Epres tiramisu alagút
Eperszezon, ajjaj nekem! Imádom, bárhogyan is készítem/készítik el. De legjobb magában, rögtön a kis kertemből szedve, elárulom. Ezt a finomságot a Nők Lapja Konyha májusi számában találtam. Ott tiramisutekercs. De mivel én több krémet készítettem, hogy ne kelljen rakosgatnom és kitalálnom.
Így a sok krém miatt nem tekercs lett, hanem alagút. De nem az az őzgerinc formába beletevő fajta, hanem egyszerűen feltekertem, de nem nem lett tekercs. Az íze viszont...!
tészta:
10 dkg porcukor
3 egész tojás
1 evőkanál instant kávé
1 evőkanál forró víz
10 dkg liszt
krém:
2 dl cukrászhab vagy habtejszín (nálam 3 dl)
15 dkg mascarpone (nálam 25 dkg)
20 dkg eper (nálam 30 dkg)
3 evőkanál porcukor, habtejszín esetén
1 cs. habfixáló, habtejszín esetén
díszítés:
eper
mentelevél
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A tésztához, ami kávés piskóta lesz a tojásokat habosra keverjük a porcukorral. Akkor jó, ha kifehéredik és sűrű lesz, kb. 5 perc géppel. A kávét a forró vízben feloldjuk és a tojásos masszához keverjük. A lisztet beleszitáljuk és óvatosan összekeverjük. A sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk, hogy kb. 1,5 cm-es magasságú legyen, én kicsit vékonyabbra kentem, azt hiszem.
Az előmelegített sütőbe tesszük és 15 perc alatt megsütjük. Nem szabad túl sütni, mert megkeményedik és törni fog feltekerésnél. A sütőből kivéve azonnal tekerjük fel a papírral együtt, de vigyázzunk, mert nagyon forró! Hagyjuk teljesen kihűlni.
Az epret megmossuk és kockázzuk fel. A krémhez a cukrászhabot verjük fel. Ha tejszínhabot használunk, akkor 3 evőkanál porcukorral és 1. cs. habfixálóval verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a mascarponét. Keverjük el, majd forgassuk bele az epret.
A kihűlt piskótáról húzzuk le a sütőpapírt és hajtsuk ki. A krémmel kenjük meg, majd tekerjük fel. Ha a recept szerinti mennyiséggel dolgozunk, akkor tekercs lesz. Ha viszont az én mennyiségemmel dolgozunk, akkor több krémet teszünk tésztára és csak ráhajtjuk, hogy egy alagutat képezzen.
Tegyük hűtőbe 3-4 órára, hogy jól összeérjenek az ízek és megszilárduljon a krém. A hűtőből kivéve szórjuk meg porcukorral, díszítsük eperszemekkel és mentalevéllel.
Tipp: ha ti is 3 dl tejszínhabbal, 25 dkg mascarponével és 30 dkg eperrel dolgoztok, mint én, akkor ne az összes krémet kenjétek rá, mert úgy sem fog ráférni. A maradék krémet én a következőképpen használtam fel: kis tányérokba rétegeztem kávéba mártott piskótakoronggal, majd a tetejét megszórtam kakaóporral. Eperszemekkel és mentalevéllel díszítettem. Elfogyott így is.
Jó étvágyat!