Karácsonyi saláták
Vészesen fogy az idő karácsonyig. Érdemes a menüt megtervezni, hogy még időben betudjatok szerezni mindent. Finom salátákat ajánlunk számotokra, amelyek önálló fogásként és köretként is megállják a helyüket. Mindegyik egyszerű, így kezdő háziasszonyoknak is ajánljuk.
Gerlachfalvy Réka receptjei
Tárkonyos burgonyasaláta
A halas ételekhez nagyon jól illik a burgonyasaláta. A hagyományos ecetes helyett, tárkonyosat ajánlunk.
Hozzávalók: 50 dkg kifliburgonya, 2 fej lilahagyma, 1 evőkanál mustármagos mustárt, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál saláta majonéz, 1 teáskanál tengeri sóval, 2-3 tekerés frissen őrölt bors,két kiskanál szárított tárkonylevél, 1 teáskanál nádcukor.
A burgonyát megmossuk, puhára főzzük. Ha kihűlt megpucoljuk, karikára vágjuk. A lilagymákat is megpucoljuk, felkarikázzuk. A hagymát és a burgonyát salátástálba rakjuk.
A cukorból, ecetből, mustárból, majonézből, tejfölből kézi habverő segítségével csomómentes öntetet készítünk. Ízesítjük sóval, borssal, tárkonnyal.
A hagymás burgonyát alaposan összekeverjük az öntettel, és két-három órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Narancsos kelbimbó saláta
A kelbimbó is nagyon finom lehet, a titok csak a készítésen múlik. Ennek a narancsos salátának ráadásul isteni illata van.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg kelbimbó, 6 evőkanál olívaolaj, só, bors, 5 dkg vaj, 1 db mag nélküli, édes narancs, 3 teáskanál szezámmag.
A kelbimbókat, ha szükséges megtisztítjuk, megmossuk. Félbevágjuk. Sóval, borssal ízesítjük, olívaolajban megforgatjuk. Előmelegített sütőben, bélelt tepsin a vágott felüket lefelé fordítva kezdjük el sütni. Félidőnél - kb. 10 perc után – megforgatjuk őket, és a másik oldalukat is megsütjük.
Miután megsült, felmelegítetjük a vajat. Megmossuk a narancsot, félbevágjuk, a héját belereszeljük, a narancslevét pedig belefacsarjuk a meleg vajba. A sült zöldséget meglocsoljuk a narancsos vajjal.
Megszórjuk szezámmaggal. Narancsszelettel díszítve tálaljuk.
Körtés-narancsos saláta
Igazi karácsonyi ízvilág, jó bizonyíték arra, hogy adott esetben a zöldsaláták és a gyümölcsök illenek egymáshoz.
Hozzávalók: 10 dkg rukkola, 5 db körte, 3 db narancs, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál fahéj, 1 evőkanál tökmagolaj, 2 evőkanál napraforgómag.
A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük. A körtéket meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és felkockázzuk.
A narancsot megpucoljuk, gerezdjeire szedjük, és felkockázzuk. A fahéjat összekeverjük a mézzel. A salátát és a gyümölcsöket összekeverjük, ízesítjük a fahéjas mézzel és a tökmagolajjal.
Grapefruitos madárbegysaláta
A grapefruit finom és kiváló C vitaminforrás. A borecet és a fenyőmag ünnepélyessé teszi a salátát. Előételnek ajánljuk.
Hozzávalók: 10 dkg madárbegy-saláta, 1 nagy db grapefruit, 1 fej lilahagyma, 1 púpos evőkanál fenyőmag, 1 evőkanál reszelt parmezán, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 teáskanál bazsalikomos borecet, tengeri só, frissen őrölt bors.
A salátát megmossuk, lecsöpögtetjük, ha van rá lehetőségünk, salátacentrifugával „megszárítjuk”.
Salátástálba halmozzuk. A grapefruitot meghámozzuk, gerezdekre szedjük, a gerezdeket félbevágjuk, és a salátaágyra tesszük. A lilahagymát megpucoljuk, vékony karikára szeljük, hozzáadjuk a salátához. Megszórjuk magokkal, sajttal. Borssal, sóval fűszerezzük és meglocsoljuk ecettel, olajjal. Azonnal fogyasztható.