Így készül a kézműves csokimikulás
Csokoládéfigura gyártó nagyhatalom vagyunk, ezt régóta tudjuk. De vajon tudjátok-e, hogyan készülnek a kézműves csokoládémikulások? Ennek néztünk most utána, és ellátogattunk a Kézműves Bonbon-műhelybe. Tartsatok ti is velünk!
Szöveg és fotó: Szabó Anita
Pelle Krisztina és Molnár Gábor nevével fémjelzett Kézműves Bonbon-műhelyben jártunk, melynek elindításával a házaspár célja az volt, hogy tartósítószertől és mesterséges adalékanyagoktól mentes édességeket állítsanak elő.
Ezért bonbonjaik készítéséhez vajat, valódi tejszínt, vaníliarudat, esetenként természetes színezékeket (áfonyát, céklaport) használnak. Vegyészmérnökökként mély meggyőződéssel képviselik, hogy egy csokoládé nem attól lesz jó, hogy ét- vagy tejcsokoládéból készül, hanem attól, hogy semmi felesleges, mesterséges anyag nem kerül a belőlük előállított termékekbe.
A kézműves csokoládémikulások készítése, míg a csokilencséből kész figurává válnak, bizony nem kis időt és odafigyelést vesz igénybe. Ottjártunkkor éppen fehér-, és tejcsokoládéból készültek ezek a nyalánkságok, amik még bonyolultabbak, mint sima ét-, vagy tejcsoki társaik.
Első lépésként temperálni kellett a kétféle csokoládét. Erre azért volt szükség, hogy a csokoládé fényesebbé, roppanósabbá, tovább eltarthatóvá váljék. Ezután a szétnyitható, üreges forma néhány részét (a mikulás szakállát, övét stb.) ecsettel, aprólékos mozdulatokkal kikenték a fehér csokoládéval. Megvárták amíg a csokiréteg megdermedt, ez a temperálásnak köszönhetően csupán pár percet vett igénybe.
Bilincsekkel egymáshoz rögzítették a forma elejét és hátulját, majd az így keletkezett üreget telecsorgatták tejcsokoládéval, amit aztán azonnal, határozott ütögetéssel kirázogattak a formából. A forma aljáról lesimították a felesleges csokoládécseppeket, majd hűtőbe téve dermesztették a mikulásokat.
Amikor a figura végre elvált a formától utolsó mozzanatokként a fém bilincseket eltávolítva kiszabadították a csokimikulásokat a műanyag burokból. Végül már csak a mikulások csomagolása maradt hátra, hogy aztán valamelyik kisgyerek csizmájába kerülve szerezhessenek majd örömöt. Nektek is hoz ilyet a Mikulás?
Ha időtök engedi látogassatok el a házaspár üzletébe, melyet 2010. szeptember 24-én nyitottak meg Tatán, az Alkotmány utca 2/5. szám alatt (Tóvárosi korzó, a Malom diszkonttal szemközt.) Csokizójukban szemezgethettek bonbonjaik, figurás és táblás csokoládéik közül, vagy ihattok egy finom forró csokoládét is, amihez csészénként fél tábla Pelle-Molnár csokoládét használnak fel.
A csokizó honlapját ITT tudjátok megnézni.
Ha tetszettek a csokimikulások, nyomj egy lájkot! :)