/gasztro/fozzetek-sort-otthon/
hirdetés

GASZTRO

Főzzetek sört otthon!

Sört főzni nem nehéz, legalábbis alapfokon. Mindenki elkezdheti, akár otthon a konyhában egy nagyobb fazékban is. Megmutatjuk, hogyan - és két-három hónap múlva lehet inni a finom házisört.

Link másolása

hirdetés

Egy ideje legális Magyarországon a sörfőzés, 1000 literig mindenki otthon is főzhet sört, akár egy lakótelepi konyhában is.

Sokak szerint azóta kisebb sörforradalom zajlik az országban, amely egyébként nem innen indult, hanem két-három évtizede Amerikából. Felkerestünk hát egy házi sörfőzdét, ahol Németh Antaltól próbáltuk ellesni a fogásokat.

– Amerika volt az élen a sör elrontásában is, ott kezdődött annak a híg, ízetlen löttynek a tömegipari gyártása, amelynek még most is – szó szerint – isszuk a levét sok helyen a világban – mondja, miközben kavargatja a malátacefrét. – De ők voltak azok is, akik rádöbbentek arra, hogy ez nem jó, illetve nem sör. Az otthoni sörfőzés forradalma mára odáig jutott, hogy milliók készítenek jobbnál-jobb söröket otthon, és ez már komoly felvevőpiacot is jelent, tehát az alapanyag-termelők és -gyártók is rárepültek.

antal

hirdetés

Németh Antal

Sört könnyű készíteni, de igazán jó sört már nehéz. Sok elméleti tudás kell hozzá, és még több gyakorlat. Viszont ezt bárki meg tudja szerezni, elhivatottság, jó ízlés és a sör szeretete kell „csak” hozzá. Németh Antal három éve főz sört, ő is a legegyszerűbb módszerekkel kezdte, idén viszont már a II. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyének egyik kategóriáját megnyerte, tehát mestere a szakmának.

Nézzük hát, hogy induljon neki az, aki otthon szeretne sört készíteni. Az első lépés, amit Antal is ajánl, nem bonyolult, ő is így kezdte. Nincs más dolgunk, mint felkeresni egy üzletet, vagy internetes szakboltot, ahol sörfőző szetteket árulnak, és beruházni egy 15-20 ezres összeget, amelyért mindent megkapunk, amellyel el lehet indulni.

Igen sokféle sörkeverék kapható már nálunk is, ezekből válogathatunk, a gyártók előzékenyen lefőzték nekünk, majd kivonták belőle a vizet, így hát annyit kell csak tennünk, hogy a mindig fertőtlenített 30 literes edényünkbe beleöntjük, vizet teszünk hozzá (mindenhol megvannak a helyes arányok, a boltban is segítenek, de a terméken is szerepel) és egy kiló cukrot vagy speciális – nyilván jóval drágább – anyagot, amely elősegíti az erjedést.

Ekkor szépen lezárjuk, és pár napig erjesztjük, ez lehet 3, de akár 10 nap is. Utána lepalackozzuk, rázárjuk a kupakot az üvegekre, és két hónapig tűkön ülünk, mire megkóstolhatjuk.

Nézzétek meg ezt az oktatóvideót, hasznos lesz:

- A sört nehéz elrontani, így már az elején sok sikerélménye lehet a kezdő sörfőzőnek, különösen, hogy az átlagos, boltban kapható nagyipari söröknél sokkal jobbakat főzhet különösebb képzettség nélkül is - mondja Németh Antal. Ám ha igazán jó sört akar, akkor el kell sajátítani a fogásokat, ami nem nehéz, kis fizika, valamivel több kémia és csipetnyi mikrobiológia kell hozzá – és természetesen főzni, lehetőleg minden héten.

Nem kell az Antal Serneveldéjében látható – egyébként saját maga által barkácsolt – bonyolultabb rendszerrel kezdeni, elég egy húszliteres fazék is, a lényeg, hogy minden tiszta, fertőtlenített legyen, és erre a folyamat során mindig figyeljünk, mert a sör nagy ellensége a baktérium, és könnyen megromolhat a legjobb nedű is, ha nem tartjuk tisztán az eszközeinket.

malatazsak-horz

Maláta

komlo-horz

Kétféle komló, a növény és a pellet formájú

elesztofoly-horz

Élesztők - folyékony és granulátum

A főzésnek több szakasza van, az első a malátacefrézés, amelynek első lépése a maláta kiválasztása, Antal a Weyermann bambergi üzeméből származó német malátára esküszik, jó néhány zsákkal áll belőle nála.

A malátát meg kell roppantani, hogy kiszabaduljanak majd az ízek, de vigyázva, mert a héjat nem szabad teljesen összedarálni, hiszen a szűrést majd maga a malátaüledék fogja elvégezni a hordó vagy fazék alján. A profik keverik a malátatípusokat, kísérleteznek az ízekkel, illatokkal, nekünk elég lesz egy típus. A képeken 50 literes edények láthatók, ebbe mintegy 9 kiló maláta kell, (ez is receptfüggő persze) és néhány órán keresztül hőmérő segítségével a megfelelő (kb. 67-70 fok) hőmérsékleten tartva és folyamatosan kavargatva készül a malátacefre.

Nagyon fontos, hogy tiszta, klórmentes vizet használjunk, az igazán jó sörök mindig kiváló minőségű vízből készülnek. – A mai ismeretek figyelembevételével, a házi sörfőző tulajdonképpen bármilyen vizet elő tud állítani a sörtípusnak megfelelően mondja Antal.

Utána leszűrjük, és jön a máslás, ami a malátában lévő maradék sörlevet mossa, lúgozza ki. Innen átkerül a komlóforraló tartályba, ahol forrásig hevítjük. A komlóval is sokat lehet játszani, nagyon sokfajta van, eleinte biztos receptekből főzzünk, aztán lehet kísérletezni, nem más ez, mint vegyipari technika kicsiben, de persze kell hozzá érzék, ízlés is. Van pellet formájú komló is, vagy hagyományos, növény formájú is, mindegy, melyiket használjuk, a kesernyés ízt, az illatanyagokat mindegyikből megkapja a sör.

hordok

A rendszer

malroppanto

Malátaroppantó

cefrezes

Cefrézés

szures2

Szűrés

komloforralas

Komlóforralás

A komlózás után lehűtik a sörlét, és ekkor adják hozzá a sörélesztőt, ami szintén nagyon fontos alapanyag, van granulátum- vagy folyékony formában is, óvatosan bánjunk vele, ez is befolyásolja majd az élvezeti értéket. – Az élesztő az, ami a sör két fő típusát is meghatározza. Vannak alsó és felső erjesztésű törzsek és annak megfelelően hozzá tartozó sörök is. Alsó erjesztésű típus például a Lager, felső erjesztésű például az Ale – tudjuk meg a sörfőzőtől.

Amikor ezzel kész vagyunk, ugyanaz már csak a dolgunk, mint az egyszerűbb módszer esetén: erjesztőtartály, egy hét-tíz napig itt dolgozik a sör, amíg a kotyogóban buborékolást látunk, majd lepalackozzuk, és örökkévalóságnak tűnő heteket várunk, míg végül hallhatjuk a jóleső szisszenést a bontásnál, és megkóstolhatjuk a habzó seritalunkat.

Egyszerű tehát a folyamat, egy napnál nem vesz többet igénybe a főzés, ha minden hétvégén készítünk 12-13 liter sört, még a barátainkat is bőven elláthatjuk jóféle nedűvel, ha betérnek hozzánk, és higgyük el: be fognak...

20literes

Elég egy 20 literes fazék is

erjeszto

Ebben erjed a sör

palackozo

Ezzel az egyszerű szerkezettel pedig le lehet palackozni a sört

Antalnál kóstoltunk is a versenyen győztes söréből, valamint két másik csúcssörből, amely persze csak nála iható.

A kategóriagyőztes Düsseldorf Alt egy szűretlen, borostyánszínű, apró szemű habbal rendelkező igen finom sör, malátás, borsos illattal, kesernyés ízzel. Összetett, harmonikus, félbarna sör, igen jól sikerült, és a zsűri (amely a BJCP nevű objektív sztenderd pontozási rendszer szerint kóstol) első helyre tartotta érdemesnek, ami azt jelenti, hogy a BJCP követelményeinek az indított sörökből ez felelt meg a legjobban a saját kategóriájában.

A második kóstolás egy vicces névre hallgató sör, az „Arat a Franklin” volt, amely egy japán komlókülönlegességgel készült, amely azon két komló közé tartozik a világon, amely más komlóval nem helyettesíthető. Ez már sűrűbb, illatosabb, gyümölcsös aromákat hordozó, szintén nagyon jó sör volt, egy búza alapú belga szezonális sörkülönlegesség, azt gondoltuk, ezt nem lehet überelni.

sorok

Antal már mintegy 100-féle sört főzött

sorpohar

A kész, illatos, habzó sör

A harmadik sör viszont szerintünk simán felülmúlta, ez a Rodeobohóc IPA fantázianevet kapta, (IPA=Indian Pale Ale) és egy szintén különleges, erősen citrusos komlófajtával készült, amely az amerikai sörök jellegzetességeit hordozza magán, illatos, nagyon finom sör, mondhatni, tökéletes.

Ha hasznos volt a cikk, és szereted a sört, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk