hirdetés

GASZTRO

Karinthy-szelet a Hadikban

A Karinthy család kulináris örökségeként a új torta került a Hadik Kávéház étlapjára. Augusztus végén mutatták be a vendégeknek az új süteményt a Karinthy Színházzal - melynek igazgatója Dr. Karinthy Márton - közösen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. szeptember 07.

hirdetés

A Karinthy család kulináris örökségeként a új torta került a Hadik Kávéház étlapjára. Augusztus végén mutatták be a vendégeknek az új süteményt a Karinthy Színházzal - melynek igazgatója Dr. Karinthy Márton - közösen.

A Karinthy család kedvelt ízeiről, kulináris hagyományairól Karinthy Márton árult el titkokat. Oláhné Margit nyugdíjas séf, az Újbuda 60+ Program egyik aktív, időskorú tagja pedig ezeket használta fel a múltidéző édesség elkészítéséhez.

A régi-új receptet a Hadik fiatal séfjének és cukrászának adta tovább, így már bárki megkóstolhatja a Karinthy szeletet a kávéházban.

Karinthy Frigyesnek egészen különleges kapcsolata volt a kávéházakkal. Még a műveit is a kávéházak szerint csoportosította: a Hadik-csoportjába tartozik például a Capillária, a Tanár úr kérem, a Centrál-csoportba a Minden másképpen van, a Krisztus és Barabbás, és az Utazás a koponyám körül. A New York-csoportba pedig az Így írtok című művét sorolta.


A Hadik Kávéház 1906-tól állt a Fehérvári, később Horthy Miklós, majd Bartók Béla úton. Ebben az időszakban három kávéházban gyülekeztek az irodalmárok: a Centrálban, a New Yorkban és a Hadikban.

Az írók fokozatosan szoktak a Hadik Kávéházba, ahol a vendégeiket is fogadták. Sőt, a szóbeszéd szerint néhányan még az otthoni telefonjukat is a Hadik vonalára irányították.

Délután fél öt körül kezdtek gyülekezni Karinthy törzsasztala körül. érdekesség, hogy először a hölgyek, az írók feleségei érkeztek meg.

Az írók pedig Budáról és Pestről egyaránt érkeztek "Frici törzsasztalához": Tersánszky, Kosztolányi, Tóth Árpád, Füst Milán, Nagy Lajos, Hunyady Sándor, Turcsányi Elek, Heltai Jenő, Rejtő Jenő volt legtöbbször Karinthy asztaltársasága.

Sokszor 20-22 író is ült az asztal körül és különféle szójátékokkal szórakoztatták egymást, amiben Karinthy és Kosztolányi járt az élen. Az egyik ilyen játék során találták ki a az éhes bálna elnevezésére a "zabálna" szót. Kedvenc játékuk volt még a barkochba és a szógyűjtés, ami a mai ország-város elődje volt.

Egy másik szóbeszéd szerint Karinthy a hadikban mérte le a pesti vicc terjedési sebességét. Már pesti lakos volt, amikor egy nap visszatért a Hadikba, budai törzshelyére és elmesélt ott egy viccet. Majd átment a Centrálba, ahol már neki mesélték ugyanezt a viccet.

A Karinthy-szelet receptjéért KATTINTSATOK IDE!

Nyomj egy lájkot, ha te is szereted a kávéházakat és megkóstolnád Karinthy tortáját! :)

Nézd meg a többi új cikkünket is!

www.szeretlekmagyarorszag.hu - Értékek és élmények

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk