Házi marcipános túrógombóc
Szeretitek a túrógombócot? Ez az étel igazi hungaricum, a túró ilyen formában más ország konyhájában nem található meg. Mi most egy extra változatot mutatunk számotokra, ami házi marcipánnal készült.
Terei-Vígh Krisztina receptje a Á la carte Kulinária blogról
Hozzávalók 10 db gombóchoz:
40 dkg túró
2 db tojás
6 dkg búzadara
csipet só
1 evőkanál cukor
zsemlemorzsa
Hozzávalók 50 dkg marcipánmasszához:
25 dkg őrölt mandula
25 dkg porcukor
víz és 1-2 evőkanál rózsavíz is, de ha nincs az sem baj
Hozzávalók az öntethez:
1 kis doboz natúr joghurt
2-3 csipet levendulavirág
1-2 teáskanál porcukor
Marcipán elkészítése:
Ha nem kapunk őrölt mandulát, akkor az egész szemeket konyhai aprítóval nagyon apróra törjük, szinte lisztszerűre. Az őrölt mandulát és a porcukrot egy nagy tálban összekeverjük. Óvatosan belecsepegtetjük a vizet és jól összegyúrjuk a masszát. Nagyon fontos, hogy a vizet apránként öntsük, nehogy túl híg legyen a massza. A masszának formázhatónak kell lennie, de nem szabad ragadnia.
Gombóc elkészítése:
A túrót, a tojás sárgáját, a csipet sót és a búzadarát jól összekeverjük. A tojásfehérjét az 1 evőkanál cukorral felverjük és hozzáadjuk a túrós krémet is. Elkeverjük, majd 30 percig pihentetjük. Gombócokat formázunk, és mindegyik közepébe beteszünk egy kis marcipánt, majd forrásban lévő vízben megfőzzük őket. Miután feljöttek a gombócok a víz felszínére már csak 1 percig főzzük, különben el kezdenek szétesni. Egy serpenyőben a zsemlemorzsát kevés vajon megpirítjuk majd a gombócokat beleforgatjuk.
Öntet elkészítése:
Az alapanyagokat össze kell keverni és állni hagyni 15 percet, annak érdekében hogy a levendula kicsit átjárja a joghurtot.
A gombócot az öntettel együtt tálaljátok, az étel elkészítéséhez nem kell felhasználni az összes marcipánt, 10 dkg elég hozzá.
További finom ételekért KATT az A' la carte Kulinária blogra!
Ha szereted a túrógombócot, nyomj egy lájkot! :)