Főzelék csalánból
A csalánt ugyanúgy használhatjuk, mint a spenótot. Egy kicsit macerásabb beszerezni és előkészíteni, de ilyenkor tavasszal fogyasszátok, mert nagyon kedvező hatásai vannak. Arra is van megoldás, hogy ne csípje meg a kezeteket a növény.
Bede Anna receptje a Vegasztrománia blogról
A csalán szedéshez, és a tisztításhoz használjatok patikában, és drogériákban kapható orvosi gumikesztyűt. Így csípések nélkül megúszhatjátok az előkészületeket. Anna ráadásul még egy technikát is kifejlesztett a vastag szárat fogjátok meg, ollóval a leveleket -szár nélkül- vágjátok le, úgy, hogy egyből a szűrőbe potyogjon, amiben aztán jó alaposan mossátok meg.
A csalánt a spenóttal ellentétben kicsit tovább kell párolni vagy főzni, és nem elég blansírozni, mert rágós és érdes marad. Nagyon kedvező hatásai vannak, segít a méregtelenítésben. Ennek ellenére ne fogyasszatok belőle túl sokat, mert gyomorpanaszokat okozhat, és allergiás reakciókat válthat ki, ha túlzásba viszitek.
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg csalán megtisztítva, jó alaposan megmosva, megszárítva
vaj
3 db kifli
4,5 dl tej
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
só, bors
Tálaláshoz:
4 db tojás
A megtísztított csalánt vajon megpároljuk. A kifliket és a fokhagymát egy tálba tesszük, leöntjük forró tejjel és 15 percig állni hagyjuk. Utána összeturmixoljuk, majd egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a csalánt, sózzuk, borsozzuk. 5 és fél perces tojással tálaljuk. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk, hogy domináljon benne a csalán, adhatunk még hozzá tejet.
További egészséges, vega, és kreatív ételekért KATT a Vegasztrománia blogra!
Ha megkóstolnád, nyomj egy lájkot!