/gasztro/ilyen-volt-az-a-nap-amikor-barki-nyithatott-sajat-ettermet/
NULL
hirdetés

GASZTRO

Ilyen volt az a nap, amikor bárki nyithatott saját éttermet

Három lakáséttermet látogattunk meg a Restaurant Day-en. Finomakat kóstoltunk és csodás emberekkel találkoztunk.
Anne írása - szmo.hu
2016. február 22.

hirdetés

Minden évben van négy nap, amikor ha kedvetek tartja, saját éttermet nyithattok, vagy bekukkanthattok mások konyhájába. Vasárnap rendezték meg az idei első Restaurant Day-t, amihez már lelkes, magyar gasztronómiarajongók is szép számmal csatlakoztak.resti

A Restaurant Day Helsinkiből indult, 2011-ben. Egy baráti társaság fejéből pattant ki az ötlet, így egy napra étteremnyitásra adták a fejüket. Mostanra már 20 országban, nagyjából 500 étterem üzemel ezeken a napokon, évente négy alkalommal.

Az ideiglenes étterem lehet egy lakásban, egy belsőudvarban vagy akár egy parkban is. Civil szervezetek, családok vagy barátok is összefoghatnak, és a név, az ételek, de még a nyitvatartási idő is az önkéntes jelölteken múlik. Fontos kikötés azonban, hogy

nem a profit a cél, a főzés öröméért kell szerveződni

Az idei első Restaurant Day igazán színesre sikerült és lehetetlen lett volna végigenni a budapesti kínálatot, így mi is választásra kényszerültünk. Voltak helyek, amelyek kifejezetten reggelire specializálódtak, máshol azonban még vacsoraidőben is kanalaztak. Lehetett sütizni, gombócozni vagy egy komplett indiai menüt végigkóstolni, több helyen pedig különös figyelmet fordítottak a kiegészítő programokra is. Így egy omlett után nem feltétlenül kellett hazasietni, hanem a vendéglátókkal akár egy pár órás társasjátékpartiban tovább ismerkedhettetek.resti2

A kényelmes vasárnapi ébredés után végül három állomásra futotta az energiából, de a gyomor sem bírt volna ennél többet.

hirdetés

Olaszos indítás, vegetáriánus folytatás és a malajziai konyha rejtelmeibe kalauzoló levezetés.

A Szondi utcai La Niña délelőtt 11-től egészen este 9-ig várta nyitott kapuval az érdeklődőket, és sem fix árakkal, sem regisztrációval nem bajlódtak. Veszélyes üzem ez így, mert nehezen lehet felmérni, hogy hányan esnek be végül, és hogy mindenki rendesen adakozik is-e, de az a megérzésem, hogy a kis olaszos lakáséttermet nem csak mi értékeltünk és honoráltuk becsülettel. A frissen préselt levek mellé házi tésztát fogyasztottunk csirkével, vargányával, aszalt paradicsommal, és a végén még egy piskótás-mascarponés-nutellás sütemény is érkezett. Vendéglátóink itt tűntek a leglelkesebbnek, és abszolút nem volt zavaró, ha éppen kicsit várni kellett az egyik fogásra, mert kellemes volt a hangulat és folyamatosan éreztük a törődést. Távozás után egyetértően bólogattunk, hogy kell egy gyümölcsprés és egy tésztakészítő gép otthonra.k10k9

A vegetáriánus tematikájú CUCU and PUCU bárnak nem volt könnyű dolga velünk, mert már félig teli hassal érkeztünk meg hozzájuk. A kíváncsiság azonban egészen a desszertig segített minket. Ezen az állomáson a barátok, ismerősök jelenléte érződött a leginkább. Foglalj helyet és vegyülj el! Ha estig maradtunk volna borozni, gyanítom, azt sem bánták volna. A legkedvesebb fogás itt a leves lett. Zellerkrém egy kis édessel és egy kis savanyúval. Sose jutott volna eszünkbe savanyúkáposzta-betétet kínálni hozzá, de meglepően jól működött. Három kiadós fogásért a kasszába 1500-2000 forintot vártak, és itt sem volt kötelező regisztráció. Az ilyen napokban az egyik legjobb dolog a kísérletezés. Minden kíváncsi nem vegának érdekes lehet egy ilyen élmény.k3k4k5

A délkelet-ázsiai street food néven futó étterem iránt nagy volt az érdeklődés, így már pénteken beteltek a helyek. Szerencsére a csapat úgy döntött, hogy még egy este nyolcas, utolsó utáni időpontot is beiktatnak, így a malajziai menüre is sor került. A garnélával és sütőtökkel gazdagított laksa levesüket mindenkinek meg kellene kóstolnia egyszer, de a mogyorószószos marha és a pácolt csirkecsomag is elsőosztályú volt. Itt tényleg éttermi minőségű ételeket kapott az ember, de ez nem is csoda, hiszen a menüért az egynapos éttermek nyitásában már rutinos Babramegy felelt, és a Vifon Beach írója, az Ázsiát is megjárt Plankó Gergő felügyelt. Itt 3000-3500 forintra volt árazva a vacsora, de a különleges alapanyagok miatt ez abszolút érthető. Ha felkerülnek a receptek valamelyik blogra, még mondunk egy imát.k1k2

Szerencsés választásnak bizonyult ez a három hely, mert mindegyik merőben más ízeket és hangulatot adott. Olyan idegenek otthonába léphettünk be, akik szeretetteljesen fogadtak minket, és abszolút utánozhatatlan élményben részesítettek.

A következő ilyen alkalom május 21-én lesz. Ha érzitek magatokban az erőt, ne habozzatok! A Restaurant Day oldalán találtok segítséget az étteremnyitáshoz, de bátran kérdezhettek azoktól is, akiknek már van rutinjuk ebben. Ha pedig csak kóstolnátok, mi lehetne tökéletesebb program egy szép, tavaszi szombaton?

Ha tetszett a beszámoló, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
GASZTRO

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.

hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

A Disney nyilvánossá tette kedvelt édességük receptjét

A fagyasztott desszert elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 12.

hirdetés

Ha valaha is jártál Disneyland-ben, akkor nagy esély van rá, hogy már kóstoltad a nagy népszerűségnek örvendő „Dole Whipet”. A Dole Whip a Disney hivatalos fagyasztott desszertje, ami csak a meseparkokban és a cég által üzemeltetett üdülőhelyeken kapható – írja a Mirror.

Először 1986-ban mutatták be Disneyland Adventureland részén egy Tiki bárban, és mivel hatalmas sikert aratott, a mai napig fent van az étlapon.

Ha még nem volt lehetőséged megkóstolni, akkor itt a lehetőség, hogy megtedd. A Disney először tette nyilvánossá a receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, mindössze három összetevőre van szükségünk. A hagyományos ízvilág eléréséhez a Disney szerint egy nagy gombóc vanília fagyi, 120 ml ananászlé és két csésze fagyasztott ananász kell.

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe kell tenni, majd addig kell keverni, míg krémes állagot nem kapunk.

hirdetés

Lapozz a posztért:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2020. december 08.

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: