hirdetés

GASZTRO
A Rovatból
hirdetés

Holdvölgy pincészet, Tokaj: a Mennyországban is ilyesmit ihatnak

A mádi Holdvölgy pincészet borait kóstoltuk. Négykezes borbírálatot olvashattok, szakmai+laikus nézőpontból.

Link másolása

hirdetés

Örömmel mentünk a Holdvölgy - a Tokaji borvidék egyik prominens borászatának -, kóstolójára július 14-én. A rendezvény csak megerősített abban a meggyőződésünkben, hogy édes borban a tokajinál nincs jobb a világon.

A borászat 26 hektáron gazdálkodik, a Tokaji borvidék legjobb adottságú területein Mádon – tudtuk meg Jójárt Gergő kereskedelmi igazgatótól, a rendezvénynek helyszínt adó Király utcai ETAP Borbárban. Évente 60 ezer palack bort készítenek, amelynek a felét külföldön értékesítik. A borok nem olcsók, 2500 Ft-tól 10 ezer Ft-ig terjedő skálán mozognak. A szortiment alapvetően két részre osztható, a HOLD AND HOLLO borok Tokaj ihatóbb arcát testesítik meg, míg a HOLDVÖLGY termékcsalád a borkülönlegességeket foglalja magába. A HOLD AND HOLLO borok különleges, fiatalos megjelenéssel hívják fel magukra a figyelmet, hiszen aki már találkozott a formabontó harsány színekben pompázó szilikon címkével, az nehezen felejti el.boraszelsoharombortarsasag1

A kóstolón Gincsai Tamás borász kalauzolt minket a tokaji borok világába. A rendezvény a „Zétától Zétáig” fantázianevet viselte - utalva arra az izgalmas szőlőfajtára, amelyből a kóstoló első és utolsó bora készült.

Négykezes borbírálat következik, ami ez esetben azt jelenti, hogy két tudósítónk, különböző nézőpontból mutatják be a kóstolt borokat. Egyikük picit szakmaibb, elemző stílusban, másikuk pedig közérthetően, szubjektív, egyéni ízlésen alapuló stílusban.

Welcome drink: HOLD AND HOLLO UPPP 2015 (félszáraz gyöngyöző bor)

hirdetés

Zéta fajtából korábban még nem ittunk gyöngyöző bort, nézzük hát, mit tud ez a fajta! Proseccós életérzés, finom virágillat, frissítő íz, szép savak, kis fanyarság. Kilenc gramm maradékcukrának köszönhetően nagyon jól fogyasztható, kellemes, jól behűtve nagyon jól csúszik.upp-ontiupp-1

Kintről, a kánikulából megérkezve egyszerűen telitalálat volt! Jómagam – a szakmával és a trendekkel ellentétben – a magyar borfogyasztók többségéhez hasonlóan kimondottan a félédes-édes borokat szeretem. Ennek ellenére ez a félszáraz gyöngyözőbor egyszerűen fantasztikus volt! Soha még gyöngyözőbor ilyen jól nem esett, nyeltem, mint kacsa a nokedlit :). Egyszerűen fantasztikus, bármennyit meg tudnék belőle inni!

HOLD AND HOLLO DRY 2013 (száraz)

Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály házasítása. Világos aranysárga szín, ásványos, gyümölcsös illat, kerek, egyensúlyos bor. Nagy része acéltartályban, kis hányada fahordóban érlelődött, ennek megfelelően egyrészt gyümölcsös és friss, de vannak mélységei is.kostol-poharraldry1

nemedes-toltikostol1

Az illata nagyon kellemes, intenzív. Az íze ettől már elmarad, számomra túl savanyú, fanyar. Érzem, hogy korrekt, jól oda van téve, de nem az én világom. Talán ez volt a legszárazabb bor a sorban, nekem ez tetszett a legkevésbé. Azért meginnám, ha ezzel kínálnának :)

HOLDVÖLGY Vision 2013 (száraz)

Furmint, Hárslevelű és Kabar szőlőfajták házasítása. Sokrétű, igéző illatában birs, körte, tengeri só és leheletnyi vanília. Ízében lédús gyümölcsösség és a kis maradékcukor miatt édeskés lecsengés. A Decanter Asia Wine Awards-on aranyérmet nyert bor.vision-2013-1kostol2kostol3

Hasonlít az előzőre, de nem annyira savanyú. Harmonikusabb, simább – igazából nem tudom, mennyire játszik bele ebbe, hogy az előző már kicsit „átállította” a számat a szárazabb ízvilágra. Számomra még mindig kissé szárazabb a kelleténél, de már jóval kellemesebb az előzőnél.

HOLDVÖLGY Vision 2014 (száraz)

Furmint és Hárslevelű házasítása az utóbbi évtizedek legnehezebb, legcsapadékosabb, leghűvösebb évjáratából. Meglepően édeskés illatvilág törökmézre emlékeztető jegyekkel és csipetnyi zöldfűszerrel. Hűvös korty, lendületes, energikus bor, határozott savakkal, citrusos lecsengéssel.IMG_1732vision2014utolso

Ugyanazt tudom mondani, mint a 2013-asnál. Én bizony nem nagyon éreztem a különbséget a két bor között, ami annak tekintetében, hogy, ha jól emlékszem, ez volt az ultragáz évjárat a nagyon munkás szürettel, nem semmi. Le a kalappal, hogy ennyire fel tudták hozni ezt is!

HOLD AND HOLLO SWEET 2008 (édes)

Késői szüretelésű Furmint és Hárslevelű házasítása. Csillogó aranyszínű bor, illatában frissen főzött sárgabarack lekvár és méz. Élettel teli, ízgazdag korty, szép savakkal. Tökéletes bevezetés a tokaji édes borok világába. Nagyon szép.IMG_1781IMG_1713IMG_1722

Azt a k...ulturális életbe! Ez őrületesen jó bor! Sokkal, de sokkal többet ad, mint egy átlagos édes vagy félédes bor (és most nem valami lőrére, hanem minőségi borokra gondolok)! Nekem nincs meg a boros szókincsem hozzá, de ennek olyan íze van, hogy az elképesztő! És nem egy gejl édes valami, tehát a sav-cukor egyensúly (asszem, így kell mondani) nagyon rendben van. De

"
az íze: leírhatatlan! Az édes borok kedvelőinek ez maga a nagybetűs Mennyország! Ne kóstoljátok meg, mert azonnali függőséget okoz.

(Most azt hiszitek, viccelek – de csak addig, amíg tényleg meg nem kóstoljátok…)

HOLDVÖLGY Signature 2007 (édes)

Füge, dió és méz illata árad csábítóan a pohárból. Csupa élet, csupa gyümölcs bor, csodás savakkal. Súlya van a pohárban, szinte harapható, olyan extrakt gazdag. Kivételes ünnepek, nagy alkalmak bora.signaturesignature2007

signature2007-01signature2007-03

Hát, itt már tényleg nem találom a szavakat. Ez szerintem übereli az előző tételt, koncentráltabb talán, de még mindig nagyon könnyed, játékos… Szóval, én úgy érzem, ez jobb, mint az előző – de nekem az előző ízlett a legjobban. Mégis azt mondanám, „objektíve” ez a finomabb.

HOLDVÖLGY Signature 2011 (édes)

A nagy tokaji édes borok egzotikus arcát ismerhettük meg benne. Illatában ananász, mangó és ezzel koherens egzotikus ízvilág. Minden korty újabb részleteket tár fel, csupa lüktetés, csupa élet.signature2011IMG_1775kostol4

Nekem mint laikusnak árnyalatnyi volt a különbség az előzőhöz képest. Ennek talán kevésbé ódon a hangulata, mindenesetre bármelyikért odaadnám a fél karom (legalább lízingbe)! :)

HOLDVÖLGY Intuition No. 1. 2008 (édes)

Egy újabb különlegesség: Zéta szőlőfajtából készült szamorodni eljárással, ami annyit tesz, hogy a töppedt, aszúsodott szemeket együtt szüretelik és dolgozzák fel az egészséges bogyókkal. Rabul ejtő, gyönyörű, igéző illat. Sárgabarack eszencia, napsütötte, virágos rét és fűszerkert. Simán hömpölygő, gördülékeny korty, végtelen lecsengés. Tökéletes sav-cukor arány, a 100 g/liter természetes cukortartalmat gyönyörűen tartja a 7,5 g/liter savtartalom. Ez a sav-cukor egyensúly a harmónia alapja, ez a fantasztikus adottság a Tokaji borvidék legnagyobb erőssége.IMG_1786dugok

Ez a csúcs. Semmit nem tudok mondani róla, túl van a szavak tartományán. Egyszerűen ez a tökéletes édes fehérbor. Új dimenzió, hiper-űrugrás, csillagkapu. Nem tudtam, hogy ilyen létezhet. Most már tudom...

Ha úgy érzed, kedvet kaptál a Holdvölgy-borokhoz, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

hirdetés

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

hirdetés

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

hirdetés

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

hirdetés

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

hirdetés

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

hirdetés
Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO
Teljesen átalakul és új nevet kap a NetPincér
Néhány héten belül teljesen megújul a 22 éves márka, amely foodpanda néven működik tovább.

Link másolása

hirdetés

22 éves fennállásának eddigi talán legnagyobb mérföldkövéhez érkezett a NetPincér: néhány héten belül teljesen új arculattal, foodpanda néven működik tovább. A cég a globális kiszállítási piacon trenddiktálónak számító, és ugyanúgy a Delivery Hero cégcsoporthoz tartozó foodpanda család tagjává válik, így a technológiai újítások még hamarabb érkeznek majd Magyarországra, illetve a magyar felhasználók országokon átívelően használhatják ugyanazt a megszokott mobilalkalmazást. Tulajdonosváltás azonban nem történik és a lényegi elemek is változatlanok maradnak: a foodpanda ezentúl is olyan tech-alapú gyorskereskedelmi tevékenységet folytat országszerte, ami képes kiszállítani szinte bármit, amire a megrendelőknek szüksége lehet, akár 30 percen belül.

1999 óta működik hazánkban a magyar alapítású NetPincér, amely 2016-ban a világszerte több, mint 50 országban jelenlévő Delivery Hero vállalatcsoport tagja lett. Az elmúlt években rengeteget fejlődött a márka, ennek köszönhetően pedig mára a NetPincér több, mint egy ételrendelő platform - hiszen már szinte bármit kiszállítanak, amire a vásárlóknak rövid időn, akár 30 percen belül szüksége lehet. Részben ennek is köszönhető, hogy a márka újrapozícionálása mellett döntött a vállalat.

Egy másik, ezzel párhuzamos törekvés, hogy a Delivery Hero cégcsoporton belül szeretnék egységesíteni a márkákat Európában, ennek első lépéseként a kontinensen Németország után Magyarországon vezetik be elsőként az új foodpanda márkát. Ezzel pedig olyan előnyöket is élvezhet a magyar közönség mostantól, mint az új szolgáltatások gyorsabb bevezetése, vagy a megszokott applikáció országokon átívelő használata.

A foodpanda a nemzetközi háttérnek és a márkaváltásnak köszönhetően az eddigieknél is gyorsabb innovációra készül, a cég azonban ugyanaz marad. Szó sincs tulajdonoscseréről, hiszen a foodpanda a Delivery Hero cégcsoport márkája, amelyet már eddig is több ázsiai és európai országban használtak. Azt azonban jelzi a márkaváltás is, hogy a magyar piac kiemelten fontos számukra és a vállalat 22 év után is még sok évre tervez Magyarországon. A foodpandával megmarad a cég csaknem 6000 éttermi és üzleti partnere, és továbbra is együtt dolgoznak majd a több, mint 4300 szerződött futárpartnerükkel, hogy kiszolgálják a most már több mint 2 milliós megrendelői bázisukat.

A felhasználóknak nincs oka aggodalomra, hiszen ugyanúgy működik tovább a tavaly bevezetett webes és mobilapp platform is, amely szeptember végétől elsődlegesen a foodpanda.hu felületen és foodpanda appon keresztül lesz elérhető, de egyelőre NetPincérként is ugyanúgy megtalálják a felhasználók. A felületek megjelenése átalakul az új márkának megfelelően, de az oldal és a mobilalkalmazás is a megszokott módon működik tovább.

“Ugyanolyan gyorsan és megbízhatóan működünk majd, ahogyan eddig, sőt, hatékonyságunk csak erősödni fog a jövőben. A márkaváltás hozzásegít minket az eddigieknél is gyorsabb fejlesztésekhez és új szolgáltatások bevezetéséhez a lehető legjobb ügyfélélmény érdekében. A Delivery Hero európai foodpanda országaiban egy kis idő múlva mindenhol azonos lesz az alkalmazás, ami azt is jelenti, hogy mindegyik fogyasztónk külföldön is ugyanúgy tudja használni a foodpanda applikációt étel-vagy például élelmiszer-rendelésre, mint itthon. Azzal pedig, hogy szolgáltatásunk tovább bővül és fejlődik, a foodpanda növekedni és terjeszkedni fog a jövőben Magyarországon: több száz új munkahelyet tervezünk létesíteni és több ezer új futárpartnernek kívánunk munkát biztosítani a beütemezett több milliárd forintos befektetéseinknek köszönhetően” - mondta el Patai Zoltán, a Delivery Hero Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a bejelentés kapcsán szervezett sajtóeseményen, ahol azt is hozzátette, hogy a márkaváltás természetesen a partnereiket is csak pozitív irányban érinti.

hirdetés

A foodpanda márkát 14 országban (pl.: Japán, Taiwan, Németország, Szingapúr) több millió ember ismeri, szereti és bízik benne, így partnereik mostantól egy nemzetközileg ismert márkához csatlakozhatnak. A velük kötött szerződések ugyanazok maradnak, sem a jutalékok, sem az egyéb szolgáltatásaik árában nem várható változás az éttermi és üzleti partnerek tekintetében. Ugyanez igaz a szerződött futárpartnerekre is: az ő szerződéseiket sem befolyásolja a márkaváltás.

Az új márka bevezetésére a tervek szerint szeptember végén kerül majd sor, addig még NetPincérként vehető igénybe a szolgáltatás.

A foodpanda márkaernyő alatt a cég saját, ma már 7 raktárból szállító élelmiszerüzlet-hálózata, a NetPincér market is átalakul, és a továbbiakban panda market néven működik tovább, sőt erős vidéki terjeszkedésbe fog ezzel párhuzamosan.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: