/gasztro/egy-regi-kedvenc-kapros-turos-lepeny/
hirdetés

GASZTRO

Egy régi kedvenc: kapros, túrós lepény

Sokan gyerekkorukban ették utoljára, de ezen most változtatni szeretnénk.
Hadarik Rita receptje a Rita Konyhája oldalról - szmo.hu
2014. szeptember 06.

hirdetés

Édesanyám sütötte ezt a remek túrós lepényt. Amikor elkértem a receptjét, kiderült, hogy eredetileg Horvát Ilona 1977-es szakácskönyvéből való, de a töltelékét anyu rendesen átalakította.

Még szerencse, mert az eredeti szerint csak mutatóban lett volna a süteményen túró, ha pedig arányosan felszorozzuk a hozzávalókat, akkor jó kemény lett volna a töltelék. Anyu növelt, kihagyott, és a végeredmény tökéletes lett. Most mit is mondhatnék nagyon szerényen, a családunkban ott van az X-faktor, ha a konyha a színpad.

lepeny1

Hozzávalók a tésztához egy 25x40 cm-es tepsihez

250 g liszt (pl. tönköly fehér liszt)

hirdetés

csipet só

30 g porcukor (nád)

20 g friss élesztő

150 ml meleg tej

50 g olvasztott vaj / vagy zsír

1 db M-es tojás

a tepsi kikenéséhez kiskanálnyi zsír

Hozzávalók a töltelékhez:

1000 g félzsíros túró

160 g nádcukor

3 db tojás sárgája

1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 2 cs. vaníliás cukor)

1 db kezeletlen citrom reszelt héja

3 ek finomra aprított kapor

Elkészítés

A lepényhez a meleg tejbe szórjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk, hogy felfusson. A vajat felolvasztjuk. A lisztbe keverjük a sót.

Ha az élesztő felfutott, a vajjal és a lazán felvert tojással együtt hozzáöntjük a liszthez. A tésztát alaposan kidagasztjuk (5-6 perc legalább), majd finoman megszórjuk a tetejét liszttel, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

lepeny2

Közben a töltelék hozzávalóit jól összedolgozzuk. Kicsit át is turmixolhatjuk a túrót, hogy krémes állagú legyen.Ha megkelt a tészta, vékonyan lisztezett felületen kinyújtjuk, majd áthelyezzük a tepsibe.

Rákenjük a tésztára a tölteléket.Először 200 fokra felmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük, és már ehetjük is.

Nyomj egy lájkot, ha te is szeretted gyerekkorodban!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk