/gasztro/keszits-otthon-mars-csokit/
hirdetés

GASZTRO

Készíts otthon Mars csokit!

Csak azért tűnik macerásnak, mert hosszú a recept. Ne adjátok fel első ránézésre!

Link másolása

hirdetés

Egy receptversenyen olyan ételt kellett készíteni, aminek a fő alapanyaga a sajt. Ugyebár a mascarpone is sajt, így miért ne készíthettem volna erre a fordulóra valamilyen édességet. Maradt még egy kis házi sóskaramell-öntetem, és szerettem volna valami finomsághoz felhasználni.

Elképzeltem ezt a sütit és gyorsan megsütöttem. Unokahúgomnak és a páromnak ízlett a legjobban, úgyhogy már megérte.

mars4

Hozzávalók (20x25 cm tepsihez)

150 g teljes kiőrlésű keksz

hirdetés

75 g olvasztott vaj

sajttorta részéhez:

500 g mascarpone

2 tojás

2 evőkanál holland kakaópor

1 evőkanál liszt

100 g porcukor

100 g étcsokoládé (50%-os)

nars2

tetejére:

50 g étcsokoládé

50 g tejszín

házi sóskaramell-öntet:

200 g cukor

85 g vaj (kockára vágott, szobahőmérsékletű)

120 ml tejszín

3 g fleur de sel (vagy tengeri só)

1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés

A tepsinket béleljük ki sütőpapírral, a sütőt pedig melegítsük elő 180°C-ra és helyezzünk be egy vízzel tele lapos edényt. A kekszet daráljuk le, majd keverjük össze az olvasztott vajjal. Tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd osszuk el egyenletesen, és nyomkodjuk le. Helyezzük sütőbe 10 percre.

Addig készítsük el a sajttorta részét. A mascarponét keverjük ki a tojásokkal. A kakaóport és a lisztet keverjük össze a porcukorral, majd szitáljuk hozzá és forgassuk bele. Az étcsokoládét olvasszuk fel gőz felett, majd tegyük a krémhez. Miután elősütöttük a kekszet, és szépen megpirult, mehet rá a krém. Toljuk vissza a sütőbe, de most már 170°C-ra 50-60 percre. Akkor jó, amikor már nem lágy a közepe.

mars1

Miután megsült, hagyjuk nyitott sütő ajtónál kihűlni, majd tegyük egy éjszakára a hűtőbe. Másnap melegítsük fel a tejszínt, tegyük bele az étcsokoládét, majd keverjük simára. Díszítsük vele a süteményünk tetejét, illetve házi sós karamellel.

A sós karamell nagyon egyszerű, viszont érdemes előkészíteni mindent hozzá. Fontos, hogy a vaj és a tejszín szobahőmérsékletű legyen. Egy tapadás mentes magas falú serpenyővel dolgozzunk. Legyen tiszta!

Mérjük ki a cukrot, majd magas hőmérsékleten kezdjük el karamellizálni. Ne keverjük meg közbe, inkább csak egy picit mozgassuk meg, hogy egyformán olvadjon fel a cukor. Ha tudunk dolgozzunk hőmérővel. 190°C-ig melegítettem. Az, hogy hány fokosra melegítjük befolyásolja a karamell színét. Minél magasabb a hőfok, annál sötétebb lesz. Viszont vigyázni kell, nehogy leégessük.

mars5

Tehát miután elérte a hőmérsékletet, vegyük le a tűzről várjunk pár másodpercet, majd tegyük bele a vajat és a sót, és habverővel keverjük el gyorsan, amíg homogén nem lesz. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és a vanília-kivonatot. Kicsit híg, de szép krémes állagú lesz az öntetünk.

Felmelegített steril üvegekbe öntsük, így nem reped szét a nagy hőváltozás miatt. Hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőbe 2-4 hétig is eláll lezárva.

Nyomj egy lájkot, ha kipróbálnád!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk