Így készíthettek otthon konyakos meggyet
Hmmmm, a konyakos meggy. Nem hiszem, hogy újdonságot fogok mutatni, mert Gerbeaud Emil óta tudtommal "majdnem" mindenki így készíti a konyakos meggyet, ha készíti. :)
Én mindenesetre Jean-Pierre Wybauw (itt írtam róla) könyvét vettem le a polcról, mert más konyakos meggy receptem nincs kéznél.
Amikor elkezdtem bonbonozni - és ha jól emlékszem - én nyúltam először a polikarbonát formához, ez volt az egyetlen egy vágyam, hogy ezt el tudjam majd készíteni, Anyukámnak. Már jó sok embernek elkészítettem, jó sok embernek elmeséltem, hogy készítem és hát sikere van - szerencsére - most már talán nem is bénázok vele annyit. De azért még most is sikerül 1-2 selejtet gyártani. Annak meg örülünk. :))))) Ez úgymond a "gépi változat", a kézi, mártogatóssal nem hiszem, hogy próbálkozni fogok, bár ki tudja? :)
-magozott meggy
-konyak
-"Eszterházy fondant" -az Ázsia Bt-ben és a Desszertmesternél is kapható.
(folyósabb változat, nem a tortabevonós)
-csokoládé a bonbonhüvelyekhez
1. A legjobb meggy a cigánymeggy. Ez a meggy tartósítás során is megtartja a fesszességét. Ez a meggyfánk sajnos kirohadt. :( Így sima meggyet használtam. Pontosabban fagyasztottat, mert most ez van otthon.
A kimagozott meggyet lecsöpögtettem, majd beáztattam jó minőségű konyakba.
2. Minimum 4 hetet kell áznia kell a meggyeknek a konyakban egy lezárt üvegben. Megkóstoltam, magában nagyon ütős, nem finom. :) A meggy ez alatt az idő alatt jól megszívja magát a konyakkal és ez a konyak fogja feloldani, vagyis folyósítani a fondantot.
3. Csokihüvely készítése: na ezzel sokat szenvedtem. Kell hozzá egy jó forma. Ez amit használok eléggé "konyakmeggyes" forma. Viszont ebből némelyik nem pottyan csak úgy ki magától, csapni kell. Ezért nem mindegy milyen vékony a csokihüvely. És mivel nincs meg a kellő nehezék a bonbonban, nem jó, ha vékony a burok, hajszálrepedés lesz és akkor szépen kifolyik a konyak. :/ (mint ahogy némelyik boltiból is csak úgy elillan) Tehát érdemes egy kicsit vastagabbra hagyni a csokoládét.
Előkészítjük a polikarbonát formát. Az étcsokoládét megolvasztjuk és temperáljuk. (képes temperálás polikarbonát formában: itt található, képes beszámoló szilikonos formában: itt található). A csokoládé szilárdulásáig a formát hűtőbe tesszük, majd beletesszük a meggyeket. Ha hatalmas a meggy, érdemes elfelezni.
4. Fondant: Ezen a képen a rossz fondantbetöltés látszódik. Eleinte úgy készítettem, hogy épp csak megolvasztottam a fondantot és rácsurgattam a meggyre, de a konyak kibuggyant, így muszáj volt a felesleget felitatni egy papírtörlővel, hogy le tudjam zárni a bonbonokat.
Vigyázni kell itt is, hogy mennyire melegíted fel a fondantot, mert ha túlmelegíted a már kész csokihüvelyt megolvasztod.
Felhasználás: elvileg 7 nap kell ahhoz, hogy az alkohol teljesen feloldja a fondantot.
Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!