vissza a sütőbe, de most már 170°C-ra 50-60 percre. Akkor jó, amikor már nem lágy a közepe.
Miután megsült, hagyjuk nyitott sütő ajtónál kihűlni, majd tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap melegítsük fel a tejszínt, tegyük bele az étcsokoládét, majd keverjük simára. Díszítsük vele a süteményünk tetejét, illetve házi sós karamellel.
A sós karamell nagyon egyszerű, viszont érdemes előkészíteni mindent hozzá. Fontos, hogy a vaj és a tejszín szobahőmérsékletű legyen. Egy tapadás mentes magas falú serpenyővel dolgozzunk. Legyen tiszta!
Mérjük ki a cukrot, majd magas hőmérsékleten kezdjük el karamellizálni. Ne keverjük meg közbe, inkább csak egy picit mozgassuk meg, hogy egyformán olvadjon fel a cukor. Ha tudunk dolgozzunk hőmérővel. 190°C-ig melegítettem. Az, hogy hány fokosra melegítjük befolyásolja a karamell színét. Minél magasabb a hőfok, annál sötétebb lesz. Viszont vigyázni kell, nehogy leégessük.
Tehát miután elérte a hőmérsékletet, vegyük le a tűzről várjunk pár másodpercet, majd tegyük bele a vajat és a sót, és habverővel keverjük el gyorsan, amíg homogén nem lesz. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és a vanília-kivonatot. Kicsit híg, de szép krémes állagú lesz az öntetünk.
Felmelegített steril üvegekbe öntsük, így nem reped szét a nagy hőváltozás miatt. Hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőbe 2-4 hétig is eláll lezárva.
Nyomj egy lájkot, ha kipróbálnád!