Francia süticsodák
A gasztroplázának becézett Hegyvidék Központban provence-i stílusú, francia cukrászda nyílt. A klasszikus sütemények mellett, szezonális édességek, alkalmi különlegességek is várnak rátok. A hely specialitása a macaron, 2012 legjobb változatát is itt találjátok.
Gerlachfalvy Réka írása, Mervai Márk képeivel
Az Apor Vilmos térhez közel nyitotta meg kapuit a Hegyvidék központ, amely kimondottan a kulináris élvezeteknek ad otthont. A gourmet plázában a cukrászda is egyedi, La Praline névre hallgat a dél-francia hangulatot árasztó sütiző, kávézó. A viszonylag kicsi helyet letisztult stílus jellemzi, a hangsúly egyértelműen a süteményeken van.
A cukrászda szakmai vezetője Gerphagnon Stephane francia cukrász, aki megnyerte az első hazai macaron versenyt. Így érthető módon a Praline specialitása is a macaron. A kényes süteménynél egyértelműen az édes ízek játszanak, de a kombinációk száma végtelen. Ha úgy adódik a parányi édességeket ki is festik, így volt ez Halloweenkor is.
Az állandó választékban tizenkét klasszikus francia sütemény szerepel, amit a szezonális és alkalmi desszertek, a sós falatok, torták, szendvicsek egészítenek ki. Itt végre megkóstolhatjátok az igazi, égetett tésztából készült eclair fánkot, a krémeshez hasonló, habkönnyű mille-feuille-t, a citromtartot, ami tulajdonképpen omlós, vajas pitetésztába töltött, illatos, citromos, főzött krém.
Természetesen a mousse-ok sem hiányozhatnak. A számunkra új őrület, a cake pop, vagyis a sütinyalóka, itt is hódit. A tortákon is gyakran visszaköszön a macaron, a műmarcipánt itt ne keressétek. Nem csak az édes élvezeteknek hódolhattok, hiszen hagyományos francia péksüteményeket is kínálnak reggelire, szendvicseket ebédre, helyben fogyasztásra vagy elvitelre. Sós finomság a franciák pizzájának csúfolt quiche -ejtsd: kis-, amiből a szalonnás-tojásos lorraine-t, gombásat és sajtosat készítenek.
Kísérőként bécsi pörkölésű kávét, saját készítésű forró csokit, gyümölcsös smoothie-kat kortyolhatsz. Azt is megtudhatod, hogyan készülnek a finomságok, hiszen a cukrászok nyitott térben dolgoznak. Igaz, hogy az üzlet adottsága miatt nem minden termék készül helyben, de az utómunkákat mindig ott csinálják.
A cukrászda sikere több pólusú. A tulajdonosok elsődleges szempontja volt a szakmaiság, ezért választották főcukrásznak a nagy tapasztalattal rendelkező és világot járt Stephane-t, aki a felesége miatt költözött Magyarországra, és hazákban korábban a Lukács Cukrászdában dolgozott.
Kizárólag minőségi alapanyagokkal dolgoznak, és örömmel vettük tudomásul, hogy ez nem azt jelenti, hogy hazai termékeket nem használnak. A beszállítók jelentős része magyar, aki alkalmazkodott a magas elvárásokhoz. A türelem és a pontosság is nagyon fontos. Stephane napokat képes kísérletezni a konyhában, a macaron versenyre is több hétig készült, és minden alapanyagot grammra pontosan kimér.
A sütemények ára 500 Ft körül mozog, míg a macaronok darabjáért 300 Ft-ot kérnek. Ez drágább egy átlagos desszertnél, de olcsóbb a hasonló, csúcskategóriás süteményeknél. A vezetők kimondottan a magyar közönségre építenek. Többek között szeretnék kiszolgálni a környékbeli ínyenceket, valamint megmutatni azt, hogy cukrászdai program igazi élmény lehet.
Újításokra folyamatosan számíthattok, valószínűleg lesznek olyan változtatások, amelyekkel a gyereknek kedveznek. Tavasszal megnyílik a terasz, ahol a tervek szerint kézműves fagylatot kínálnak majd. A macaronokkal pedig gyakran kitelepülnek, a jelentős gasztro rendezvényen megtalálod a Praliné macaron állványát.
Elhelyezkedés:
XII. kerület, Hegyvidék Központ, magasföldszint, 12-es üzlet
Nyitva tartás:
Hétfő-szombat: 8:00 - 20:00
Vasárnap: 9:00 - 18:00
Ha megkóstolnád a sütiket, nyomj egy lájkot! :)