Extrafinom eperrel rakott palacsinta
Egyszerű és kiadós csemege a palacsinta. Szerintem minden korosztály számára kedves desszert. Amiben egy kicsit más az általam készített, talán a tésztája, ugyanis arra törekedtem, hogy vaskosabb és kicsit ízesebb tésztákat töltsek meg a hagyományos ízvilágú túró töltelékkel. Ami pedig az egész koronája, az az EPER! Csupa-csupa nagy betűvel.
Szezonja van, és a sok belőle sosem elég! Ismeritek azt az érzést, amikor elkészül egy-egy látványában finomnak ítélt étel, kiosonsz vele a szabadba, a jó fényviszonyok reményében, villámgyors kattintgatások sora, aztán megjelenik az éhes siserehad... kis mancsoktól hemzsegő képek... vigyázat forró!!! felkiáltások...és balga anyuka rá se pillant a közben önálló életre kelt fényképező masina kijelzőjére, ami simán kattog a maga kis stilizált stílusában.
palacsinta:
400 g búzaliszt
100 g rozsliszt
50 g kukoricaliszt
5 db tojás
1 kk szódabikarbóna
csipet só
400 ml tej
kb 400 ml víz
töltelék:
500 g túró
2 tojás
csipet só
2 ek búzadara (opciós)
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
0,5 citrom reszelt héja
200 g eper
tetejére:
300 ml eperjoghurt
100 ml tejföl
1 tojás
eperszeletek
Elkészítés
A hozzávalókból palacsintatésztát keverünk és 20 percig pihentetjük. Amennyiben túl sűrű lenne,vízzel hígítsuk rajta. Egy nagyobbacska, kendermagos tepsit kivajaztam és zsemlemorzsával hintettem...(20 X 30 cm) Az eperszemeket kis kockákra vágjuk, egy pár szemet tegyünk el a díszítéshez.
Elkészítjük a tölteléket a palacsinták sütögetése közben. A túrót előzőleg érdemes átpasszírozni vagy mixelni, így lágyabb és krémesebb lesz az állaga. A tojások sárgáját, vaníliás cukrot, búzadarát a túróval össze keverjük, tojások fehérjéből és cukorból pedig félkemény habot verünk, amit óvatosan a túrós masszához forgatunk. Palacsintákat megtöltjük a krémtúróval és egymás mellé sorakoztatjuk a tepsiben.
Joghurt-tejföl-tojás máz keverék felével lekenjük az első sort, gazdagon megszórjuk eperdarabkákkal, és következik egy újabb sor töltött palacsinta. A maradék joghurtöntetet elkenjük a tetején, és eperszeletekkel díszítve előmelegített 200 fokos sütőbe toljuk. Kb 20-25 perc készre sütjük.
Azon melegében tálalhatjuk, de hidegen is nagyon finom! Kötényeket felkötni! Palacsintázzunk!
Ajánld barátaidnak is, ha tetszett a recept!
...így a bejegyzés legvégére, egészen
megbarátkoztam a képekkel is :D