/gasztro/karady-katalin-muzeum-es-kavezo/
NULL
hirdetés

GASZTRO

Karády Katalin Kávézó

Karády Katalin legendás alakjához és az őt övező világhoz most egy lépéssel közelebb kerülhettek. A napokban nyitotta meg kapuit Budán a Karády Katalin Múzeum és Kávézó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. július 03.

hirdetés

Karády Katalin legendás alakjának és az őt övező világnak kétségtelenül vonzó bája van, amely időst és fiatalt máig megmozgat. Most egy lépéssel közelebb kerülhetünk a letűnt világhoz és a színésznőhöz, erre hivatott a Karády Katalin Múzeum és Kávézó, amely hivatalosan a napokban nyitotta meg kapuit a II. kerületben. Itt nemcsak személyes tárgyakkal találkozhattok, de gasztronómiai kalandozást is tehettek.

Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka fényképeivel

Brazil márvánnyal borított, óriási teraszos kávéház fogad minket Bel-Buda újonnan kialakított sétálóövezetében, a Lövőház utcában. Kicsit félve térünk be az alagsori kávéházba, mert eddig a „múzeum és kávéház” fogalmával sehol nem találkoztunk. Különleges ez az összetétel, hosszasan tanakodunk, vajon mit takarhat? Belépve megdöbbenünk, hogy ez bizony nem az átlagosnak vélt múzeum, de az ott töltött délután és a beszélgetés alatt minden kikristályosodik.

hirdetés

A lépcső mellett vitrinben áll a színésznő bundája, személyes értéktárgyai, a róla szóló könyvek. Az asztalon Karády arcképével és híres dalrészleteivel tarkított alátét, a hangszóróból az a mély, szívekhez szóló hang dúdol, amit ugyan sokan szerettek volna utánozni, de még senkinek sem sikerült. Kezdem érezni, hogy jó helyen járok.


A belső teremben fali vitrinekben elhelyezett pici emléktárgyak, bross, cigarettatárca, kiskanál. Amerikai fellépéseit bemutató plakátokkal díszített falfelület. Előtte egy kicsi asztal gobelin huzatú székkel. A belső szalonban eredeti filmplakátok találhatóak, a kényelmes ülőgarnitúrát pedig Swarowski-köves párna díszíti. Letisztult formák, semmi giccs. Finom, tiszta elegancia.


Kellemes sétát téve, mindent szemügyre véve végül kikívánkozunk a teraszra. Elsőként megkóstoljuk a Karády-szeletet. Ez az omlós, kakaós tésztájú, lekvárral töltött, csokiborítású sütemény leginkább a Sacher tortához hasonlítható. Eredeti receptje a színésznő személyes tárgyai közül való, most egy olasz cukrász készíti, kizárólag ennek a vendéglátóhelynek.

Kipróbáljuk a házi limondét, és megismerkedünk a Karády roséval is. Az egyedi bort egy szekszárdi pincészet gyártja. Kámán Tibor üzemeltető, a Karády Alapítvány elnöke elmeséli nekünk, hogy Karády nagyon szerette a rosé borokat, ezért született az emlékére ez a tétel. Versennyel választották ki a legjobbnak ígérkezőt. A sorozat nem állt meg, újabb Karády borok kerülnek a választékba. Koktél is van a díva emlékére, amelynek receptúrája szintén titkos, de annyit kipuhatolunk, hogy gyógynövényes alapú és ipszilon pohárban szolgálják fel.


Az emlékitalokon és ételeken kívül francia reggeli, olaszos előételek, belga sörök, koktélok és óriási borválaszték vár titeket. Sőt, külön borospince is van, de ide csak a legelhivatottabb jelentkezők térhetnek be. A vállalkozó a különleges olasz kávéra a legbüszkébb: ezt is megkóstoltuk és minket is meggyőzött.

A gasztronómia kivesézése után megtudjuk, hogy az emlékhely eredetileg tavaly nyitott volna, az egykori női bálvány száz éves születésnapja alkalmából, de a kivitelezők nem készültek el időben. A júniusi nyitás csak kezdetleges volt, hivatalosan ettől a hónaptól üzemel a hely és várható majd egy nagyszabású megnyitó is.

A tárlat pedig folyamatosan bővül, és minden helyet kihasználnak majd, hogy Karády tárgyait bemutassák. Igaz, az adottságokból kifolyólag csak egy kis részükkel találkozhattok itt, de minden bizonnyal a legfontosabb ereklyékkel. Továbbá várhatóak kulturális rendezvények, a színésznő születésnapjáról is minden évben szeretnének megemlékezni.

A cél nem más, mint közelebb hozni és mindenkivel megismertetni a Karády-szellemiséget. Úgy véljük, méltón teszi ezt Kámán Tibor, hiszen amíg a magyar állam lemondott a legendás filmcsillag örökségéről, addig ő megvásárolta azt, és évek óta kutatja Karády Katalin életét, felkereste a színésznőhöz közel álló, őt jól ismerő személyeket. A helyszínválasztás is tudatos volt, hiszen az egykori múzsa legkedveltebb villája a II. kerületben található.


Hogy a legenda örök kultusz lesz-e, csak rajtatok múlik, az első lépés ebbe az irányba már megtörtént. Annak ellenére, hogy a fogalom tág értelmében véve kaptunk csak múzeumi élményt, jól éreztük magunkat, kellemes hangulatú kávézóra leltünk.

A exkluzív csillogás ellenére az ár-érték arány jó, budai értelemben talán mérsékeltnek is mondható.

Elérhetőség: Budapest II. kerület, Lövőház utca 16/b

Térjetek be ti is és kóstoljatok meg egy szelet Karádyt!

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
GASZTRO

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.

hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

A Disney nyilvánossá tette kedvelt édességük receptjét

A fagyasztott desszert elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 12.

hirdetés

Ha valaha is jártál Disneyland-ben, akkor nagy esély van rá, hogy már kóstoltad a nagy népszerűségnek örvendő „Dole Whipet”. A Dole Whip a Disney hivatalos fagyasztott desszertje, ami csak a meseparkokban és a cég által üzemeltetett üdülőhelyeken kapható – írja a Mirror.

Először 1986-ban mutatták be Disneyland Adventureland részén egy Tiki bárban, és mivel hatalmas sikert aratott, a mai napig fent van az étlapon.

Ha még nem volt lehetőséged megkóstolni, akkor itt a lehetőség, hogy megtedd. A Disney először tette nyilvánossá a receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, mindössze három összetevőre van szükségünk. A hagyományos ízvilág eléréséhez a Disney szerint egy nagy gombóc vanília fagyi, 120 ml ananászlé és két csésze fagyasztott ananász kell.

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe kell tenni, majd addig kell keverni, míg krémes állagot nem kapunk.

hirdetés

Lapozz a posztért:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2020. december 08.

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: