Hamis rizottó tarhonyából
Délután fél 5 körül valahol Budapesten. Tegnap...
– Zöldspárgás rizottó jó lesz vacsira?
– Jó bizony.
– Oké, akkor veszek rizottó rizst és spárgát is.
– Rizs van otthon.
– Jó, akkor csak spárgát.
Egy órával később valahol otthon…
– Nem volt spárga, de kaptam friss spenótot. Spenótos rizottót főzök, van még a
fagyasztóban eredi gomba, azt is beleteszem.
– Jó.
– Oké, nincs itthon rizottó rizs, tarhonyát kapsz drágám. De a spenót és az erdei
gomba marad.
– Jó.
Nagy volt az ellenállás, ugye?
Ennyire sikerült összehozni tegnap azt, amit eredetileg elképzeltem. Kicsit borult a terv, mert már nem volt kedvem tovább vadászni se zöld spárgára, se rizottó rizsre... Így legalább ürítettem a fagyasztót, és csináltam helyet a friss, idei erdei gombának.
A tarhonya meg tuti, mint rizottó. A tarhonya egyébként is jó. Próbáljátok ki, jó lesz! Előkészítés: 10 perc, főzési idő: kb. 20 perc
kb. 20 dkg tarhonya (nem úttörőgombóc, TARHONYA!)
3 vastagabb szál újhagyma
2 nagyobb gerezd fokhagyma
3 nagy marék fagyasztott erdei gomba (vargánya, rókagomba, pereszke,
őzlábgomba)
3 ek. olívaolaj
1 dl száraz fehér bor
5 – 6 dl zöldségalaplé vagy víz
kevés friss piros chili aprítva
só, bors
fél zöld citrom leve
frissen reszelt szerecsendió
3 – 4 nagy marék friss spenót
1 marék reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt
1 nagy diónyi vaj
Elkészítés
Megpucoltam és vékonyan felszeleteltem az újhagymát és a fokhagymát. Egy magasabb falú serpenyőt hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat. Rádobtam az újhagymát, kicsit sóztam és közepes lángon megdinszteltem. Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadtam a fokhagyma felét. Fél perc után a serpenyőbe tettem a gombát, és a közepesnél kicsit erősebb lángon pirítani kezdtem. Rendszeresen megkevertem.
Amikor a gomba szép aranybarnára pirult, hozzáadtam a tarhonyát, és pár perc alatt átpirítottam. Felöntöttem a zöld citrom levével és a fehér borral, rádobtam a chilit is. Amikor a citromlé és a bor is elsistergett, elkezdtem adagolni az alaplevet/vizet.
Mindig csak egy merőkanállal adtam hozzá, kevergettem, és csak akkor öntöttem hozzá a következő adagot, ha az előzőt már beszívta a tarhonya. Kóstolgattam, sóztam, borsoztam. Az utolsó adag alaplével együtt a maradék fokhagymát is belekevertem. Amikor a tarhonya már al dente volt, frissen reszelt szerecsendióval fűszereztem.
Megszórtam a parmezánnal, beletettem a vajat, és alaposan elkevertem. Elzártam a tüzet a serpenyő alatt, és belekevertem a friss spenótot. Tálaláskor megszórtam még egy kevés parmezánnal, és friss chili szeleteket tettem rá.
Ajánld másoknak is , ha tetszett a recept!