Húsvéti sonkás vőlegényfogó
A különböző sós töltelékkel készült, húsvéti, ízletes süteményeket nevezik legényfogónak vagy vőlegényfogónak. Ezekkel szokás kínálni a lányos házhoz érkező locsolkodókat. Az Ételallergia Online tejmentes hozzávalókból, sonkával és tojással sütött vőlegényfogót.
Az Ételallergia Online receptajánlata
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
18 dkg tejmentes margarin
1 mokkáskanálnyi só
1 evőkanál friss citromlé
4-5 evőkanál víz
1 tojás a tészta megkenéséhez
Hozzávalók a töltelékhez:
2+1 tojás
10 dkg tejszármazékoktól mentes füstölt tarja vagy sonka
1-2 mokkáskanál só
1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanálnyi reszelt lilahagyma
egy kávéskanál tejszármazékoktól mentes mustár
késhegynyi só
2 kávéskanál apróra vágott petrezselyem
A lisztet összegyúrjuk 10 dkg margarinnal, citromlével, sóval és vízzel, és jól eldolgozzuk. Puha, lágy tésztát kapunk.
Az összeállított tésztát hűtőszekrénybe tesszük fél órára, majd kinyújtjuk és megkenjük 5 dkg lágy, kissé felolvasztott margarinnal. Négy részbe hajtjuk, ismét hűtőszekrénybe tesszük fél órára.
Ezt még egyszer megismételjük 5 dkg margarinnal. Az utolsó pihentetés után a tésztát kb. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk ki, téglalapokra vágjuk, mindegyik téglalap közepére két-két kávéskanálnyi tölteléket teszünk. Batyu formájúra hajtogatjuk.
Felverjük a negyedik tojást, és megkenjük vele a batyukat. Margarinnal kikent, majd kilisztezett tepsiben aranysárgára sütjük. Frissen, de nem melegen tálaljuk.
A töltelék elkészítése:
2 tojást keményre főzünk, megtisztítjuk és még melegen villával összetörjük. A sonkát megdaráljuk vagy apróra vágjuk, a hagymát lereszeljük. A főtt tojást, a hagymát és a sonkát egy nyers tojás és a mustár segítségével összedolgozzuk, belekeverjük a petrezselymet, borsozzuk, és ha kell, sózzuk.
Még több glutén-, laktóz-, tejfehérje-, tojásmentes és vegetáriánus ételért KATT AZ ÉTELALLERGIA ONLINE OLDALÁRA!
Ha szereted a sós süteményeket is, nyomj egy lájkot! :)