GASZTRO

Így készül a Túró Rudi

Gyárlátogatáson jártunk a Túró Rudi mátészalkai üzemében. Izgalmas titkokat osztott meg velünk a személyzet!

Link másolása

Azt, hogy a pöttyös az igazi, nem szükséges bizonygatni, szerintünk mindenki tudja (vagy legalábbis hallotta és olvasta már). Van azonban a Túró Rudi körül egy csomó olyan „rejtély”, amire csak és kizárólag egy hosszas, minden részletre kiterjedő gyárlátogatás során derülhet fény. Mi elmentünk, megnéztük, és azon felül, hogy bejártuk az üzem zegzugait, belenéztünk a tartályokba, mindenféle tárolókba, lesben álltunk a futószalagnál, kellemes bónuszként végigkóstolhattuk a jelenleg gyártott rudik minden fajtáját, gurukat és bonbonokat sem kímélve.

A sztori az ötvenes években kezdődött, amikor néhány magyar tejipari szakember Moszkvába ment tanulmányútra és onnét egy korszakalkotó ötlettel a tarsolyukban jöttek haza. Gyártsunk túró-mignont! Vagyis egy túrós, csokibevonatú édességet egy csipetnyi citromos savanykás ízzel megbolondítva. Termékfejlesztőnek Mandeville Rudolfot, az erzsébetvárosi tejüzem művezetőjét bízták meg, és ezzel a „mignon” a túró rudivá válás útjára lépett.

IMG_8073

IMG_7917

IMG_7902

IMG_7889

A névválasztás körül volt egy kis mizéria (ami mellesleg hírverésnek sem lehetett utolsó). A keresztapának felkért Klein Sándor, a Műszaki Egyetem egyik oktatója javasolta a Túró Rudi név szabadalmaztatását, amit azonban a korabeli lapok egyenesen skandalumként tálaltak. „Erkölcstelen!” – sütötték rá a bélyeget, eleinte még reklámozni sem voltak hajlandóak. Végül döcögősen bár, de beindult a nagy Túró Rudi kampány, a csomagolásra tervezett piros copfos kislánnyal már senkinek sem volt problémája.

Negyven-egynéhány évvel ezelőtt még nem kellett volna Szabolcs megyéig utazni ahhoz, hogy felkeressük a Pöttyös Túró Rudi bölcsőjét – a kezdet kezdetén ugyanis Erzsébetvárosban működött az üzem, itt kezdték el az első darabok gyártását 1968-ban. Persze miután egyre gyorsabban kapkodták le az akkoriban vadiújnak számító, csokis-túrós édességet a közértek polcairól, csakhamar szűk lett az erzsébetvárosi tejüzem, költözni kellett. Először Nyíregyházára, aztán tovább Mátészalkára, ahol a mai napig folyik a gyártás. Kétszáznegyven dolgozóval, akik közül egy negyvenkét éve itt dolgozó bácsi számít korelnöknek.

IMG_7929

IMG_7954

IMG_7965

IMG_7994

A mátészalkai gyár egy olyan hely, ahol éjjel-nappal Túró Rudik potyognak a futószalagokról. Mesebelien hangzik, hát még a látvány…! :) De ne is szaladjunk ennyire előre. Ha már egyszer meg akartuk tudni a Túró Rudi létrejöttének mozzanatait, illene a teheneknél kezdeni. A tej környékbeli magyar gazdáktól érkezik, hatalmas, húszezer literes tartályokban szállítják az üzembe. Anno többször előfordult, hogy már út közben megaludt a tej, napjainkban a gazdaságokban már korszerűbb módszerekkel és hűtéssel elejét tudják venni ennek. Sőt, ha már a tartósításnál tartunk, a 80-as évekig a Túró Rudi mindössze három napig volt ehető, ebből egy teljes napot levont a logisztikai hercehurca. Bizony, ilyen is volt!

A tej a Túró Rudi előállításakor – lássuk be – kardinális és megkerülhetetlen tényező. Az óriási mennyiségű szállítmányt addig át sem veszik, amíg különféle laboratóriumi vizsgálatokkal meg nem bizonyosodnak arról, hogy megfelel a szigorú előírásoknak. Ilyenkor derül ki például, hogy felvizezték-e, de az is, hogy milyen a fehérje- és zsírtartalom-összetétele vagy a mikrobiológiai állapota.

IMG_8006

IMG_8010

IMG_8015

Miután az alaposan átvizsgált tej a csővezetékeken átfolydogál a silókba, pasztörizálni is kell. Ahhoz, hogy félzsíros túró készülhessen belőle, speciális kultúrára van szükség (teljesen másokra, mint például a sajtok esetében); a csírátlanított tejet ezzel keverik össze, félig felmelegítik és fölözőgépbe teszik. Ezután beállítják a zsírtartalmát.

A 30 fokosra felmelegített, kultúrával kiegészült tejet hagyják megaludni olyan körülmények között, amelyek biztosítják a szükséges baktériumok szaporodását. A megaludt tejből gőz és keverés hatására kiválik a fehérje, így lesz belőle túró és savó, mint melléktermék. Ez a folyamat egyébként nagyjából 16 óra alatt játszódik le, ennyi idő kell ahhoz, hogy a frissen fejt húszezer liternyi tej kétszáz kilónyi száraz túróvá alakuljon át. Ebben a formában a túró gyakorlatilag diabetikus, magas fehérjetartalmú, sovány és nagyon egészséges.

IMG_8030

IMG_8028

IMG_8039

IMG_7874

IMG_8061

A túró, bár a további eljárások során ízesítik, az állagán is finomítanak, sőt roppanós csokiburokkal is bevonják, még csomagolt formájában is megőrzi azt a jellegzetes, icipicit savanykás ízét, ami a Túró Rudi egyik lényegi részét képezi, és amit, összepárosítva az édes töltelékekkel és a bevonattal, a külföldiek sokszor nem tudnak hova tenni. A klasszikus, natúr íz mellett az évek során több tucat receptúrát fejlesztettek ki a gyártók: a rudik között most a bodzás és a banános az újdonság, de a bonbonok is hódítanak marcipános, rumos-diós, mogyorókrémes töltelékeikkel. Az almás-fahéjassal és a mézeskalácsossal azonban kénytelen lesztek karácsonyig várni… :)

Ha szereted a Túró Rudit, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Bocuse d'Or: Franciaország nyerte a világversenyt, fotókon a magyar csapat menüje
Az idei legnagyobb változás az volt, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

Link másolása

Franciaország nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or fődíját, amelyet hétfő este hirdettek ki a franciaországi Lyonban. A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.

A verseny legjobb commis-jének járó díjat a svájci csapat segítője nyerte, a legjobb elviteles téma különdíját Svédország, a legjobb hústálnak járó elismerést Izland kapta.

A vasárnap és hétfőn Lyonban, a SIRHA kiállítás keretein belül megtartott döntőben összesen 21 nemzet csapata készíthette el fogásait, a magyar csapatot vezető Veres István séf hétfőn versenyzett. A csapat tagja Molnár Bence commis (segéd) és Széll Tamás coach, a csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke volt.

Idén első alkalommal adták át a Bocuse d'Or Social Commitment Awardot, vagyis a társadalmi felelősségvállalást díjazó elismerést: a díjat Kolumbia kapta. A díjat az a csapat kaphatta meg, amely a legelkötelezettebbnek találtatott az olyan témákban, mint az élelmiszersegély, élelemosztás, a pazarlás elleni küzdelem, a fenntartható termesztés.

Ilyen hosszúra nyúlt felkészülés még sosem fordult elő a Bocuse d'Or, világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyénektöbb mint három évtizedes történetében. A szinte zárt kapuk mögött, tavaly októberben megrendezett tallinni európai válogató után a lyoni világdöntőt többször is elnapolták, így most kivételesen nem január, hanem szeptember végére tolódott.

A koronavírus-járvány hatására nemcsak az időpontot, hanem a versenyfeladatot tekintve is történt változás, hiszen a Bocuse d'Or verseny híres arról, hogy szinkronban van a világban zajló eseményekkel és az aktuális kulináris trendekkel.

A legnagyobb változás, hogy a csapatoknak a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett készíteniük, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.

A magyar csapat előételként ratatouille tarte-ot készített konfitált paradicsommal, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyem olajjal, főételként garnélával töltött derelyét grillezett paradicsommal, garnéla-bisque-kel és fehérparadicsom szósszal tálalva. A desszert paradicsom-eper-bodzavirág baba, egy klasszikus francia desszert volt, eredetileg egy rumos szirupba áztatott tészta.

A korábbi évekkel ellentétben az egyik leglátványosabb és legizgalmasabb versenyfeladat, a hústéma prezentálásához a csapatok ezúttal nem önállóan tervezték és készítették el tálaikat, hanem mindenki egyforma tálat kapott. Ez egészült ki egy fém edénnyel, melyben egy ragut kellett bemutatni. Ez a hús harmadik köreteleme, melynek zöldségekből és magvakból kellett készülnie.

Veres István és csapattársai brezírozott marhastefániát és fűszervajjal töltött "madelaine-t" készítettek. A hústál elemei között kétféle vegán burgonyaköret jelent meg: konfitált burgonya hagymalekvárral, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel, valamint ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. A ragutálban krémes zöldségragut tálaltak sajtszósszal, emellett brokkoli és sült cékla salátát is bemutattak tormával és almával.

A Bocuse d'Or versenyeken a végső pontszámok tekintetében mindig fontos szerepet kap a fenntartható gondolkodás, a pazarlás redukálása. Így a 2021-es lyoni döntőn is

nagy szerepet kaptak a fenntarthatósági szempontok.

Az elviteles ételek csomagolásával kapcsolatban elvárás volt, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek. Ezen kívül pedig a konyhai zsűri idén a szelektív hulladékgyűjtés mellett a fel nem használt nyersanyagok mennyiségére is nagy figyelmet fordított.

Mivel a világdöntőre több mint fél évvel a szokott időpont után került sor, közben a Magyar Bocuse d'Or Akadémia gőzerővel készült a következő versenyre is, és október 21-én már le is bonyolítja a magyar döntőt, amelyen Adamek Balázs, Dalnoki Bence, Huszár Tibor, Kelemen Roland és Veres István méri össze tudását. A tét óriási, hiszen a nyertes képviselheti Magyarországot a 2022. márciusában megrendezésre kerülő európai válogatón, amelynek 2016 után ismét Budapest ad majd otthont.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Szilveszteri süti, ami garancia lehet a sok pénzre is
Tökéletes szilveszteri bulisütemény. Ráadásul leveles is, ami azt jelenti, jövőre sok papírpénzetek lesz.

Link másolása

Ezzel a finom, roppanós pereccel kívánok minden kedves olvasómnak békés, boldog új esztendőt - írja bloggerünk.

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

12,5 dkg liszt

7,5 dkg vaj

7,5 dkg cukor

2,5 dkg keserű kakaópor

1 tojás fehérje

1 csomag vaníliás cukor

1 kanál tej

1 csipet só

lekenéshez:

1 tojás sárgája

1 kávéskanál tej

valamint mandula forgács a szóráshoz

Elkészítés

A leveles tésztát kinyújtjuk kb. 25 x 40 cm-es lappá. A kakaós tészta hozzávalóit tálba tesszük és kemény tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk fele akkorára, mint a leveles tésztánk. Rátesszük a leveles tészta egyik felére, a másik leveles részt pedig ráhajtjuk.

Éles késsel felcsíkozzuk a réteges tésztát, majd a csíkokat becsavarjuk és a két végét összecsippentve, karikákat alakítunk ki belőlük. A kész karikákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, a tejjel kikevert tojássárgájával lekenjük őket és egy kevés mandulaforgáccsal megszórjuk.

Előmelegített sütőben, 175 °C-on pirulásig sütjük a pereceket. Kihűtjük őket, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha pedig nem szeretnéd, hogy a buli tönkremenjen, fogadd meg tanácsainkat – kellő iróniával!

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A legkülönlegesebb töltött káposzta karácsonyra
Ha már meguntátok a töltött káposztát, de mégsem szeretnétek az ízét hiányolni, ne féljetek az újítástól!

Link másolása

Mindig készül nálunk karácsonykor töltött káposzta, természetesen abalében. De mivel nagyon szeretem a savanyú káposztából a rakott változatot, idén inkább azt készítek.

S ha már ünnep, arra gondoltam, mért ne lehetne szép formát adni neki, és úgy elkészíteni, hogy dísze legyen a terített asztalnak. Hát íme a próbaváltozat!

Drága kisfiam, mikor meglátta, kedvesen megjegyezte:

mi akkora parasztok vagyunk, hogy nálunk még a szülinapi torta is káposztából készül.

Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta (Kovászolt káposztából is készíthető.)

8-10 savanyított levél (nagy)

1 kg darált hús

6 db 1 cm vastag füstölt sonka szelet

3 fej vöröshagyma apróra vágva

2 kanál mangalica zsír

1 evőkanál pirospaprika

1 tojás

kapor

bors

20 dkg főtt rizs

petrezselyem levelek

tejföl

Elkészítés

A sonka szeleteket kiklopfoljuk. A darált húst alaposan összekeverjük a tojással, 1 fej összevágott vöröshagymával, kaporral, sóval, borssal.

2 fej összevágott vöröshagymát üvegesre párolunk a zsiradékon, belekeverjük a paprikát, és az alaposan kinyomkodott káposztával összedolgozzuk. Kissé megpároljuk. (Ha nagyon savanyú a káposzta, ki kell mosni vízben.)

Egy magas falú, edényt kizsírozunk- az enyém 20x30 centis ovális forma), majd kibélelünk kb. 4 nagy levéllel, úgy, hogy túllógjon a peremen. A rétegek a következők: sonka, káposzta, darált hús, káposzta, rizs, tejföl, káposzta, sonka.

Mindegyik réteget alaposan ledöngölünk. Az utolsót beborítjuk a maradék káposzta levéllel. Az edényt lefóliázzuk, és lefedjük. 180 fokos sütőben két órán át sütjük, ha kész tálra borítjuk, tetejét petrezselyemmel és tejföllel díszítjük.

Mielőtt nekiálltok, ajánlunk egy különleges előételt is:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Engedélyezte az Európai Bizottság a házi tücsköt mint élelmiszert
A rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ráadásul a jószágok kevés takarmányt igényelnek.

Link másolása

Az MTI tudósít az Európai Bizottság döntéséről, miszerint a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként ezentúl elismertek lesznek az európai piacon.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította:

e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra - közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését.

Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal - tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Link másolása
KÖVESS MINKET: