Epres túrótorta csokival
Jó annak, aki az eper szezonban ünnepli a szülinapját vagy névnapját, mert akár ilyen gyönyörű tortát is kaphat. Azon kívül, hogy az elkészítéséhez nem kell Gordon Ramsey szaktudásával rendelkeznetek, fantasztikus látvány lesz az elkészült epres csoda.
A paleo étrendet követőknek sem kell lemondaniuk sem erről, sem az ehhez hasonló nyalánkságokról. KATTINTSATOK IDE és a paleo verziót is elkészíthetitek olyan alapanyagokból, amit ez az étkezési forma megenged.
a tésztához:
6 dkg liszt
5 dkg kakaó
csapott teáskanálnyi szódabikarbóna
csipet só
6 tojás
5 dkg vaj
10 dkg cukor
5 cl főzött kávé
1/2 vaníliarúd kikapart magjai
a krémhez:
35 dkg túró
1 citrom reszelt héja és leve
1,5 dl tejszín
4-5 evőkanál cukor
6 lap zselatin (vagy 1 dkg por)
1/2 dl víz
15 dkg kis kockára vágott eper
továbbá:
5 dkg min.75 %-os étcsokoládé
olaj
15-18 szem eper
Elkészítés
A tésztához a száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojást a többi folyadékkal enyhén felverjük. Hozzáadjuk a száraz anyagok keverékét, majd sütőpapírral bélelt 22 centis kapcsos tortaformába töltve, 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Kihűtjük, lehúzzuk róla a papírt, majd 2 lapba vágjuk. Az alsó lapot visszatesszük a formába, aminek az oldalát sütőpapírral béleljük. Körberakosgatjuk a félbevágott eprekkel (szépen rátapad a papírra).
Rátöltjük a túrókrém felét, amihez a zselatint beáztatjuk a vízbe, majd közepes lángra téve, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Ha kész a krém a többi hozzávalójával együtt, az eper kivételével késes aprítóba vagy turmixgépbe tesszük és szép, sima krémmé dolgozzuk, majd óvatosan a túrókrémhez forgatjuk a kis kockára vágott epret is.
Rátesszük a másik tortalapot, aminek a tetejére kenjük a kókuszolajjal, vízgőz fölött felolvasztott csokoládét. Eperszemekkel díszítjük. 2-3 órára, még jobb, ha egy egész éjszakára hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!