GASZTRO

Ezek lesznek 2016 legtrendibb kajái

Idén ez a 16 étel vagy élelmiszer szerepel a superfood listán. A véres hurka is közöttük van. Elmondjuk, miért.

Link másolása

Minden évben új divatirányzat határozza meg már az egészséges táplálkozást is. A Daily Mail szerint 2016-ban minden eddiginél furcsább ételek kerülhetnek a figyelem középpontjába. Míg 2015-ben a kókuszolaj, az avokádó, a fodros kel, az acai bogyó és az agavé állt a népszerűségi lista élén, idén egy fa nedve veszi át a kókuszvíz helyét és egy nem igazán ismert dél-amerikai gyökér hozzáadásával készíthetjük a turmixokat és a süteményeket.

De a szupermarketek polcait elárasztó egzotikus hozzávalók mellett néhány rég feledésbe merült kedvenc jótékony hatása is előtérbe kerül. Az idei listán szereplő ételek nagy része az angol cikk írója szerint már most is fellelhető egy átlagos konyhában. Az avokádó olaj, a teff és a nyírvíz (a nyírfa törzsének megcsapolásakor kifolyó édes nedv - a Szerk.) népszerűsége folyamatosan növekszik. Könnyen lehet, hogy a jövőben édesburgonya lisztet használunk majd főzéshez, és több levest készítünk.

kaja1

Darren Beale a MuscleFood.com-tól a következőket mondta: "2015-ben az egészséges táplálkozás új szintre lépett és idén ez a trend minden bizonnyal tovább erősödik majd. Érdekes, hogy az emberek milyen rugalmasan változtatják étkezi szokásaikat attól függően, hogy éppen milyen divatőrület üti fel a fejét. Az avokádó olaj és a maca gyökér már eddig is nagy népszerűségnek örvendett, de például a gomba és a véres hurka térhódítása még számunkra is nagy meglepetés. Az új kutatásoknak köszönhetően felfedhetjük az élelmiszerek rejtett értékeit, tulajdonságait és már alig várjuk, hogy mivé növik ki magukat ezek az új trendek.”

kaja2

Az alábbi lista az idei év 16 legtrendibb szuperélelmiszereit mutatja be:

Fekete bab: ez az energiadús hüvelyes a latin-amerikai konyha kedvelt hozzávalója. Tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal és kiváló növényi fehérjeforrás. A cikk szerint szinte mindenhez használható a burritótól kedve egészen a brownie-ig. (Magyarországon az étkezési szokásokat figyelembe véve inkább köretként, saláták, főzelékek alapanyagaként tudjuk elképzelni.)

bab

Tengeri alga: ez a tengeri "szuperélelmiszer" több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és rendkívül magas a kalciumtartalma. Állítólag vírusölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Jamie Oliver is ódákat zengett erről a zöld finomságról: „Azt hittem, a tengeri alga új, világhódító dolog, de már az őseink is ettek algát. Jódban gazdag és a legtáplálóbb zöldség az egész világon... olyan akár a dinamit. Rostban, tápanyagokban, ásványi anyagokban gazdag és még az emésztést is segíti – elképesztő.”

alga

Levesek: ami az év folyadék divathóbortját illető, a gyümölcscentrifugálást a leves készítés váltja majd fel. A fitness rajongók körében egyre nagyobb divattá vált az egyes nemzetek kedvenc leveseinek letisztultabb, fehérjedús változatának az elkészítése. Jo Travers táplálkozási szakértő és dietetikus elmondta, hogy „az előrecsomagolt levesek tele vannak sóval és tartósítószerekkel. A túlzott melegítés következtében a tápanyagtartalmuk jelentősen csökken, ezáltal egy egészséges ételből egy sokkal kevésbé egészséges étel lesz. Ha saját magunk készítjük a levest, mi szabhatjuk meg, hogy mi kerül bele és mi nem.”

Madeleine Shaw táplálkozási szakértő a következőket mondta: „A leves különösen jólesik az év ezen szakaszában. Melenget, tápláló és ízletes.” (A magyar konyha ebben évezredek óta élen jár, leveseket már a vándorló magyar törzsek is készítettek. A magyar gasztronómia ma is elképzelhetetlen levesek nélkül - a Szerk.)

leves1

Avokádó olaj: úgy tűnik, a kókuszolaj helyett az avokádó olaj lesz az idei év közkedvelt egészséges olaja. Egyszeresen telítetlen olajsav tartalmának köszönhetően, rendkívül szívbarát. Az olajsav, más egészséges olajjal ellentétben, ellenáll az oxidációnak, ezért hosszabb ideig is eltartható.

Keri Gans, a „The Small Change Diet” szerzője szerint „az avokádó olajban lévő E-vitamin erősíti a bőrt és az immunrendszert és ugyanúgy használható ételek készítéséhez, mint az olívaolaj. Ha a tápanyagtartalmat nézzük a kókuszolaj kapcsán számos megválaszolatlan kérdés merül fel, az avokádó olaj esetébe viszont egy sem.”

avokado

Természetes édesítőszerek: az elmúlt évben a cukor első számú közellenséggé vált. Sokan, akik igyekeznek egészséges életmódot folytatni, inkább a mesterséges édesítőszerekre tették le a voksukat. Azonban a szakértők úgy vélik, jobb lenne, ha természetes édesítőszereket használnánk, például mézet és agavé szirupot.

A feldolgozatlan élelmiszerek és az egészségtudatos életmód hívei fogyaszthatnak nyers mézet, steviát, lukumát vagy szerzetesek körtéjét is (Siraitia grosvenorii), ami még kevesebb feldolgozást igényel. Ezekre az alternatívákra először nehéz lehet rábukkanni, de ha nyitva tartjuk a szemünket, a boltok polcain találhatunk alacsony kalóriatartalmú és alacsony glikémiás indexű yacon szirupot, amit az Andokban található yacon gyökérből vonnak ki. A kókusznektárt a kókuszvirágból nyerik. A lukuma fa gyümölcse Peruban, Chilében és Ecuadorban őshonos.

stevia

Gombák: a szerény gomba idén reflektorfénybe kerül. D-vitaminban gazdag, és sokan kedvelik, mert - a Daily Mail cikke szerint - só hozzáadása nélkül képes ízesíteni az ételt. "Kiváló B-vitamin forrás. Segíti az energiaellátást, lebontja a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat és kulcsfontosságú szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében is. A gombákban található béta-glükán erősíti az immunrendszert és ellenállóvá teszi a szervezetet az allergiákkal szemben. A szelén és az ergotionein segít megvédeni a sejtjeinket a krónikus betegségeket kiváltó károsodástól. A shiitake gomba kedvelt az íze és a hússzerű textúrája miatt, de emellett olyan vegyületeket is tartalmaz, mint az AHCC, az eritadenin és a lentinán, melyek hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez és a koleszterinszint csökkentéséhez."

shiitake

Növényi eredetű fehérjék: jó hír a vegetáriánusoknak! 2016 olcsó alternatívákat kínál a fehérje utánpótlására. Ilyen a lencse, a mungóbab és a földimogyoró.

mogyi

Véres hurka: az állítják a cikkben, hogy valóságos szupersztár lesz 2016-ban. Fehérjében gazdag és gyakorlatilag szénhidrátmentes. Remek fehérje-, kálium-, kalcium- és magnéziumforrás. Továbbá magas a vas- és a cinktartalma: ez a két ásványi anyag gyakran hiányzik a modern étrendből. A vas a vérképzéshez szükséges és segít megelőzni a vérszegénység kialakulását. Vashiány miatt fáradékonyabbak lehetünk és a koncentráció képesség csökken. Az alábbi fotón szalonnával látható, anélkül képzeljétek el.

asp_620_hurka2

Csíráztatott magvak: ez ugyan nem új, de most ismét reflektorfénybe került. A kicsírázott magvak könnyebben emészthetőek. Tele vannak kulcsfontosságú tápanyagokkal, B-vitaminokkal, C-vitaminnal, folsavval, rosttal és esszenciális aminosavakkal. A kicsírázott magvak kevésbé váltanak ki allergiás reakciót azoknál, akik gabonafehérjére érzékenyek. Többféle formában elérhető: kenyerekben, reggeli gabonapelyhekben és lisztekben.

voroshagymacsiras_falatok02

Maca gyökér: más néven perui ginzeng a ’szuperélelmiszer csoport’ legújabb tagja. A gyökérrel leggyakrabban por formában találkozhatunk. Viharként söpört végig a fitness világon. Turmixokhoz, gyümölcslevekhez és pudingokhoz is kiváló. A porított maca íze a Horlicks malátás tejitaléhoz hasonló. Található benne B1-, B2-, C-, és E-vitamin, valamint kalcium, magnézium, foszfor, kálium, kén és vas. Olyan nyomelemeket tartalmaz, mint a cink, a jód, a réz, a szelén, a bizmut, a mangán és a szilícium-dioxid.

gyoker

Karalábé: kivételesen gazdag C-vitaminforrás. Magas C-vitamin és rosttartalma mellett a szépségre gyakorolt hatása is jelentős. Kimberly Snyder, a „The Beauty Detox Foods” szerzője szerint „a karalábé magas káliumtartalmának köszönhetően segít szabályozni a folyadékszintet. A túl sok nátrium és túl kevés kálium duzzanatokat okozhat, különösen a szem alatti területen.” Mivel a magyar konyha levesekhez, sültekhez, főzelékekhez is használ karalábét, és nyersen is szoktuk rágcsálni, ezzel sem lesz gond.

karalabe

Teff: ez az egy évezred óta termesztett, etiópiai gluténmentes gabonaféle várhatóan felülmúlja a mindeddig töretlen népszerűségnek örvendő quinoa-t vagy más néven rizsparéjt. Apró magjainak kalcium-, vas-, fehérje és aminosav tartalma rendkívül magas. Bármilyen recepthez használható a búzaliszt helyettesítéseként, legyen szó pizzáról vagy gofriról. A magok mérete a mákéhoz hasonló. A gluténmentes gabonák közül talán a treff a leglenyűgözőbb, ami a tápanyagtartalmat illeti. Sokkal több kalciumot, rezet, élelmi rostot, vasat, mangánt, tiamint, K-vitamint és cinket tartalmaz, mint a quinoa. Rezisztens keményítőtartalma hozzájárul a vastagbél egészségének megőrzéséhez, segíti a vércukorszint szabályozását, a súlykontrollt. Albumint tartalmaz, amely a vérplazma elsődleges fehérjéje, emiatt remek alternatíva a tojás helyett a vegetáriánusok és a vegán étrendűek számára.

teff

Fekete rizs: A fekete rizs tele van antioxidánsokkal és B1-vitaminnal, ráadásul sokkal több rostot tartalmaz, mint a fehér rizs. Rajongói a mogyorós, diós íze és a különleges textúrája miatt kedvelik. Cy Lee a Cornell Egyetem professzora szerint „a fekete ételek több antioxidáns tartalmaznak, mint a világos színűek, mivel több pigmentet tartalmaznak. Egy japán kutatók által nemrégiben elvégzett kutatás során 21 fekete rizs fajta genomját vizsgálták és arra jutottak, hogy a fekete rizs a japán rizstől eredeztethető, azonban egy bizonyos gén módosult a fekete rizsben. Ennek köszönhetően a növény nagy mennyiségű antocianint termel.

Nyírvíz: a fa nedve nagyszerű elektrolit forrás és kiváló szomjoltó. A szüretelést tavasszal végzik, amikor a tápanyagokban gazdag nedv a fa gyökerétől az ágakon át a levelekig „utazik”. Joanne Reid táplálkozási szakértő szerint, „a nyírfanedv C-vitamint, szaponint és glutationt tartalmaz. Ezek az antioxidánsok az oxidáció gátlása révén védik sejtjeinket a károsodástól.” Azonban felhívja a figyelmet, hogy a kereskedelemben kapható termékek tartalmazhatnak cukrot, ezért válasszuk a hozzáadott cukor nélküli üveges termékeket.

nyirviz

nyirviz2

Édesburgonya liszt: Gluténmentes, paleo, az édesburgonya minden kedvező tulajdonságával. Jól tartja a nedvességet és kellemes, édeskés ízt ad minden péksüteménynek. Az édesburgonya liszt rendkívül sokoldalú. Készíthető belőle kenyér, keksz, muffin, palacsinta, torta és fánk is. Levesekhez, mártásokhoz, szószokhoz is használható sűrítőként, valamint halpanírozáshoz is kiváló. A liszt rostban, A-vitaminban, vasban és kalciumban gazdag és stabilizálja a vércukorszintet.

Marhalapocka: 2016-ban a séfek egyik nagy kedvence lesz - állítólag. "Sovány hús, állaga a bélszínéhez hasonló, az ára viszont a töredéke a bélszínének" írja a Daily Mail.

lapocka

Fotók: Pixabay.com, Szeretlek Magyarország

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Link másolása
KÖVESS MINKET: