hirdetés

GASZTRO

Házi bagett

Finom, illatos házi bagett, biztos, hogy a legjobb boltinál is jobb, ha otthon készítitek el.
Falusi libák blog - szmo.hu
2014. augusztus 18.

hirdetés

Ebben a bejegyzésben egy barátnőnké lesz a főszerep. Mercit még az óvodából ismerem, mármint a srácaink jártak anno egy csoportba… A Facebookon lettem figyelmes arra, hogy milyen szépségeket süt.

Így megkérdeztem, van-e kedve vendégszerepelni nálunk. Szerencsénkre volt. :) Egy jól bevált receptjét mutatja meg nektek, ezt a finom, illatos házi bagettet. Innen át is adom a szót, olvasás után süssetek is gyorsan. Éljen a bagett!!! És köszönjük szépen Mercinek!!!

P1110603

Hozzávalók

500 g liszt

hirdetés

300 ml langyos víz

2,5 dkg élesztő

1 kk. barnacukor

2 teáskanál só

2 ek. burgonyapüré por (elhagyható)

P1110609

P1110613

Kenyérdagasztóba teszek mindent, dagasztó-kelesztő programon készítem, de fél órával előbb kiveszem a tésztát, mint ahogy az idő lejárna, mert tapasztalataim szerint túl kelt a tésztám, ha végig benne hagytam.

Szilikonlapon dolgozom tovább, így nem kell tovább liszteznem. A fa gyúródeszkát meg kell hinteni kevés liszttel. 4 felé vágom a tésztát, le szoktam mérni, hogy egyformák legyenek.

Kb. 15X20 cm téglalapra tapicskolom a tenyeremmel, jól kinyomkodva a levegőt belőle. Elkezdem feltekerni és minden tekerésnél jól lenyomkodom az ujjammal. Végül kb. 30 cm hosszú bagettet kapunk, kicsit átsodrom, a végét lehet hegyesre sodorni, hogy szép formát kapjunk.

Letakarva 45-60 percet kelesztem, attól függően, hogy milyen meleg van a konyhánkban, ügyelve arra, nehogy túl kelljen. Sütés előtt, éles pengével, vagy ollóval bevagdossuk, és 200 fokosra melegített alsó-felső sütésen készre sütjük. (Egy edénybe vizet kell betenni a sütő aljába a párásítás végett.)

P1110617

P1110619

Bagettsütőn, vagy sima sütőpapírral kibélelt sütő lemezen sütjük. Ha kivesszük rácson hagyjuk kihűlni, feltéve, ha meg tudjuk állni, hogy ne együk már forrón.

Lehet ízesíteni apóra vágott szárított paradicsommal, olíva bogyóval, mozzarellával, sonkával, ezeket a feltekerésnél kell beletekerni.

Másnapos bagettünket frissé tehetjük, ha bevagdossuk, mintha szeletelnénk, de nem vágjuk végig, minden szelet közé 1-1 szelet mozzarellát teszünk, olívaolajjal kissé meglocsoljuk, és betesszük 4-5 percre 200 fokra előmelegített sütőbe. Fokhagymás olívával is meg lehet locsolni, vagy snidlinges-mozzarellás olívával, úgy is nagyon ízletes és friss lesz.

Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk