Így készíts marhapörköltet!
Ha klasszikus vasárnapi ebédre vágysz, vagy hiányoznak az otthoni ízek, készíts marhapörköltet! A hús és a paprika minőségére figyelj oda, csak jó alapanyagból lehet finomat készíteni. Köretként a megszokottakon túl készíthetsz karfiolpürét, így sokkal egészségesebb és több étrendbe beilleszthető fogást kapsz!
Kenessey Alexandra receptje az Alexandra Gasztroblogja Sydneyből blogon
Pörköltnek a marhahús lágy részeit használjuk, mert ezek puhábbak, ízletesebbek, zamatosabbak. Ilyenek a lapocka, lábszár, a bélszín vége. A húst lehetőleg hentesnél vásároljátok, kerüljétek az előrecsomagolt, tálcás változatokat.
Hozzávalók:
60 dkg marhahús
2 evőkanál olaj vagy 3 dkg zsír
1 fej vöröshagyma
édes-nemes paprika
só
Ízlés szerint: paradicsom, és csöves paprika
A húst 2 cm-es kockákra daraboljuk. A középnagyságú hagymát apróra vágjuk, zsírban megfonnyasztjuk, megszórjuk egy púpos kávéskanál paprikával, vigyázva, hogy a paprika meg ne égjen, ezért a húst is azonnal hozzáadjuk.
Pár percig kevergetjük, hogy a hús minden oldalról átsüljön, majd megsózzuk, annyi vizet öntjünk rá, hogy a húst elfedje, és jól lefedve pároljuk. Ha a vizet elfőtte, újra öntünk hozzá, de egyszerre ne sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap, pedig a pörkölt rövid lében párolt hús. Főzési ideje kb. 2 óra.
Legegyszerűbb úgy számolnunk, hogy 20 percet számoljunk minden 10 dkg után, vagyis kilónként 3 óra és 20 perc. Adhatunk hozzá ízlés szerint 1-2 paradicsomot, zöldpaprikát, télen kevés paradicsomlevet vagy lecsót.
Ha a vizet elfőtte, s már majdnem puha, zsírjára sütjük, lepirítjuk, pár percig kevergetjük, s kevés vízzel felöntve teljesen puhára főzzük. A leve se túl híg, se túl sűrű ne legyen. A húst túl puhára ne főzzük, mert összeesik és nem gazdaságos a tálalása. Víz helyett adhatunk hozzá kevés vörösbort is.
Karfiolpüré:
A karfiolt rózsákra szedjük, gőz fölött 5-8 perc alatt megpároljuk és aprítógéppel vagy botmixerrel pürésítjük. Nem baj, ha egy kicsit darabos marad. Vigyázzunk, hogy ne pároljuk túl a karfiolt, mert túl sok vizet szív magába és a püré nagyon nedves lesz.
Paleo receptekért katt: Alexandra gasztroblogjára!
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot!