Instant forró csoki házilag
Szerettem volna öcsémnek valami általam készített finomságot adni karácsonyra, ami mellesleg mutatósan prezentálható és számára érdekes finomság lehet.
Az instant forró csoki mellett szólt az az érv is, hogy miután eláll jó ideig, így az ünnepek után magával viheti Szegedre, ahol jelenleg a tanulmányai miatt él. De térjünk a lényegre, íme a csoki!
2 dl-es üvegbe-pohárba rétegezve
100 g étcsoki (ha lehet, legalább 70 %-os)
2 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 csapott tk. kukorica keményítő
2 csapott ek. porcukor (ízlés szerint növelhető)
(értelem szerűen, ha nagyobb üvegbe tennénk, a mennyiséget
arányosan, e szerint növeljük)
Elkészítés
Egy megfelelő üvegbe vagy pohárba egymást követően rétegezzük a hozzávalókat. A csokit lereszeljük a reszelő nagy lyukán. Ezzel kezdjük a sort. Kevés csoki, majd némi porcukor és kakaó, majd a keményítő egy része. Ezután ismételjük, úgy beosztva, hogy maradjon a tetejére egy kis reszelt csoki. Végül lezárjuk az üveget, díszítjük.
Én egy Németországból származó mustáros poharat töltöttem meg. Teteje rápattintható és utána pohárként is használható az üvegcse. Természetesen hazánkban is találunk hasonló praktikus, újrahasznosítható termékeket.
A fedőre tehetünk textilt vagy egyéb ötletelést. A ráadás pedig, ha az elkészítést is mellékeljük egy kis cetlin.
Ez a mennyiség 0,5 l tejhez elegendő. A tejet tedd fel egy edényben a tűzre. Mikor kezd melegedni, de még nem forr, a keveréket add hozzá, keverd el melegítsd tovább kis lángon, hogy beleolvadjanak az alapanyagok, és a keményítőtől sűrűsödjön a csoki.
Amikor ez megtörtént zárd el, ha lehet még forrás előtt. Pihentesd kb. 5-10 percet és még melegen idd meg! Egészségedre!
Tipp:
Tejszínhabbal, további cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal ízesíthető. Mályvacukor-darabkákkal pedig feldobhatjuk gyerkőceink forró csokiját! Az ínyencek bátran adjanak hozzá chiliport, persze csak csínján. A fenti adag több részletben is elkészíthető!
Nyomj egy lájkot, ha tetszett a receptötlet!