GASZTRO

Főzzetek sört otthon!

Sört főzni nem nehéz, legalábbis alapfokon. Mindenki elkezdheti, akár otthon a konyhában egy nagyobb fazékban is. Megmutatjuk, hogyan - és két-három hónap múlva lehet inni a finom házisört.

Link másolása

Egy ideje legális Magyarországon a sörfőzés, 1000 literig mindenki otthon is főzhet sört, akár egy lakótelepi konyhában is.

Sokak szerint azóta kisebb sörforradalom zajlik az országban, amely egyébként nem innen indult, hanem két-három évtizede Amerikából. Felkerestünk hát egy házi sörfőzdét, ahol Németh Antaltól próbáltuk ellesni a fogásokat.

– Amerika volt az élen a sör elrontásában is, ott kezdődött annak a híg, ízetlen löttynek a tömegipari gyártása, amelynek még most is – szó szerint – isszuk a levét sok helyen a világban – mondja, miközben kavargatja a malátacefrét. – De ők voltak azok is, akik rádöbbentek arra, hogy ez nem jó, illetve nem sör. Az otthoni sörfőzés forradalma mára odáig jutott, hogy milliók készítenek jobbnál-jobb söröket otthon, és ez már komoly felvevőpiacot is jelent, tehát az alapanyag-termelők és -gyártók is rárepültek.

antal

Németh Antal

Sört könnyű készíteni, de igazán jó sört már nehéz. Sok elméleti tudás kell hozzá, és még több gyakorlat. Viszont ezt bárki meg tudja szerezni, elhivatottság, jó ízlés és a sör szeretete kell „csak” hozzá. Németh Antal három éve főz sört, ő is a legegyszerűbb módszerekkel kezdte, idén viszont már a II. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyének egyik kategóriáját megnyerte, tehát mestere a szakmának.

Nézzük hát, hogy induljon neki az, aki otthon szeretne sört készíteni. Az első lépés, amit Antal is ajánl, nem bonyolult, ő is így kezdte. Nincs más dolgunk, mint felkeresni egy üzletet, vagy internetes szakboltot, ahol sörfőző szetteket árulnak, és beruházni egy 15-20 ezres összeget, amelyért mindent megkapunk, amellyel el lehet indulni.

Igen sokféle sörkeverék kapható már nálunk is, ezekből válogathatunk, a gyártók előzékenyen lefőzték nekünk, majd kivonták belőle a vizet, így hát annyit kell csak tennünk, hogy a mindig fertőtlenített 30 literes edényünkbe beleöntjük, vizet teszünk hozzá (mindenhol megvannak a helyes arányok, a boltban is segítenek, de a terméken is szerepel) és egy kiló cukrot vagy speciális – nyilván jóval drágább – anyagot, amely elősegíti az erjedést.

Ekkor szépen lezárjuk, és pár napig erjesztjük, ez lehet 3, de akár 10 nap is. Utána lepalackozzuk, rázárjuk a kupakot az üvegekre, és két hónapig tűkön ülünk, mire megkóstolhatjuk.

Nézzétek meg ezt az oktatóvideót, hasznos lesz:

- A sört nehéz elrontani, így már az elején sok sikerélménye lehet a kezdő sörfőzőnek, különösen, hogy az átlagos, boltban kapható nagyipari söröknél sokkal jobbakat főzhet különösebb képzettség nélkül is - mondja Németh Antal. Ám ha igazán jó sört akar, akkor el kell sajátítani a fogásokat, ami nem nehéz, kis fizika, valamivel több kémia és csipetnyi mikrobiológia kell hozzá – és természetesen főzni, lehetőleg minden héten.

Nem kell az Antal Serneveldéjében látható – egyébként saját maga által barkácsolt – bonyolultabb rendszerrel kezdeni, elég egy húszliteres fazék is, a lényeg, hogy minden tiszta, fertőtlenített legyen, és erre a folyamat során mindig figyeljünk, mert a sör nagy ellensége a baktérium, és könnyen megromolhat a legjobb nedű is, ha nem tartjuk tisztán az eszközeinket.

malatazsak-horz

Maláta

komlo-horz

Kétféle komló, a növény és a pellet formájú

elesztofoly-horz

Élesztők - folyékony és granulátum

A főzésnek több szakasza van, az első a malátacefrézés, amelynek első lépése a maláta kiválasztása, Antal a Weyermann bambergi üzeméből származó német malátára esküszik, jó néhány zsákkal áll belőle nála.

A malátát meg kell roppantani, hogy kiszabaduljanak majd az ízek, de vigyázva, mert a héjat nem szabad teljesen összedarálni, hiszen a szűrést majd maga a malátaüledék fogja elvégezni a hordó vagy fazék alján. A profik keverik a malátatípusokat, kísérleteznek az ízekkel, illatokkal, nekünk elég lesz egy típus. A képeken 50 literes edények láthatók, ebbe mintegy 9 kiló maláta kell, (ez is receptfüggő persze) és néhány órán keresztül hőmérő segítségével a megfelelő (kb. 67-70 fok) hőmérsékleten tartva és folyamatosan kavargatva készül a malátacefre.

Nagyon fontos, hogy tiszta, klórmentes vizet használjunk, az igazán jó sörök mindig kiváló minőségű vízből készülnek. – A mai ismeretek figyelembevételével, a házi sörfőző tulajdonképpen bármilyen vizet elő tud állítani a sörtípusnak megfelelően mondja Antal.

Utána leszűrjük, és jön a máslás, ami a malátában lévő maradék sörlevet mossa, lúgozza ki. Innen átkerül a komlóforraló tartályba, ahol forrásig hevítjük. A komlóval is sokat lehet játszani, nagyon sokfajta van, eleinte biztos receptekből főzzünk, aztán lehet kísérletezni, nem más ez, mint vegyipari technika kicsiben, de persze kell hozzá érzék, ízlés is. Van pellet formájú komló is, vagy hagyományos, növény formájú is, mindegy, melyiket használjuk, a kesernyés ízt, az illatanyagokat mindegyikből megkapja a sör.

hordok

A rendszer

malroppanto

Malátaroppantó

cefrezes

Cefrézés

szures2

Szűrés

komloforralas

Komlóforralás

A komlózás után lehűtik a sörlét, és ekkor adják hozzá a sörélesztőt, ami szintén nagyon fontos alapanyag, van granulátum- vagy folyékony formában is, óvatosan bánjunk vele, ez is befolyásolja majd az élvezeti értéket. – Az élesztő az, ami a sör két fő típusát is meghatározza. Vannak alsó és felső erjesztésű törzsek és annak megfelelően hozzá tartozó sörök is. Alsó erjesztésű típus például a Lager, felső erjesztésű például az Ale – tudjuk meg a sörfőzőtől.

Amikor ezzel kész vagyunk, ugyanaz már csak a dolgunk, mint az egyszerűbb módszer esetén: erjesztőtartály, egy hét-tíz napig itt dolgozik a sör, amíg a kotyogóban buborékolást látunk, majd lepalackozzuk, és örökkévalóságnak tűnő heteket várunk, míg végül hallhatjuk a jóleső szisszenést a bontásnál, és megkóstolhatjuk a habzó seritalunkat.

Egyszerű tehát a folyamat, egy napnál nem vesz többet igénybe a főzés, ha minden hétvégén készítünk 12-13 liter sört, még a barátainkat is bőven elláthatjuk jóféle nedűvel, ha betérnek hozzánk, és higgyük el: be fognak...

20literes

Elég egy 20 literes fazék is

erjeszto

Ebben erjed a sör

palackozo

Ezzel az egyszerű szerkezettel pedig le lehet palackozni a sört

Antalnál kóstoltunk is a versenyen győztes söréből, valamint két másik csúcssörből, amely persze csak nála iható.

A kategóriagyőztes Düsseldorf Alt egy szűretlen, borostyánszínű, apró szemű habbal rendelkező igen finom sör, malátás, borsos illattal, kesernyés ízzel. Összetett, harmonikus, félbarna sör, igen jól sikerült, és a zsűri (amely a BJCP nevű objektív sztenderd pontozási rendszer szerint kóstol) első helyre tartotta érdemesnek, ami azt jelenti, hogy a BJCP követelményeinek az indított sörökből ez felelt meg a legjobban a saját kategóriájában.

A második kóstolás egy vicces névre hallgató sör, az „Arat a Franklin” volt, amely egy japán komlókülönlegességgel készült, amely azon két komló közé tartozik a világon, amely más komlóval nem helyettesíthető. Ez már sűrűbb, illatosabb, gyümölcsös aromákat hordozó, szintén nagyon jó sör volt, egy búza alapú belga szezonális sörkülönlegesség, azt gondoltuk, ezt nem lehet überelni.

sorok

Antal már mintegy 100-féle sört főzött

sorpohar

A kész, illatos, habzó sör

A harmadik sör viszont szerintünk simán felülmúlta, ez a Rodeobohóc IPA fantázianevet kapta, (IPA=Indian Pale Ale) és egy szintén különleges, erősen citrusos komlófajtával készült, amely az amerikai sörök jellegzetességeit hordozza magán, illatos, nagyon finom sör, mondhatni, tökéletes.

Ha hasznos volt a cikk, és szereted a sört, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Link másolása
KÖVESS MINKET: