Fahéjas gabonapehely házilag
Vannak ugye a bolti reggelizőpelyhek, amiről még mindig sokan hiszik azt, hogy egészségesek, sőt fogyókúrásak. Szép színes a dobozuk, rá van írva, hogy plusz kalciummal, meg ilyen-olyan vitaminnal dúsítottak.
Van viszont egy ettől még megtévesztőbb kategória, amikor az ominózus reggelizőpehelyre ráírják, hogy fitness, sőt a legújabb a "zabpehellyel" vagy "zabbal" jelző lett a divat. Mert zabot fogyasztani divat. Na, igen, lehet, hogy azon kívül, hogy nagyon hasznos, még trendi is, de egy kicsit másképp. Nem egy rakás cukorral, ízfokozóval, ilyen-olyan adalékanyaggal, amitől gusztusos, ropogós lesz, de egészséges nem.
13 dkg zabpehelyliszt
1 evőkanál (20 gramm) stevia-eritrit keverék (8 dkg cukornak felel meg)
1 evőkanál (20 gramm) kókuszcukor (elhagyható, csak azért kell bele, hogy ropogósabb legyen)
1 evőkanál őrölt fahéj
15 gramm vaníliás eritrit
2 db M-es tojás fehérje
2 evőkanál olvasztott kókuszzsír
1 csipet himalája só
Elkészítés
Egy tálban összekeverjük a száraz összetevőket, majd hozzákeverjük a kókuszzsírt és az enyhén felvert tojásfehérjéket (nem kell habbá, csak villával egy kicsit, hogy ne legyen nyúlós). Egy sima tésztagombóccá gyúrjuk (ahogy hűl benne a kókuszolaj, úgy keményedik a tészta, kicsit küzdeni kellett vele), majd két sütőpapír között vagy szilikonlapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.
Ez után a kinyújtott tésztát késsel kb. 1,5×1,5 cm-es kockákra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy hagyunk közöttük üres helyet és ne is fedjék el egymást. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, majd a nyers gabonapelyhet 3-4 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd fogyasztásig tároljuk légmentesen záródó dobozba vagy üvegbe. Fahéj helyett zsírszegény, cukrozatlan kakaóporral is elkészíthető. Reggelire a kedvenc tejünkkel (nálam kókusztejjel) isteni csemege!
1 adag tápanyagértéke:
kókuszcukorral 130 kcal és 26,6 gramm szénhidrátot,
kókuszcukor nélkül 110 kcal és 21,7 gramm szénhidrátot tartalmaz!
Oszd meg barátaiddal is, ha megkóstolnád!