Csokis-gesztenyés kosárka
A csokis-gesztenyés kosárka igazán ideális desszert a hétvégi ebéd utánra. Ráadásul nagyon jól néz ki! Most egy gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes verziót ajánlunk nektek.
Az Ételallergia Online receptajánlata
Hozzávalók a kosárkához:
15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
15 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
10 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
5 dkg élesztő nélküli gluténmentes kenyérliszt
1 egész tojás
késhegynyi szódabikarbóna
10 dkg házilag darált porcukor
1 csomag gluténmentes vaníliás cukor
egy kevés rizstej
1 evőkanálnyi garantáltan gluténmentes mandulaforgács
Hozzávalók a krémhez:
2 dl rizstej
1 csomag gluténmentes vaníliás cukor
4 csapott evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 csapott evőkanál házilag darált porcukor
15 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
1 csomag gluténtól és tejtől mentes gesztenyemassza
Hozzávalók a csokoládémázhoz:
2 evőkanál kakaó
2 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
6 evőkanál víz
Kosárka elkészítése:
Szárazon összekeverjük a rizslisztet, kukoricalisztet, a kenyérlisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a vaníliás cukrot. Szétdörzsöljük a margarinnal úgy, hogy ne maradjanak benne darabok. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, majd összegyúrjuk a tojással és a rizstejjel. Negyed órára hideg helyre tesszük.
Rizsliszttel megszórt deszkán kis adagonként nyújtjuk ki a tésztát kb. 3 milliméter vastagságúra. Kibéleljük vele a kosárka formákat, a szélekről lesimítjuk a felesleget.
Előmelegített sütőben, legfeljebb 150 fokos hőmérsékleten halvány rózsaszínre sütjük. Hamar megsül! Még melegen, óvatosan kifordítjuk a formából.
Krém kikeverése:
2 dl rizstejjel és 4 csapott evőkanál rizsliszttel gőz fölött sűrű krémet főzünk. Amikor már nem forró, de még meleg, beletesszük a margarint és a porcukrot. Olvadásig keverjük. Ha kihűlt, a gesztenyemasszával együtt habosra keverjük. Megtöltjük a kosárkákat.
Csokoládémáz készítése:
A kakaót a vízzel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a margarint, folyamatosan kevergetve gőz fölött forrásig melegítjük, de nem forraljuk. Amikor már egynemű és fényes az öntet, rácsurgatjuk a megtöltött kosárkákra, és mandulaforgáccsal díszítjük. Jól lehűtve fogyasztható.
Ez egy gluténmentes, laktózmentes, tejfehérjementes desszert, de nem csak az ezekre érzékenyeknek. Viszont akinek figyelnie kell az alapanyagokra, az mindenképp ellenőrizze a csomagoláson, hogy a termék nem szennyeződött gluténnal!
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)