Gombás palacsinta bacon-szalaggal
Még mindig van mit mutatnom a szülinapi menüsorból. Arra a svédasztalra készítettem egy – számomra – új fogást is. Most először próbáltam összehozni egy palacsintába tölthető gombakrémet. Legutóbb a húsos, töltött változat olyan nagy sikert aratott, hogy azt gondoltam, érdemes lenne folytatni ezt a hagyományt.
Még amikor nekikezdtem sem tudtam pontosan, mi lesz ebből. Kipakoltam a konyhapultra a friss gombát, az újhagymát, a bacont és a tejszínt.
12 db sós palacsinta
70 dkg gomba
5 dkg vaj
1 csokor újhagyma
10 dkg kockázott húsos szalonna (császár) vagy sonka
6 szelet bacon
só, bors
tetejére: 2 ek. tej, 10 dkg márványsajt
Elkészítés
A gombát megmosom, majd a sonkához/húsos szalonnához hasonlóan felkockázom. Előveszek egy serpenyőt, beleteszem a vajat, majd a megmosott, felkarikázott újhagymát rászórom. Beleteszem a kockázott szalonnát (én ezúttal húsos, füstölt-főtt császárt vettem) is. Egy-két perc pirítás után rádobom a gombát, sózom, borsozom és kb. 6-7 percig sütöm, majd ráöntök 1 dl tejszínt. Ha felforrt, átöntöm egy tálba és botmixer segítségével pépesítem. Kihűtöm.
A frissen kisütött palacsintába töltöm a tölteléket úgy, hogy a palacsinta közepébe teszek 2 evőkanálnyit, elsimítom, behajtom a palacsinta két oldalát, majd feltekerem és fél szelet bacont hajtok köré.
Kivajazott sütőformába sorakoztatom és meglocsolom a tejföllel kikevert márványsajttal. 180 fokos sütőbe teszem. Akkor jó, ha ropogós a bacon, a sajt pedig megolvad a tetején.
Ajánld másoknak is, mert a palacsintát mindenki szereti!