Káposztával töltött karaj
A sertéshús és a káposzta kiválóan illik a szilveszteri menübe. Elkészítése nagyon egyszerű, pár perc munka van vele, utána már csak magára hagyva sül a sütőben. A húshoz járó csontból készítsetek orjalevest és mindenképpen bőrös karajt vásároljatok, mert abból lesz az igazi.
Szepy írása a Kifőztük blogon
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 kg bőrös karaj
2-3 szál sárgarépa
2-3 db paszternák
2-3 db cékla
2-3 db kisebb burgonya
50 dkg savanyú káposzta
10-15 dkg húsos szalonna (bacon)
só
A húst a hentessel felszúratjuk. Olyan nagyságú lyukat vágassunk a húsra, amibe bőségesen és kényelmesen bele tudjuk tölteni majd a tölteléket. A bőrös részt éles késsel, vagy tapétavágóval bekockázzuk. Óvatosan, hogy a bőr ne szakadjon le a húsról, de minél mélyebben, hogy a zsír majd kisüljön.
A húst megmossuk és a húsos részeket besózzuk. Ha lehet, akkor sütés előtt egy-két nappal készítsük elő a húst, hogy a só jól átpuhítsa. A sütésig tároljuk hűtőben. A szalonnát centis darabokra vágjuk. Lehetőség szerint abban a sütőedényben, amiben majd a húst sütjük, megpirítjuk, majd rádobjuk a savanyú káposztát. Pár perc alatt átpároljuk.
A zöldségeket meghámozzuk, majd nagyjából egyforma darabokra aprítjuk és a sütőtálba tesszük. A húsba vágott lyukba töltjük a szalonnás savanyú káposztát, majd a húst a bőrös felével felfelé a zöldségekre tesszük. Ha marad a káposztából, azt tegyük a zöldségekre. 2-4 dl vizet töltünk rá, majd 180 fokos sütőben, lefedés nélkül, 1,5-2 óra alatt pirosra sütjük. A sütési idő alatt egyszer-kétszer locsoljuk meg a zöldségeket a keletkezett szafttal.
Ha elkészült a hús, a vele sült zöldségekkel tálaljuk. Nagyon jól illik hozzá a krumplipüré is. A zöldségeket saját ízlésünknek megfelelően is összeállíthatjuk. Nem kell sózni, nem kell borsozni, a savanyú káposzta és a szalonna meglepően finommá teszi, a zöldségekkel együtt sülve omlós, mégis ropogós sültet kapunk.
További klasszikus receptért katt: Kifőztük oldalra
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot!:)