/gasztro/keszits-granola-otthon/
hirdetés

GASZTRO

Készíts granolát otthon!

A granola hasonlít a müzlire, de mégis más: alapanyagait fogyasztás előtt megsütik.
Link másolása

hirdetés

Amióta megtanultam házilag müzlit készíteni, azóta hanyagolom a boltit. Ha elfogy itthon, akkor inkább nem eszek, de azt a szép csomagolású cukros zabpelyhes valamit inkább otthagyom a polcon. A kép, amit a dobozra tesznek, csodaszép és étvágygerjesztő. Egy pohár tej, amiben mindenféle finomság van...

Csak éppen, amikor kinyitom a zacsit, akkor döbbenek rá arra, hogy ebben jóformán inkább zabpehely van, a többi.... elvétve. Pedig az aszalt gyümölcsökben, a különféle magvakban rengeteg vitamin van, és fontos lehet a minden napokban.

granola1

Ráadásul az olaj, illetve méz, amit használok hozzá, kiváló minőségű, míg a boltiban hozzáadott a cukor és valamilyen olaj is van benne, ami nem a legegészségesebb. Sokszor érdemes megnézni, hogy mit vásárolunk. Ja, és nem nagy tudomány kell ahhoz, hogy otthon elkészítsük. Csupán ki kell nyitni a kamraajtót, és ami van otthon kipakolni, és ezt is, azt is hozzátenni.

hirdetés
Hozzávalók

(1 bögre = 250 ml)

1 1/2 bögre zabpehely

1/3 bögre lenmag

1/3 bögre tökmag

1/3 bögre napraforgómag

1/4 bögre narancslé

1 evőkanál sötét nádcukor

granola2

1 evőkanál narancslekvár

2 evőkanál dióolaj

1 evőkanál méz

1 csipet só

1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

10 szem aszalt sárgabarack

10 szem aszalt szilva

1/3 bögre aszalt áfonya

1/3 bögre mazsola

Elkészítés

A frissen facsart narancslevet, a nádcukrot, a mézet, a narancslekvárt, a dió olajat és a mézeskalács fűszerkeveréket tegyük egy kisebb edénybe, és melegítsük fel, de csak éppen annyira, hogy minden elolvadjon és egyneművé váljon. Rakjunk bele egy csipet sót is.

A magvakat és a zabpelyhet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a folyadékot, keverjük jól össze egy kanállal, majd sütőpapírral bélelt gáztepsire simítsuk rá. Előmelegített 170°C-os sütőben kb. 30 perc alatt pirítsuk készre. Közben kétszer forgassuk át egy lapát segítségével.

granola3

granola4

Az aszalt gyümölcsöket (sárgabarack, szilva) daraboljuk fel és a többivel együtt adjuk a kész zabpehelyhez. Tegyük még vissza 5-7 percre, de ekkor már csak 160°C-os sütőbe. Dobozba tárolva 1-2 hétig tárolható.

Nyomj egy lájkot, ha tetszett a recept!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk