hirdetés

GASZTRO

Görög csirkenyárs mentás tzatzikivel

Kicsit visszaidézzük a nyarat és a tengert ezzel a görög klasszikussal.
Hadarik Rita receptje a Rita Konyhája oldalról - szmo.hu
2014. szeptember 02.

hirdetés

A tzatziki jellegzetes ízét a közel-keleti konyha egyik jellegzetes, nálunk kevésbé ismert fűszere a sumac (ejtsd: szumák) adja, amit a görögök első sorban húsok ízesítésére használnak. A sumac savanykás íze a citrusokra emlékeztet, használatával minden más fűszer zamata jobban kihozható.

Fanyarságának köszönhetően gyakran használják tejtermék alapú szószok, feta sajt fűszerezésre, de gyakran kerül a humuszba vagy akár a padlizsán krémbe is.

gorog-csirkenyars02-400

Hozzávalók 3 főre

a húshoz

hirdetés

60-65 dkg csirkemell filé

1 púpos teáskanál sumac

1 púpos teáskanál őrölt koriander

1 púpos teáskanál őrölt római kömény

extra szűz olívaolaj

saslik nyársak

a tzatzikihez:

3 db kígyóuborka

2 gerezd fokhagyma finomra reszelve

2 dl görög joghurt

10 dkg feta sajt

10-15 mentalevél finomra aprítva

sumac/somac

só ízlés szerint

a burgonyához:

80 dkg kisebb szemű burgonya

tört bors

olíva olaj

Elkészítés

A csirkemellet 3x3 centiméteres kockákra vágjuk. A fűszereket kikeverjük kb. 0,5 dl olívaolajjal, majd ezzel pácoljuk be a csirkekockákat. 1-2 órán át pácoljuk a húst, majd saslik nyársra tűzzük őket, és parázs felett, vagy grill serpenyőben készre sütjük.

Amíg a húst pácoljuk, elkészítjük a tzatzikit. Az uborkát megmossuk, hosszában kettévágjuk, egy kiskanállal a magokat kivájjuk.

TIPP: A vizes, magos zöldség belsejét megehetjük, vagy joghurttal és zöld almával összeturmixolva smoothiként is elfogyaszthatjuk.

gorog-csirkenyars03-400

Az uborkát lereszeljük, majd sózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen. A sűrű görög joghurtot (vagy ha nincs, tejfölt) krémesre keverjük a feta sajttal. A mentát finomra aprítjuk, és a reszelt fokhagymával együtt belekeverjük a szószba. Ebbe keverjük a kifacsart uborkát. A tetejét megszórhatjuk sumaccal.

A burgonyát héjastól megtisztítjuk, majd sós vízben félpuhára főzzük. Ha készen van, leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, és olívaolajon pirosra sütjük.

Nyomj egy lájkot, ha megkóstolnád!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk