hirdetés

GASZTRO
A Rovatból
hirdetés

Júniusi körkép a piacokról

Összefoglaló a piacokon júniusban kapható sztárzöldségekről és sztárgyümölcsökről.
Turi Anikó írása a Rizsázzunk blogról - szmo.hu
2014. június 13.


Link másolása

hirdetés

Ha van erőtök, mindenképpen menjetek júniusban is piacra. Mondjuk reggel 6-kor, amikor még lehet mozogni, és nem döngöl az aszfaltba a meleg. Érik a cseresznye, a meggy, a málna, a pöszméte (piszke, egres, köszméte, stb.), a ribizli, a sárgabarack. Szamóca is van még, bár végét járja már a szezonja. Zöldségfronton is jó a helyzet. Van zsenge cukkini, karalábé, karfiol, brokkoli, és persze az örök kedvencem, a zöldborsó.

Az az igazság, hogy leginkább nyersen szeretem a zöldségeket és a gyümölcsöket is, de azért nem csak nyersen esszük. Szóval, ha mindenki túlélte a hőséget, isteni dolgokat készíthetünk a friss zöldségekből, gyümölcsökből.

piac1

Zöldségek

hirdetés

Nem tudok letekeredni az újkrumpliról, főleg a parázskrumpliról. Ez az apró szemű krumpli az egyik legjobb dolog a tavasz végén, nyár elején. Olyan vékony, hártyaszerű a héja, hogy nem is kell bajlódni a pucolásával. Elég csak alaposan átmosni, kicsit megdörzsölni és úgy ahogy van, megsütni. Akár sütőben, akár grillen fóliába csomagolva, vagy serpenyőben liba/kacsazsíron sütjük, isteni lesz. Köretként is jól viselkedik, de mi leginkább magában szeretjük, esetleg kevés tejföllel, vagy valamilyen intenzívebb sajttal.

Ha meleg, akkor kovászos uborka. Jéghidegen az egyik legüdítőbb dolog a kánikulában. Ha csak magában esszük, akkor is isteni, de akár krémlevest is készíthetünk belőle, kaporral, kefirrel, amit jól behűtve fogyaszthatunk. A lenti kovászos uborka recept még a nagymamától maradt rám, mindig így teszem el. De azt hiszem, ezen a téren is érvényes az ahány ház, annyi szokás elv.

paradicsom

uborka

ujkrumpli

A paradicsom is újra fénykorát éli. Van íze, illata, leve. A burgonyafélék családjába tartozik, amit itthon leginkább zöldségként használunk fel. Számtalan fajtája van, kezdve a nálunk leginkább ismert hagyományos piros verziótól, de létezik kis bogyójú, piros és sárga cseresznye alakú, körte alakú, zöld, csíkos vagy akár hosszan barázdált paprika alakú is. Jelentős mértékben tartalmaz C vitamint és karotint, de magas az A, B1 és B2 vitamintartalma is. Tomatint tartalmaz, amelyet gombás betegségek, gyulladásos folyamatok kezelésére használnak (kenőcsökbe teszik). Magas likopin tartalma jelentősen hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét, ráadásul védelmet nyújt a káros UV sugarak ellen is.

A népi gyógyászatban ízületi gyulladások kezelésére is alkalmazzák. szárított leveles hajtását fürdővízbe teszik. Megsütve vagy nyersen, salátába mondjuk kevés kecske – vagy juhsajttal, lilahagymával, balzsamecettel, vagy hideg levesként is remek fogást készíthetünk paradicsomból, paradicsommal.

cukkini

paradicsom2

A cukkini a spárgatökök családjához tartozik, már van friss, szabadföldi is. Számtalan változata létezik a sötétzöldtől egészen a sötétszürke csíkosig. Én leginkább a zsenge bébi cukkinit szeretem, amit akár savanyíthatunk is. Erre még az apósom kapatott rá, aki imádja savanyúságként a bébi cukkinit. Jól megfertőzött vele. Egészen elképesztő, mennyire változatosan használhatjuk a konyhában.

Készíthetünk belőle levest, gazdagíthatjuk vele a pörköltet, vagy a lecsónkat, salátába tehetjük nyersen, vagy grillezve, meg is tölthetjük, de akár még sütemények tésztájába is belecsempészhetjük. Élettani hatásait tekintve is figyelemreméltó. Hamar jól lakhatunk tőle, viszont nem hizlal. A fogyasztása jótékonyan hat a szívünkre, a látásunkra és a csontjainknak. Húsa főleg C vitaminban gazdag, de A és B6 vitaminok is bőven találhatóak benne. Ne szabaduljunk meg a héjától sem, ami jelentős béta karotint és antioxidánsokat is tartalmaz. Az asztma kezelésében és gyulladások csökkentésében is segítségünkre lehet.

cukkini2

karalabe

Ha valamikor, akkor most aztán igazán zsenge és édes a karalábé. Gyerekkorom óta nagyon szeretem, de sokáig csak nyersen, vagy töltve ettem, mert más lehetőséget nem láttam benne. Pedig van. Főzelékként, krémlevesként, salátába is mennyei. Remek B1, B2, B6 és C – vitamin forrás. És még a zsenge levelei is felhasználhatóak. Akár zöldségalapléhez, akár pestoba, de főzelékbe és salátába is bátran tehetjük.

A zöldborsóra még mindig nagyon rá vagyok kattanva. Pedig volt idő, amikor ki lehetett kergetni vele a világűrből is a semmibe. Szerencsére ez már nem így van. A májusi körképben is szerepelt néhány recept, de azért hoztam néhány újat is. Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal

zoldborso_piaci_korkep

karfiol

A karfiol klasszikusan az az alapanyag, amitől sütés, főzés közben és után még sokáig jellegzetes SZAG marad a lakásban. De ettől még finom. A környezetemben megosztó zöldség, van aki imádja, van, aki szerint ez az egyik legnagyobb emberiség elleni bűncselekmény. Én szeretem. Bárhogyan. Nyersen, levesben, sütve egy kis fűszeres morzsával a tetején. Még rántva is.

Receptek

A júniusban kapható zöldségeket és gyümölcsöket nagyon sokféle módon elkészíthetitek. Bár a legegészségesebb nyersen vagy salátaként, de rengeteg párolt és sült finomságot is készíthettek.

Ha tanácstalanul álltok az óriási zöldség -és gyümölcs halmok előtt, KATTINTSATOK IDE a recept-ötletekért!

Gyümölcsök

Az az igazság, hogy a zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsöket is nyersen szeretem a legjobban. Csak úgy, magában enni a meggyet, a cseresznyét, a sárgabarackot, vagy a szamócát. De azért desszertekben is isteniek. Ugyan a szamóca szezonja lecsengőben van, de azért még kapható, ráadásul most már tényleg olcsó. Isteni, ízes, édes, lédús.

Meggy, meggy, meggy. Sötétbordó, roppanós, illatos. Rendkívül gazdag antioxidánsokban. Magas az A és C vitamin tartalma, nagyon jó hatással bír a vérre, amivel számos szervünk is jól jár, mint a vese, a szív vagy a máj. B vitamin tartalma remekül segíti az emésztést, mivel serkenti a gyomor működését. Magas kalcium, kálium és magnézium tartalma miatt tisztítja a vért és az ereket, erősíti a szívizmot. Persze, mint általában a gyümölcsök, a meggy is akkor turbózza fel a szervezetünket igazán, ha nyersen esszük, de azért sütikben sem utolsó.

szamoca

cseresznye

meggy

sargabarack

A cseresznye is virul már. Remek A, B és C vitamin forrás, de magas a kálium, kalcium, foszfor és nátrium tartalma is. Remek vértisztító, ami a bőr tisztulásához is jelentősen hozzájárul. Én néhány napja gyümölcslevesbe tettem, amit főzés nélkül, a lehető legegyszerűbben készítettem el. Nem is kellett más ebben a forróságban. Sütikbe is remekül passzol, könnyű poharas desszertekhez is adhatjuk, akár nyersen is.

Sárgabarack is kapható már, nagyon finomat vettem a hétvégén. Ehetjük nyerse, de szárítva is, tehetjük levesbe és lekvárt is főzhetünk belőle. Jelentős a kálium tartalma, sok benne az élelmi rost is, ami segíti az emésztést. Magas az A és C vitamin tartalma.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
GASZTRO

Hamarosan érkezhet a McDonald's műhúsból készült hamburgere

A McPlant kísérleti jelleggel már forgalomba is került Ausztriában.

Link másolása

hirdetés

Állítólag épp olyan lesz az íze és a textúrája a McDonald's hamarosan forgalomba kerülő húsnélküli húsból készült új szendvicsének, mintha a megszokott marhahúsból készült volna, írja a Daily Mail. A McPlant (McNövény) lehet az első zöldségalapú hamburgere az amerikai gyorsétteremláncnak.

Az új szendvicset a műhúsos termékeiről ismert Beyond Meattel közösen készíti a Meki. A Beyond Meat korábban sárgaborsó, kókusz, burgonya és cékla felhasználásával állított elő hamburgerpogácsát. A tervek szerint a McPlanttel elsősorban a flexitaristákat, vagyis azokat a vegetáriánusokat célozzák meg, akik időnként fogyasztanak húst is.

A McPlant kísérleti jelleggel már forgalomba is került Ausztriában. A szendvicset sajtot és tojás alapú majonéz dobja fel, ráadásul ugyanazon a rácson sütik, ahol a húst tartalmazó húspogácsákat is. A McPlantről már egy rövid videó is megjelent a McDonald's hivatalos osztrák YouTube-csatornáján:

Nem a McDonald's lesz az első gyorsétterem-hálózat, amely húsnélküli húsból készült hamburgereket kínál vendégeinek. Korábban már a Burger King, a KFC és a Greggs is bevezette hasonló termékét. A fast food cégek azért kísérleteznek a műhúsokkal, mert a kutatások szerint az üvegházhatású gázkibocsátás egynegyede az élelmiszeriparhoz köthető. A tenyésztett állatok közül pedig a szarvasmarha- és a bárányhús előállítása felelős a legtöbb káros anyag légkörbe jutásáért, vagyis hosszú távon a jelenlegi üzletpolitika és termékkínálat fenntarthatatlan.

hirdetés

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
GASZTRO

Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje

Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

hirdetés

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

hirdetés

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO

Teljesen átalakul és új nevet kap a NetPincér

Néhány héten belül teljesen megújul a 22 éves márka, amely foodpanda néven működik tovább.

Link másolása

hirdetés

22 éves fennállásának eddigi talán legnagyobb mérföldkövéhez érkezett a NetPincér: néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább. A cég a globális kiszállítási piacon trenddiktálónak számító, és ugyanúgy a Delivery Hero cégcsoporthoz tartozó foodpanda család tagjává válik, így a technológiai újítások még hamarabb érkeznek majd Magyarországra, illetve a magyar felhasználók országokon átívelően használhatják ugyanazt a megszokott mobilalkalmazást. Tulajdonosváltás azonban nem történik és a lényegi elemek is változatlanok maradnak: a foodpanda ezentúl is olyan tech-alapú gyorskereskedelmi tevékenységet folytat országszerte, ami képes kiszállítani szinte bármit, amire a megrendelőknek szüksége lehet, akár 30 percen belül.

1999 óta működik hazánkban a magyar alapítású NetPincér, amely 2016-ban a világszerte több, mint 50 országban jelenlévő Delivery Hero vállalatcsoport tagja lett. Az elmúlt években rengeteget fejlődött a márka, ennek köszönhetően pedig mára a NetPincér több, mint egy ételrendelő platform - hiszen már szinte bármit kiszállítanak, amire a vásárlóknak rövid időn, akár 30 percen belül szüksége lehet. Részben ennek is köszönhető, hogy a márka újrapozícionálása mellett döntött a vállalat.

Egy másik, ezzel párhuzamos törekvés, hogy a Delivery Hero cégcsoporton belül szeretnék egységesíteni a márkákat Európában, ennek első lépéseként a kontinensen Németország után Magyarországon vezetik be elsőként az új foodpanda márkát. Ezzel pedig olyan előnyöket is élvezhet a magyar közönség mostantól, mint az új szolgáltatások gyorsabb bevezetése, vagy a megszokott applikáció országokon átívelő használata.

A foodpanda a nemzetközi háttérnek és a márkaváltásnak köszönhetően az eddigieknél is gyorsabb innovációra készül, a cég azonban ugyanaz marad. Szó sincs tulajdonoscseréről, hiszen a foodpanda a Delivery Hero cégcsoport márkája, amelyet már eddig is több ázsiai és európai országban használtak. Azt azonban jelzi a márkaváltás is, hogy a magyar piac kiemelten fontos számukra és a vállalat 22 év után is még sok évre tervez Magyarországon. A foodpandával megmarad a cég csaknem 6000 éttermi és üzleti partnere, és továbbra is együtt dolgoznak majd a több, mint 4300 szerződött futárpartnerükkel, hogy kiszolgálják a most már több mint 2 milliós megrendelői bázisukat.

A felhasználóknak nincs oka aggodalomra, hiszen ugyanúgy működik tovább a tavaly bevezetett webes és mobilapp platform is, amely szeptember végétől elsődlegesen a foodpanda.hu felületen és foodpanda appon keresztül lesz elérhető, de egyelőre NetPincérként is ugyanúgy megtalálják a felhasználók. A felületek megjelenése átalakul az új márkának megfelelően, de az oldal és a mobilalkalmazás is a megszokott módon működik tovább.

“Ugyanolyan gyorsan és megbízhatóan működünk majd, ahogyan eddig, sőt, hatékonyságunk csak erősödni fog a jövőben. A márkaváltás hozzásegít minket az eddigieknél is gyorsabb fejlesztésekhez és új szolgáltatások bevezetéséhez a lehető legjobb ügyfélélmény érdekében. A Delivery Hero európai foodpanda országaiban egy kis idő múlva mindenhol azonos lesz az alkalmazás, ami azt is jelenti, hogy mindegyik fogyasztónk külföldön is ugyanúgy tudja használni a foodpanda applikációt étel-vagy például élelmiszer-rendelésre, mint itthon. Azzal pedig, hogy szolgáltatásunk tovább bővül és fejlődik, a foodpanda növekedni és terjeszkedni fog a jövőben Magyarországon: több száz új munkahelyet tervezünk létesíteni és több ezer új futárpartnernek kívánunk munkát biztosítani a beütemezett több milliárd forintos befektetéseinknek köszönhetően” - mondta el Patai Zoltán, a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a bejelentés kapcsán szervezett sajtóeseményen, ahol azt is hozzátette, hogy a márkaváltás természetesen a partnereiket is csak pozitív irányban érinti.

hirdetés

A foodpanda márkát 14 országban (pl.: Japán, Taiwan, Németország, Szingapúr) több millió ember ismeri, szereti és bízik benne, így partnereik mostantól egy nemzetközileg ismert márkához csatlakozhatnak. A velük kötött szerződések ugyanazok maradnak, sem a jutalékok, sem az egyéb szolgáltatásaik árában nem várható változás az éttermi és üzleti partnerek tekintetében. Ugyanez igaz a szerződött futárpartnerekre is: az ő szerződéseiket sem befolyásolja a márkaváltás.

Az új márka bevezetésére a tervek szerint szeptember végén kerül majd sor, addig még NetPincérként vehető igénybe a szolgáltatás.

A foodpanda márkaernyő alatt a cég saját, ma már 7 raktárból szállító élelmiszerüzlet-hálózata, a NetPincér market is átalakul, és a továbbiakban panda market néven működik tovább, sőt erős vidéki terjeszkedésbe fog ezzel párhuzamosan.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO

Két újabb budapesti étterem nyerte el a Michelin-csillagot

Az Essencia és a Salt a két új csillagos hely. A Michelin-kalauz kritikusai hat új étteremmel egészítették ki az ajánlott Michelin Plate helyek listáját.
MTI, fotó: Essencia - szmo.hu
2021. szeptember 02.


Link másolása

hirdetés

Két újabb étterem, az Essencia és a Salt is Michelin-csillagot nyert a budapesti Michelin-kalauz csütörtöktől elérhető, legfrissebb kiadása szerint, amelynek kritikusai hat új étteremmel egészítették ki az ajánlott helyek listáját is.

Az Essencia és a Salt is első alkalommal szerepel a kalauzban, ezzel Budapesten már a Babellel, a Borkonyha Winekitchennel, a Costesszel, a Costes Downtownnal és a Standdal együtt összesen hét Michelin-csillagos étterem működik - közölte Michelin Hungária Kft.

A közlemény szerint az Essencia éttermet Tiago és Éva Sabarigo vezeti: Tiago séf portugál származású, míg felesége, Éva magyarországi születésű. Az egyszerre stílusos és családias étterem menüje mindkét kultúra önfeledt ünneplését ötvözi.

Mint emlékeztetnek, a Salt Budapest Tóth Szilárd séf-tulajdonos ötletéből született. Az okosan felépített és kreatív menü számos technikát alkalmaz, mint például az erjesztés és pácolás folyamata. A séf-tulajdonos fenntartható gasztronómia iránti elköteleződésének köszönhetően az étterem zöld jelölést is kapott.

"Mindkét étterem csodálatos példája Budapest dinamikus éttermi szférájának. Nemcsak kiváló fogásokat kínálnak, hanem valami extrát is, miközben tiszteletben tartják a magyar konyha hagyományait" - méltatta a két éttermet Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója.

hirdetés
A Michelin-kalauz kritikusai hat új étteremmel egészítették ki az ajánlott Michelin Plate helyek listáját.

Ezek között megtalálható a Hoppá! Bistro számos törzsvendéggel; a Felix, amely ötvözi a kifinomult főzési technikákat és a feltűnő építészeti elemeket; a Stand25 Bisztró (a Stand kistestvére), amely új helyszínnel újra felkerült a listára; az elegáns Spago by Wolfgang Puck, ahová mindenki kiöltözik; a Rumour, ahol a kreatív menüt a konyha körül kialakított nyílt pultnál szolgálják fel; valamint az elegánsan modern Pasztell, ahol a legmodernebb konyhában kísérhetjük figyelemmel a séfek munkáját - áll a közleményben.

A Michelin Plate helyek listáján ezzel már tizennyolc budapesti étterem szerepel.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: