/gasztro/francia-suti-csodak/
NULL
hirdetés

GASZTRO

Francia süticsodák

A gasztroplázának becézett Hegyvidék Központban provence-i stílusú, francia cukrászda nyílt. A klasszikus sütemények mellett, szezonális édességek, alkalmi különlegességek is várnak rátok. A hely specialitása a macaron, 2012 legjobb változatát is itt találjátok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. november 28.

hirdetés

A gasztroplázának becézett Hegyvidék Központban provence-i stílusú, francia cukrászda nyílt. A klasszikus sütemények mellett, szezonális édességek, alkalmi különlegességek is várnak rátok. A hely specialitása a macaron, 2012 legjobb változatát is itt találjátok.

Gerlachfalvy Réka írása, Mervai Márk képeivel

Az Apor Vilmos térhez közel nyitotta meg kapuit a Hegyvidék központ, amely kimondottan a kulináris élvezeteknek ad otthont. A gourmet plázában a cukrászda is egyedi, La Praline névre hallgat a dél-francia hangulatot árasztó sütiző, kávézó. A viszonylag kicsi helyet letisztult stílus jellemzi, a hangsúly egyértelműen a süteményeken van.

A cukrászda szakmai vezetője Gerphagnon Stephane francia cukrász, aki megnyerte az első hazai macaron versenyt. Így érthető módon a Praline specialitása is a macaron. A kényes süteménynél egyértelműen az édes ízek játszanak, de a kombinációk száma végtelen. Ha úgy adódik a parányi édességeket ki is festik, így volt ez Halloweenkor is.

hirdetés

Az állandó választékban tizenkét klasszikus francia sütemény szerepel, amit a szezonális és alkalmi desszertek, a sós falatok, torták, szendvicsek egészítenek ki. Itt végre megkóstolhatjátok az igazi, égetett tésztából készült eclair fánkot, a krémeshez hasonló, habkönnyű mille-feuille-t, a citromtartot, ami tulajdonképpen omlós, vajas pitetésztába töltött, illatos, citromos, főzött krém.

Természetesen a mousse-ok sem hiányozhatnak. A számunkra új őrület, a cake pop, vagyis a sütinyalóka, itt is hódit. A tortákon is gyakran visszaköszön a macaron, a műmarcipánt itt ne keressétek. Nem csak az édes élvezeteknek hódolhattok, hiszen hagyományos francia péksüteményeket is kínálnak reggelire, szendvicseket ebédre, helyben fogyasztásra vagy elvitelre. Sós finomság a franciák pizzájának csúfolt quiche -ejtsd: kis-, amiből a szalonnás-tojásos lorraine-t, gombásat és sajtosat készítenek.

Kísérőként bécsi pörkölésű kávét, saját készítésű forró csokit, gyümölcsös smoothie-kat kortyolhatsz. Azt is megtudhatod, hogyan készülnek a finomságok, hiszen a cukrászok nyitott térben dolgoznak. Igaz, hogy az üzlet adottsága miatt nem minden termék készül helyben, de az utómunkákat mindig ott csinálják.

A cukrászda sikere több pólusú. A tulajdonosok elsődleges szempontja volt a szakmaiság, ezért választották főcukrásznak a nagy tapasztalattal rendelkező és világot járt Stephane-t, aki a felesége miatt költözött Magyarországra, és hazákban korábban a Lukács Cukrászdában dolgozott.

Kizárólag minőségi alapanyagokkal dolgoznak, és örömmel vettük tudomásul, hogy ez nem azt jelenti, hogy hazai termékeket nem használnak. A beszállítók jelentős része magyar, aki alkalmazkodott a magas elvárásokhoz. A türelem és a pontosság is nagyon fontos. Stephane napokat képes kísérletezni a konyhában, a macaron versenyre is több hétig készült, és minden alapanyagot grammra pontosan kimér.


A sütemények ára 500 Ft körül mozog, míg a macaronok darabjáért 300 Ft-ot kérnek. Ez drágább egy átlagos desszertnél, de olcsóbb a hasonló, csúcskategóriás süteményeknél. A vezetők kimondottan a magyar közönségre építenek. Többek között szeretnék kiszolgálni a környékbeli ínyenceket, valamint megmutatni azt, hogy cukrászdai program igazi élmény lehet.

Újításokra folyamatosan számíthattok, valószínűleg lesznek olyan változtatások, amelyekkel a gyereknek kedveznek. Tavasszal megnyílik a terasz, ahol a tervek szerint kézműves fagylatot kínálnak majd. A macaronokkal pedig gyakran kitelepülnek, a jelentős gasztro rendezvényen megtalálod a Praliné macaron állványát.


Elhelyezkedés:

XII. kerület, Hegyvidék Központ, magasföldszint, 12-es üzlet

Nyitva tartás:

Hétfő-szombat: 8:00 - 20:00

Vasárnap: 9:00 - 18:00

Ha megkóstolnád a sütiket, nyomj egy lájkot! :)



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
GASZTRO

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.

hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

A Disney nyilvánossá tette kedvelt édességük receptjét

A fagyasztott desszert elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 12.

hirdetés

Ha valaha is jártál Disneyland-ben, akkor nagy esély van rá, hogy már kóstoltad a nagy népszerűségnek örvendő „Dole Whipet”. A Dole Whip a Disney hivatalos fagyasztott desszertje, ami csak a meseparkokban és a cég által üzemeltetett üdülőhelyeken kapható – írja a Mirror.

Először 1986-ban mutatták be Disneyland Adventureland részén egy Tiki bárban, és mivel hatalmas sikert aratott, a mai napig fent van az étlapon.

Ha még nem volt lehetőséged megkóstolni, akkor itt a lehetőség, hogy megtedd. A Disney először tette nyilvánossá a receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, mindössze három összetevőre van szükségünk. A hagyományos ízvilág eléréséhez a Disney szerint egy nagy gombóc vanília fagyi, 120 ml ananászlé és két csésze fagyasztott ananász kell.

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe kell tenni, majd addig kell keverni, míg krémes állagot nem kapunk.

hirdetés

Lapozz a posztért:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2020. december 08.

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: