Kerti parti hús nélkül
Nagyszerű kerti partit és pikniket rendezhetünk zöldséges ételekből és gyümölcsökből húsok nélkül is. Változatos alapanyagokhoz juthatunk a piacokon, üzletekben, így többféle fogást készíthetünk: nyársat, roston sült zöldséget, salátákat, mártogatósokat, krémeket.
Az Ételallergia Online receptajánlata
A zöldségek grillezéséhez ugyanazok az eszközök kellenek, mint a hússütéshez: grillező, nyársak, kések, rácsok, alufólia, étolaj, pácok és grillfűszerek. Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy ne kerüljön olyan anyag a fűszerkeverékbe, amelyeket nem tolerál a szervezetünk, mi magunk is összeállíthatjuk a fogásokat és a fűszerkeveréket.
Nyársat a roston süthető zöldségekből készíthetünk. Nyár végén könnyen szerezhetünk be padlizsánt, cukkinit, patisszont, sárgarépát, zellergumót, hagymát, karalábét, paradicsomot, burgonyát, paprikát, petrezselyemgyökeret, gombát, de húzhatunk a nyársra gyümölcsöket - például almát - és tofut is.
A szójatofu úgy is finom, ha fűszeres pácolás után rácson megsütjük. Szója helyett sima főtt babból mi is készíthetünk tofut, a szója ugyanis sokaknál allergiás reakciót vált ki. A babot ilyenkor átpasszírozzuk, a levét kifacsarjuk, majd a megfelelő formára préseljük.
Fűszerként használhatjuk a szárított és összezúzott fokhagymát és a különféle őrölt száraz fűszereket. Ilyenek: a bors, görögszéna, csemegepaprika, köménymag, cayenne bors, oregánó, bazsalikom, szerecsendió, gyömbér, kurkuma, koriander, mustármag.
Ne feledkezzünk meg a sóról sem, amit ízlés szerint tehetünk a fűszerkeverékbe. Ha nagyobb mennyiséget készítünk a keverékből, tároljuk lefedve, száraz, hűvös helyen, és időnként ellenőrizzük, nem csomósodott-e össze.
A friss fűszerek közül a tárkony, a bazsalikom, a szurokfű, a petrezselyemlevél, a zellerlevél, a majoránna, a kakukkfű, a csombor és a rozmaring is kitűnően illik a zöldségekhez.
Ötlet olajos pác készítéséhez:
Egy-két evőkanál étolajba keverjünk sót, apróra vágott hagymát vagy fokhagymát, egy kiskanál almaecetet, és egy evőkanálnyi zöldfűszert. A páccal bekenjük a zöldségeket, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.
Még több glutén-, laktóz-, tejfehérje-, tojásmentes és vegetáriánus ételért KATT AZ ÉTELALLERGIA ONLINE OLDALÁRA!
Ha szeretsz grillezni, nyomj egy lájkot!