hirdetés

GASZTRO
A Rovatból
hirdetés

Hideg paradicsomleves extrákkal

A karamellizált hagyma és a túrógombóc teszi különlegessé.
Turi Anikó írása a Rizsázzunk blogról - szmo.hu
2014. augusztus 12.


Link másolása

hirdetés

Most, amikor elkezdtem begépelni a bejegyzést, kissé megtorpantam, ugyanis leírva állati macerásnak és hosszadalmasnak tűnik. Miközben készítettem, nem éreztem azt, hogy eh, mi a fenének álltam neki ilyen bonyolult kajának. Mert ugyanis nem az, de tényleg. Becsszó. ;)

Egyébként a karamellizált hagyma nélkül is tuti, ha kimarad ez a flancolós mozzanat, akkor aztán végképp gyorsan elkészül. Előkészítés: kb. 10 perc, főzési idő: kb. 35 perc.

parleves1

Hozzávalók (3 – 4 főre)

a karamellizált hagymához:

hirdetés

1 kis fej lilahagyma

1 kis fej vöröshagyma

2 nagyobb gerezd fokhagyma

3 ek. olívaolaj

1 tk. vaj

3 ek. balzsamecet

1 nagyobb csipet só

a paradicsomleveshez:

30 dkg paradicsom

3 dl sűrű házi paradicsomlé (natúr)

2,5 – 3 dl víz (vagy zöldségalaplé)

1 nagyobb ág friss kakukkfű (vagy 2 tk. szárított)

5 ek. balzsamecet

3 ek. sötétbarna lágy nádcukor (ha szükséges, még adható hozzá)

só, frissen őrölt fekete bors

1 púpozott ek. mascarpone vagy 1 dl hideg tejszín

só (ízlés szerint)

2 ek. extra szűz olívaolaj

a túrógombóchoz:

12,5 dkg túró

1 ek. krémsajt (mascarpone vagy Philadelphia jellegű)

5 dkg fehér tönkölybúza liszt

1 tojáscsipet só

1 púpozott tk. kakukkfű

Elkészítés

Megpucoltam és felkarikáztam a hagymákat. Egy serpenyőt hevíteni kezdtem, beletettem az olajat és a vajat, majd habzásig melegítettem. Először a vöröshagymát dobtam rá, pár percig hagytam párolódni, majd a lilahagyma és végül a fokhagyma ment bele. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam 2 ek. balzsamecetet.

Az egészet 3-4 percig pirítottam nagyobb lángon, majd közepesre mérsékeltem a tüzet és fedő alatt 30 percig hagytam párolódni. Időnként alaposan megkevertem. Közben összeállítottam a túrógombócot és a paradicsomlevest. A túróhoz adtam a mascarponét, a lisztet, a tojást, a sót és a kakukkfüvet, majd egy villával alaposan összedolgoztam. Lefedve a hűtőbe tettem, amíg a hagyma karamellizálódott (20 – 25 percre).

parleves2

A leveshez megmostam és félbevágtam a paradicsomokat, kivágtam a szemüket. A paradicsomlével, a vízzel, a cukorral és a sóval együtt botmixerrel alaposan összeturmixoltam. Vékony héjú paradicsomok voltak, nem hámoztam meg. Ha valakit zavar a héj gondolata, éles késsel hámozza meg a paradicsomokat, vagy a végén szűrje le a levest. Fűszereztem a kakukkfűvel, frissen őrölt fekete borssal, az olívaolajjal és a balzsamecettel. Beletettem a mascaropnét és újra összeturmixoltam. Kóstoltam. Kicsit sóztam, adtam hozzá még egy kevés cukrot is. Tálalásig a hűtőbe tettem. Egy kisebb fazékban 2 tk. sóval vizet forraltam a gombócoknak.

Fél óra elteltével megnéztem a hagymát. Átkevertem és fedő nélkül erős lángon, sűrűn megkeverve kicsit pirítottam, amíg elpárolgott a hagymás keverék leve. Kóstolás után sóztam, borsoztam.

parleves3

Közben a víz felforrt, nedves kézzel diónyi gombócokat formáztam a masszából, majd a kissé lobogó forró vízben kifőztem. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, még 1 percig hagytam őket főni, végül egy szűrőlapáttal tányérra szedtem őket.

Tálalás előtt a levesbe kevertem a karamellizált hagymát, botmixerrel még egyszer összeturmixoltam a levest, így a hagyma is krémes lett. A kakukkfüves túrógombóccal és kevés kecskesajttal ettük.

Nyomj egy lájkot, ha megkóstolnád!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: