hirdetés

PROGRAMOK

Ilyen volt a Gourmet Fesztivál

Éjfélkor végetért a Budai Gourmet Fesztivál. A három napja tartó rendezvényen a magyar gasztronómia színfoltjai képviseltették magukat. A legjobb éttermektől a kézműves termelőkig bezárólag mindenki jelen volt, aki számít. Mi mindennap ott voltunk, és megkóstoltuk a legjobb ételeket, borokat, kézműves söröket.

Link másolása

hirdetés

Éjfélkor végetért a Budai Gourmet Fesztivál. A három napja tartó rendezvényen a magyar gasztronómia színfoltjai képviseltették magukat. A legjobb éttermektől a kézműves termelőkig bezárólag mindenki jelen volt, aki számít. Mi mindennap ott voltunk, és megkóstoltuk a legjobb ételeket, borokat, kézműves söröket.

Gerlachfalvy Réka írása

Nagyon vártuk már az idei Gourmet Fesztivált, hiszen óriási felhajtás övezte. A Sziget Programirodától megszokott profi módon zajlott a szervezés, valóban nagyon kulturáltan alakították át a Millenáris területét, mindent hasznosítottak, amit csak lehetett. Így lett az egyik épületből WAMP-spejz, a hátsó kertrészből Termelői Piac, a tóból ideiglenes terasz.

A biztonsági személyzet, a hostessek egyaránt udvariasak voltak, szép kristálypohár járt a belépőhöz, így a komfortérzettel nem volt gond, a kóstolókör kialakítása viszont igazi fejtörést okozott.

hirdetés

Ilyenkor érdemes szem előtt tartani, hogy az ember mindent nem bír befogadni, ezért konkrétan el kell dönteni, mivel szeretné kielégíteni érzékszerveit. Ugyan a boros kínálat volt a legnagyobb, azonban mi a meleg és a nem mindennapi lehetőség miatt elsősorban a söröket, a legnagyobb éttermeket és a kézműves termékeket vettük górcső alá.


A sörsziget mindjárt a bejáratnál helyezkedik el, olyan különlegességekkel lehet találkozni, mint az alföldön készülő kölessör, az új fóti kézműves sörgyár termékei, amelyek természetes alapanyagokból készülnek – a narancsos-mézes gyömbérsör fantasztikus, a fekete német búzasörről, a belga sörkínálatról nem is beszélve. Utóbbinál a meggyes búza volt a kedvencünk, bármilyen meglepő, a belga sörhöz kapóra jött az üvegpohár.

A fogadóban berendezett spejzban kis mennyiségben készülő termékekkel találkoztunk. Számomra a legmeglepőbb a vajdasági tökmagkészítmények voltak, hiszen a tökmagolaj hazájának a nyugati régiókat tekintjük. Itt a különböző olajokon és eceteken kívül pestokat és krémeket is kínáltak, a házi sós földimogyorókrém vitte a pálmát.

Csodás keszthelyi sajtokat is kóstoltunk, nem beszélve a szarvasgombás vajról. Szintén nagy meglepetést okozott a halból készült felvágott és virsli, amely a nagyobb üzletláncokban már kapható. A villányi és balatoni borokból készült borzselék is igazán különlegesek voltak, a Keserédes csokimanufaktúra és a ChocoMe pedig a tőle megszokott módon egyedi kollekcióval és minőséggel állt elő.


A kézműves termékekre kiéhezve a termelői piacot is végigjártuk, itt azonban már csalódások is értek bennünket. A kiállítók egy része a híres káptalantóti társaság volt, ők igazán jó termékekkel készültek, legyen szó sajtról, mangalicakolbászról, kerámiáról, péksüteményről. Az aggteleki lekvárok és gyümölcskészítmények is nagyon csábítóak voltak, nem beszélve a virágból és gyógynövényekből készült szörpökről, amelyek a Vértesben készülnek.

Az ürmös borral régi barátságban vagyok, de szörp formájában még nem találkoztam vele, sajnos most sem tudtam megkóstolni, mert a termelő csak annak adta a portékáját, aki hazavitelre szánta a szörpöt és nem helybeni fogyasztásra, hiába volt meghirdetve a szörpkimérés.

A másik csalódás a kaposvári gesztenye termékeket forgalmazó kereskedőnél ért, aki kilencven százalékban külföldről hozatja a gesztenyét, és hangyák által megtámadott kóstoló falatkákat kínált. Akkor meg már elég furcsán néztünk, amikor kézműves gyümölcsfagylalt néven valami mást akartak ránk tukmálni.

Sok információval lettünk gazdagabbak, például azzal, hogy Nagymaroson minden szombaton őstermelői és kézműves kirakodóvásár fogadja az érdeklődőket, kulturális programokkal egybekötve. A termékek közül a medvehagyma pesto fogott meg, amelyet egy külföldről hazatért színésznő készít hobbiból. Ugyanilyen értékes felfedezés volt az ehető virágpor készítmény, amely immunerősítő hatással bír és az Őrségben készítik.

A zárt és nyitott vásárokon kívül itt-ott még találtunk kézműves termékeket. A Tokaji Borecet Manufaktúra ezúttal modenai ecetekkel is készült, mi egy tizenöt éves ecetet kóstoltunk, ugyanígy igazi kézműves fagyaltot is mértek, nem beszélve az eredeti gyümölcslevekről.

Leginkább a nagy éttermek kínálatát vártuk, már csak azért is, mert ilyenkor nagyobb eséllyel megismerheti a választékot az átlag fogyasztó, mint egyébként. Gerendai Károly főszervező éttermére, a Michelin csillagos Costes gazpacho-jára esett a választásunk, sűrű volt, selymes és igazán frissítő. Érezni lehetett rajta, hogy különleges olajjal locsolták meg.

Az egykori városmajori John Bull Pub helyén nyílt Mezzo is megjelent, a rendkívül jól hangzó csirkepaprikás túrógombóccal, ami számunkra nem tűnt jó választásnak, hiszen nagyítóval is alig lehetett megtalálni a kóstolófalatokat.

Az újonnan megnyílt Pest-Buda Étterem lecsós kenyérlángosait csak kívülről csodáltuk meg, ugyanígy a Rosenstein Étterem liba készítményeit is, pedig ezt igazán hiba volt kihagyni. Éhségcsillapítás gyanánt kicsi rák tempurákat ettünk, hasábkrumplival, itt viszont harminc százalékkal drágábban kínálták ételeiket, mint étteremeikben.

A Nobu nagy sajnálatunkra csak itallal készült, sajnos a hely nem volt alkalmas a nyers ételek elkészítésére. A sajátmárkás szakék viszont csodálatosak voltak, a reprezentatív kínálatból végül az aranypelyhesre esett a választásunk.

Elfogyasztása közben megtudtuk, hogy hogyan és miből készül a rizsbor, mit jelent a Nobu márka és hogyan kell tárolni és fogyasztani az italt. Sőt azt is, hogy aki a Nobuba ellátogat, sok más neves ital mellett szaké alapú koktélt is kóstolhat. Különböző kedvezményeket és lehetőségeket kínálnak azért, hogy a minőséget kedvelők minél nagyobb számban személyesen is megismerhessék a helyet.

Szombaton kitérőként a Dining Guide Food Show-ra is benéztünk. A helyszínen szembesültünk azzal, hogy valójában mégsem társrendezvény az azonos helyszínen futó gasztronómiai fesztivál. A külön szervezés az udvariatlan fogadtatáson és az asztalokon felhalmozott szeméten is meglátszott. A kiállított termékek azonban jók voltak, legyen szó kézműves bonbonról, vagy eredeti olasz olívaolajról.

A tíz kiválasztott blogger is jól bírta a strapát, késő délután is kedvesen mérték az ételeket. Mi a legtöbb fogást megkóstoltuk, a desszertek maradandó élményeket okoztak: Dr Pepper málnás cheesecake brownie-ja és Lila Füge különleges pavlovája egyaránt.

Gabojsza erdélyiesen készített töltött szőlőlevele, Limara mediterrán jellegű bucija és Fűszeres Eszter észt lencsesóletje is nagyon finom volt, a többit pedig a szemünkkel ízleltük meg. A szervezés ott is akadozott, hogy a kóstoló előbb zárt, mint a Gourmet, így aztán rengeteg étel megmaradt, csak remélni tudjuk, hogy nem mind a kukában végezte. Kár lett volna értük, nagy kár!

A borozást szombat estére hagytuk. A vinoport.hu játékán kóstolva megtudtuk, hogy a Gál Pincészet megalkotta az egri bikavér fehér változatát. A badacsonyi Borbély pincészethez pedig János-áldásra tértünk be, jó dolognak tartjuk, hogy családi vállalkozások a pincészetek terepén is bemutatkoztak.

Elmondható, hogy a Budai Gourmet valós megújuláson esett át. Reméljük, hogy a jövőben is marad a színvonal, és az újdonságok kínálata állandó trend lesz, de azt is meg kell említeni, hogy a fesztiválkártyákat bizony alaposan fel kell tölteni, különben gyorsan kifogynak.

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
PROGRAMOK
10 meseszép karácsonyi vásár Magyarországon
Összegyűjtöttük azokat a vásárokat, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni.

Link másolása

hirdetés

Az adventi vásárok a színes fényeivel, csilingelő karácsonyi dallamaikkal, szívmelengető programjaikkal és finom illataikkal segítik a karácsonyi készülődést és az ünnepi hangulatot. És nem csak arra gondolunk, hogy különleges portékák között vadászhatsz ajándékokat a fa alá, hanem arra, hogy az ünnepek előtt-alatt is jó összejönni a családdal, barátokkal, koccintani egy pohár forralt borral vagy forró csokival és élvezni az ünnepet.

Segítségül pedig összeszedtük az ország néhány kihagyhatatlan karácsonyi vásárát.

Budapest

A fővárosban több helyszínen is élvezheted a karácsonyi hangulatot. Az Advent Bazilika évek óta az európai élmezőnyben szerepel, most megint az élen végzett.

Pesten a hagyományos Vörösmarty téri adventi vásár újra minőségi kézműves termékekkel és kiváló gasztronómiai kínálattal készült.

hirdetés

Budán pedig adventi vásárral és fotókiállítással várnak a Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kapunál, valamint a Halászó gyerekek kútjánál és teraszánál.

Dunakanyar

Szentendre, Esztergom és Vác is látványos adventi forgataggal vár. A belvárosokban igazi karácsonyi hangulat fogad, de az utcai árusok, étel-italt kínálók mellett a múzeumokban is programokkal készülnek, sőt van ahol még jégpályán is lehet siklani. A három mesés város adventi vásárát most videón, de a magasból is megnézheted.

Eger

Ünnepi fényárba öltözött a Dobó tér, a Gárdonyi tér, a Végvári vitézek tere és a Vár. Térzene, koncertek, forralt borok, hagyományos adventi ételek és italok, valamint színes programok várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Nézd meg fotókon, milyen hangulatos a történelmi belváros.

Szeged

Most a Dóm tér a központi helyszín, de több helyen - a Dugonics téren, a Klauzál téren és a Széchenyi téren - is lesz bőven látnivaló. A vásárban kézművesek, kereskedők, számtalan finomság vár. A szórakozásról a Mesés Kastély, ingyenes programok, zenés előadások, kézműves foglalkozások és vetítések gondoskodnak.

Székesfehérvár

A Királyok városa méltó hagyományaihoz, vasárnap karácsonyi kiskoncertet hallgathatsz, az Országalmánál egy szép betlehem áll, a város hatalmas karácsonyfája körül pedig kisvonat viszi az utasokat. A vásárban ínycsiklandó illatok fogadnak, és az evés-ivás közben megcsodálhatók a felállított installációk. A Városházán minden nap kinyílik egy különleges élő adventi naptár, egy ablak, amely verset vagy zenét rejt.

Pécs

Pécs neve már összeforrt a fényfestéssel, ami az adventi programok közül sem hiányozhat. Minden nap ünnepi, animált fényalkotást varázsolnak a Dzsámira. Új helyszínként debütál a Városháza épülete, ami korábban még soha nem kapott fényfestést. Emellett gyertyagyújtás, Betlehemes felvonulás, adventi népi játék, koncertek, hangversenyek is várják a látogatókat.

Debrecen

A kirakodóvásár megújult, már nem csak a Kossuth téren, hanem a Dósa nádor téren, a Csapó utcán és a Rózsa utcán is feldíszített faházak állnak. A forgatag mellett kipróbálhatod a jégpályát, kulturális programokra vagy koncertekre is mehetsz.

Nyíregyháza

A megszokott vásári kínálat mellett idén egy újdonsággal is várnak. A Kossuth téren felállított 30 méter magas óriáskerékről megcsodálhatod Nyíregyháza belvárosát egészen január 31-ig.

Siófok

Varázslatos ünnepi fények, a Víztorony fülbemászó karácsonyi dallamai, az adventi vásáron felsorakozott kis faházak kínálata és a sok izgalmas, kicsiknek és nagyoknak szóló decemberi program gondoskodik a jó hangulatról.

Szolnok

Újra ünnepi díszbe öltözött a Kossuth tér és az Adventi Falu. Illatozó forralt borok, mennyei ételek, zenés programok és kézműves termékek vására vár karácsony előtt és után.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Télen is izgalmas programokkal vár Siófok
Van varázslatosabb téli program, mint a Balaton partján korcsolyázni? Vagy a gyönyörű ünnepi fényben pompázó adventi vásáron átélni a karácsonyi hangulatot? Siófok idén decemberben is mindenki lelkét az ünnepekre hangolja.

Link másolása

hirdetés

A Víztorony körül felsorakoznak a kis faházak az adventi vásáron, ahol a kedves kézműves ajándékok és díszek mellett olyan téli kedvenceket is találhatunk, mint a puha kürtőskalács és az illatos sült gesztenye. December 17-én a Szakasztó Népdalkör tart meghitt karácsonyi koncertet a Kálmán Imre Emlékházban Betlehem városban címmel, december 22-én pedig a Kálmán Imre Művelődési Központ színpadán Andersen Ólomkatonája elevenedik meg egy zenés mesejátékban. A téli sportok szerelmeseinek pedig idén sem kell kivárni, míg beköszönt a dermesztő hideg, és a tó biztonságosan befagy, hiszen újra várja a jég szerelmeseit a Siófoki Jégkikötő!

A korcsolyázni vágyók ezen a télen egészen február közepéig élvezhetik a hajóállomáson a siófoki koripályát, gyönyörű balatoni környezetben. A 600 négyzetméteres pályát a balaton-parti fák mellett szuper jégfolyosók ölelik körül, hogy az aktív kikapcsolódás még kalandosabban teljen a Jégkikötőben. Ha otthon nem találunk magunknak megfelelő korcsolyát, aggodalomra semmi ok, hiszen elegendő bérelhető darabot biztosítanak nekünk a Jégkikötőben, ahol még élezési lehetőség is rendelkezésre áll majd.

A pálya mellett pedig a hidegre való tekintettel megtalálhatjuk kedvenc téli finomságainkat is, hiszen nincs is jobb, mint önfeledten siklani egyet a jégpályán, majd a családdal és barátokkal egy bögre tea vagy forró csoki mellett gyönyörködni a csodálatos téli Balatonban!

De, ha idén nincs lehetőségünk élőben megcsodálni Siófokot ünnepi pompájában, akkor a város hivatalos turisztikai Facebook oldalán, a Siófok Guide-on online átélhetjük a város téli varázsát.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Libás finomságok várnak novemberben Siófokon
A gasztroélmények mellett koncertek, kalandos gyermekprogramok és minőségi kézműves termékek várnak ránk.

Link másolása

hirdetés

Az ősz még mindig a gasztronómiáé Siófokon! November 12-14. között a Márton-napi népszokások és a liba kerül a középpontba a Libadalom hétvégéjén.

Pénteken Liba Márton varázslatos szakácskönyve elevenedik meg a színpadon, majd Siófok egyik legjobb zenekarával, a Popdealersszel utcabálozhatunk a Víztorony szomszédságában. Szombaton Lúdas Matyi történetét tekinthetjük meg egy zenés mesejátékon, majd a 90-es és 2000-es évek slágereivel hangolódhatunk az esti V-Tech koncertre.

Vasárnapra is gondoltak a legkisebbek szórakoztatására, hiszen a gyermekszínház Galibás Galiba című mesejátéka elevenedik meg Várfi Sándor és Jónás Andi előadásában. Ezt követően - nagy sikerű nyári koncertje után - Zoltán Erika tér vissza Siófokra. A rendezvényt a szintén helyi The FreakEnd zenekar fergeteges koncertje zárja.

Az ingyenes programok mellett kézműves vásár és sok finomság vár a látogatókra egész hétvégén! A Libadalom gasztrosétányán számos környékbeli vendéglátó kínál a gasztronómia szerelmesei számára jobbnál jobb libás ételeket, őszi ízeket.

Részletek: Siófok Guide Facebook oldal

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
PROGRAMOK
A Rovatból
hirdetés
Nevetéssel, börtöndrámával jön a 19. olasz filmfesztivál
November 6-16. között láthatjuk a legújabb olasz filmeket.

Link másolása

hirdetés

November 6-án a budapesti Puskin moziban Mario Martone filmjével, az idei Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és több díjat is nyert Itt én nevetek (Qui Rido Io) című alkotással nyílik a 19. Olasz Filmfesztivál. A XX. század elején, a Belle Époque Nápolyában játszódó film a nagyszerű komikus színész, Eduardo Scarpetta életét mutatja be, akinek a színház volt az élete.

A feleségekből, élettársakból, szeretőkből, törvényes és törvénytelen gyermekekből (köztük Titina, Eduardo és Peppino De Filippo) álló népes családjának élete szintén a színház körül forgott. Sikere csúcsán Scarpetta egy merész vállalkozásba fog. Elhatározza, hogy paródiát készít a kor legnagyobb olasz költője, Gabriele D'Annunzio egyik tragédiájából. D'Annunzio erre plágium miatt feljelenti Scarpettát. Ez volt egyébként az első nagy szerzői jogi per Olaszországban. A pereskedés évei kimerítőek voltak, ám Scarpetta egy nagyszerű színészi alakítással képes szembe szállni a sorsával.

A Rácsokon túl (Ariaferma - rendező: Leonardo Di Costanzo) főszereplője is Toni Servillo. A sztori szerint amikor egy börtönt felszámolnak, bürokratikus problémák miatt egy tucatnyi rab néhány börtönőr kíséretében arra vár, hogy átvigyék őket új helyükre. A kialakult feszült légkörben az elkülönülés szabályai fellazulnak, és az ottrekedt férfiak között új kapcsolati formák látszanak kialakulni.

Szintén az idei Velencei Fesztiválon volt a világpremiere az idei Torontói Filmfesztiválon is nagy sikert aratott a Latinamerika (America Latina) című filmnek, melynek rendezői Damiano és Fabio D’Innocenzo ikertestvérek. A különös hangulatú alkotás főszereplője az udvarias és nyugodt Massimo, a kiváló fogorvos, aki mindent elért az életben, amire ember vágyhat: anyagi jólét, szép család, kiegyensúlyozott élet. Ám ez nap egy nap Massimo lemegy a pincébe és az abszurditás átveszi az irányítást az élete felett. A főszereplőt, Elio Germanot olyan filmekből ismerhetjük, mint az El akartam rejtőzni, Rózsa-sziget, Előtted az élet, Az Ötödik kerék, Lucia Látomásai vagy a Testvérem egyedüli gyerek.

Izgalmas csemegének ígérkezik Pietro Marcello (Martin Eden), Francesco Munzi és Alice Rohrwacher (A Szent és a Farkas) közös alkotása, a több fesztiválon is hatalmas sikert aratott Futura című film is. Egy hosszú, Olaszországon át vezető út során megismerhetjük a 15 és 20 év közötti fiatalok jövőről alkotott elképzeléseit. A film Olaszország portréját rajzolja meg, úgy, ahogyan a mai tizenévesek látják, akik lakóhelyükről, álmaikról, várakozásaikról, vágyaikról és félelmeikről mesélnek.

hirdetés

A Könyvesbolt Párizsban (Il materiale emotivo) című film Pierre-ről, egy párizsi antikváriusról szól, akinek élete a ritka könyvek és bénulásban szenvedő lánya körül forog, amíg meg nem ismerkedik egy közvetlen, életvidám nővel. A film rendezője és főszereplője az egyik legismertebb olasz színész, Sergio Castellitto, akire a Fortunata rendezőjeként és a Bella Martha főszereplőjeként emlékezhet a magyar közönség.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: