Expressz mandulatorta citromsziruppal
Ebben a sütiben az a jó, hogy gyorsan összeállítható. :) Kívül kissé ropogós, belül lágy és szaftos, a citromsziruptól kellemesen fanyar. Próbáljátok ki Ti is, ha van kedvetek. Laktóz- és gluténmentes.
Sütési idő: 45 perc (vagy tűpróbáig)
Hozzávalók (20 centis tortaformához):
a tortához:
30 dkg egész mandula
4 közepes tojás, kettéválasztva; a fehérje legyen hideg
20 dkg nádcukor (kristálycukor is jó; ha valaki a 20 dekát is sokallja, lehet ennél is kevesebb; eredetileg 25 dkg cukor kell bele)
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 tk. őrölt fahéj
csipet só
a citromsziruphoz:
1 citrom reszelt héja és leve (a tortához használt citrom maradék levéből csináltam, plusz egy másik citrom héja)
2,5 dkg porcukor
1 ek. hideg víz
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat), légkeverésen. Egy 20 centis kapcsos tortaformát kivajazzuk, az aljára sütőpapírt teszünk. A mandulát finomra őröljük. Ha ezt a lépést szeretnénk megspórolni, természetesen vehetünk darált mandulát is.
A tojásokat kettéválasztjuk. Egy nagy keverőtálba tesszük a sárgáját a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével és elektromos habverővel addig keverjük, amíg kifehéredik és sűrű, krémes masszát kapunk. Ezután belekeverjük a csipet sóval elkevert őrölt mandulát és a fahéjat.
A tojásfehérjéket egy tiszta, száraz keverőtálban pár perc alatt kemény habbá verjük. A mandulás masszához keverünk 2 evőkanálnyit a fehérjehabból, hogy fellazítsuk. Itt még nem kell finomkodni a fehérjehab keverésével. Ezután beleforgatjuk a maradék habot is, de már nagy, óvatos mozdulatokkal, alulról felfelé, addig, amíg fehérjehab és a mandulás massza szépen egynemű lesz.
A tortaformába öntjük és betoljuk a sütőbe. A sütési idő 45 perc, de érdemes 30 perc után tűpróbával ellenőrizni. Sütőnként változhat, hogy hosszabb vagy rövidebb idő alatt sül meg. Akkor van készen, ha a tű már tisztán jön ki a tésztából. A formában hagyjuk kihűlni.
Amíg a torta hűl, elkészítjük a citromszirupot. Egy szórásnyit félreteszünk a reszelt citromhéjból a díszítéshez. A többit egy lábasba tesszük a citromlével és a cukorral együtt. Hozzáadunk 1 ek. hideg vizet is. Közepes lángos, finoman melegíteni kezdjük amíg a cukor teljesen felolvadt. A még meleg szirupot a torta tetejére csurgatjuk.
Tálaláskor megszórjuk kevés porcukorral és a félretett citromhéjjal. Lágyan felvert tejszínhabbal vagy görög joghurttal turbózhatjuk.
1./ ha nem kapunk görög joghurtot, a natúr joghurtot tegyük gézbe, vagy egy kisebb sűrűbb szövésű szűrűbe, “lógassuk” egy kisebb lábas felé, tegyük a hűtőbe és hagyjuk lecsöpögni jó néhány órán át!
2./ citrom helyett narancsot is használhatunk, a fahéj helyett pedig szegfűszeget!
Még több recept a rizsazzunk.cafeblog.hu-n találtok.