GASZTRO

Fröccsözz a Fröccsligetben!

Minőségi borok, humoros fröccsmesterek, megújult magyaros ételek. Patinás környezetben vár benneteket Budapest belvárosában az Egykettő Borbisztró és Fröccsliget, ahol a hangulat laza, és az igazi pezsgés este indul. Ha eddig nem tudtad, mi az a Borszem Jankó és a Bakterház, akkor most itt az ideje, hogy bővítsd a fröccsszótáradat!

Link másolása

Minőségi borok, humoros fröccsmesterek, megújult magyaros ételek. Patinás környezetben vár benneteket Budapest belvárosában az Egykettő Borbisztró és Fröccsliget, ahol a hangulat laza, és az igazi pezsgés este indul. Ha eddig nem tudtad, mi az a Borszem Jankó és a Bakterház, akkor most itt az ideje, hogy bővítsd a fröccsszótáradat!

Gerlachfalvy Réka írása, Huszár Boglárka képeivel

A minőségi fröccsözést sokáig csak irodalmi művekből ismertük. A gyakorlatban a dohos kocsmákban fémtartályból mért folyó bort értettük alatta, amit szódával dúsítottak, vékony, henger alakú pohárban kínáltak olcsón. Fröccsnek minden lőre megfelelt.

Úgy néz ki, lassan leköszön a fröccs sötét korszaka. Ismét minőségivé válik ez az élvezet. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy megnyílt a belvárosi Egykettő Borbisztró és Fröccsliget. Az egyedi vendéglátóhelynek az Ybl Palota udvara ad otthont. A hely elegáns, mégsem feszélyező, az udvar kimondottan szabadságérzetet ad. A terasz fedett, de télre elkészül a Borbisztró is, így a liget egész évben üzemel.

Az italkínálat gazdag, kisebb és nagyobb hazai borászatok borai közül választhattok. Villányból Vylyan, Szekszárdról Bodri Orsi, Mórról Miklós Csabi, Sopronból Luka Enikő, Szigetcsépről a Gál Pincészet, Somlóról a Hollóvár Pincészet, Dörgicséről a Pántlika Pincészet, Ostorosról az Orsolya Pincészet, Szőlőskislakról Légli Géza, Rátkáról Árvay Angelika, Badacsonyörsről Váli Péter termékeit kóstolhatjátok palackkal és pohárral.

A palackos borok ára 2400 Ft és 13000 Ft között mozog, míg 1 dl bort 200 Ft és 1060 Ft között kínálnak. Képzett fröccsmesterek közel húszféle fröccsöt készítenek a minőségi borokból.

A közismert kisfröccsön és nagyfröccsön túl kérhettek például 2,5 dl borból és ugyanennyi szódából Bakteranyóst, málnaszörpös Borszem Jankót, 1 dl bor 9 dl szóda arányban sóher fröccsöt, a bevállalósok pedig 1,5 liter borból és fél liter szódából kevert Lámpást.

Hogy könnyebb legyen a választás, a fröccslexikont letöltheted mobiltelefonodra, táblagépedre. Ha a bőséges kínálat ellenére nem fanyalodsz rá a borra, ihatsz sört, pezsgőt, pálinkát, alkoholmentes hideg és meleg italokat is, valamint finom kávét. A konyha vezetői, Pék András és Jordán Piroska fiatal, tehetséges, jó szakmai referenciákkal rendelkező chef-ek. A konyhára főként a megújult magyaros ételek jellemzőek.

Az étlap választéka az évszakhoz igazodik, fél és egész adagot is rendelhettek segítségével. A jelenlegi menükártyán többek között szerepel egy különleges hideg szőlőleves, amit forró túrógombóccal és friss bazsalikommal kínálnak, kacsamell káposztás cvekedlivel, hideg szilvával, valamint karamellizált barackkal díszített meleg tejberizs is. A féladagok 850 Ft-tól kezdődnek, míg az egész adagok 1400 Ft-tól, a desszertek egységesen 800 Ft-ba kerülnek.


Hétköznapokon kétfogásos és háromfogásos munkaebéd-menüvel várnak benneteket. A 2 fogás ára 1320 Ft, a 3 fogásé 1650 Ft, ebben a szervízdíj is benne foglaltatik. Mi is kipróbáltuk ezt a lehetőséget, nagyon korrekt fogásokat kaptunk. A könnyű és lágy túrógombóc mély nyomokat hagyott bennünk, ilyen finomat máshol még nem ettünk.

A desszert azonos, 3 féle főételből, előételként pedig salátából vagy levesből választhattok. Itt a vegetáriánusok és az ételallergiások is jóllakhatnak, és az ételeket elvitelre is kérhetitek. A ligetben este indul az igazi pezsgés, péntekenként lazulós buliban, a hónap első hétvégéjén pedig mindig valami fesztivál jellegű programban vehettek részt, ezenfelül kulturális rendezvényeket és borkóstolókat is tartanak.

Ha igényes és könnyed fröccsözésre vágysz, itt helyed!

Humoros fröccsakadémia az Egykettővel. A csapos beindul. Videóért katt ide:

Elérhetőség:

Egykettő Borbisztró és Fröccsliget

1053 Budapest, Károlyi Mihály utca 12.

Wifi és dohányzási lehetőség van

Programok:

Október 1-2: Egykettő Szüreti Mulatság

További infóért KATT IDE

Nyomj egy lájkot, ha szereted a fröccsöt! :)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Link másolása
KÖVESS MINKET: