Foltos macaron házilag
Március 20-án másodszor ünnepeljük Budapesten a Macaron Napot. A könnyű, francia érdesség világszerte nagyon népszerű. Tavaly megmutattuk az alapváltozatot, idén pedig következzen a málnakrémmel ízesített foltos külsejű.
Hozzávalók:
80 g tojásfehérje (ez 3 M-es méretűnek felel meg)
25 g cukor
100 g finomra darált mandula
100 g porcukor
100 g cukor
35 g víz
késhegynyi piros ételfesték
A töltelékhez:
10 dkg málna (fagyasztott is jó)
6 dkg porcukor
1 tojássárgája
7,5 dkg vaj
Először a krémet készítjük el, amihez a a málnát szitán áttörjük majd a vaj kivételével összekeverjük a töltelék többi hozzávalójával. Vízgőz fölött állandó kevergetés mellett besűrítjük. Levesszük a gőzről és az apró darabokra vágott vajat szép lassan hozzákeverjük, majd mielőtt felhasználnánk 2-3 órára hűtőbe tesszük a krémet.
A macaronhoz a tojásfehérjéket 1 napig szobahőmérsékleten pihentetjük. A finomra darált mandulát és a porcukrot átszitáljuk. Összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérje felét. A vízből és a 10 dkg cukorból szirupot főzünk amíg az 110 fokos nem lesz (nekem nincs cukorhőmérőm, ezért a forrástól számított 4-5 percig főztem még a szirupot).
Közben a tojásfehérje másik feléből a 2,5 dkg cukorral félkemény habot verünk, ehhez csorgatjuk szép vékony sugárban folyamatos verés közben a forró cukorszirupot. További 10 percig verjük, ezalatt a hab kihűl. Hozzáforgatjuk a mandulás keverékhez. 6-os idomcsővel ellátott habzsákba beleteszünk egymás mellé két másik üres habzsákot (azokba nem kell idomcső), az egyiket megtöltjük a fehér massza felével.
A keverék másik felét megszínezzük az ételfestékkel és betöltjük a másik zsákba, majd a zsákokat összefogva 20 forintos nagyságú halmokat nyomunk szilikonlapos sütőlemezre (az első pár darab egyszínű lesz, de aztán szépen elkezd jönni mindkét zsákból a massza és kialakul a foltosság), végül pihentetés nélkül 150 fokra előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük.
Ha megkocogtatjuk a macaron kagylók tetejét és még lötyög, akkor pár perccel tovább sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni. Végül megtöltjük a málnakrémmel.
További finom recepteket a TücsökBogár blogon ITT TALÁLTOK.
Ha szívesen kipróbálnád, nyomj egy lájkot! :)